SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ceviz ağacının dibinde neden oturulmaz? Hurafe denmişti ama bilimsel gerçekliği ortaya çıktı

Anadolu'nun dört bir yanında yıllardır nesilden nesile aktarılan ceviz altında oturulması efsanelerini tekrardan gözden geçirmeniz gerekecek. Birçok hikayede bu gelenek, gölgesinin huzuru ve bereketiyle özdeşleştirilirken, bilimsel raporlar bu inanışın aksine dikkat çekici bir gerçeği ortaya koydu.

|

Ceviz ağacının sağlık için sunduğu pek çok faydanın yanı sıra, etrafında dolaşan çeşitli inançlar da mevcut. Bu inançlar genellikle ceviz ağacının yakınında oturanların uğradığı olası talihsizliklere odaklanıyor.

Ceviz ağacı, sağlığa olan olumlu etkileriyle bilinirken, etrafındaki efsaneler de dikkat çekiyor. Bazılarına göre, ceviz ağacının altında oturmak ya da ona zarar vermek, kişinin başına bela gelmesine neden olabilir. Ancak, bu inançların bilimsel bir temeli olmadığı belirtiliyor.

SÜLFÜR GAZI SALGILIYOR

Bilimsel araştırmalar, ceviz ağaçlarının sülfür gazı salgıladığını ortaya koyuyor. Bu gaz, diğer havadaki gazlardan daha ağır olduğu için köklere doğru çöküyor ve altında oturan kişide sersemletici bir etki yaratabiliyor. Bu durum, ceviz ağacı etrafında dolaşan farklı efsanelerin gerçekte birer efsane olduğunu gösteriyor. Sülfür gazının bilinen zehirli bir madde olması nedeniyle, ceviz ağacının altında oturmanın faydalı olmadığı belirtiliyor.

POLEN ALERJİSİ OLANLAR DİKKAT

Ceviz ağaçları, nadiren de olsa hastalık riskini artırabilir. Kökleri ve gövdeleri çeşitli parazitler ve hastalıklara karşı hassas olabilir, bu da ağacın altında oturmanın bu riskleri artırabileceği anlamına geliyor.

Ayrıca, alerji sorunu yaşayan bireyler için polen etkisi önemli bir husus olabilir. Ceviz ağaçları çiçek açtığında, bu dönemde ağacın çevresinde bulunmak bazı kişilerde rahatsızlık yaratabilir.

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.