SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

CENAZEDE ÖFKE VARDI

Gazanfer Özcan’ın cenaze törenine katılanlar, usta oyuncunun vergi borcu olduğu için tiyatro yardımı alamamasına isyan ederken, Kültür ve Turizm Bakanı Günay, “Yeni öğrendim” dedi

|

Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde dün sabah perdede hüzünlü kelimeler vardı. Sahne, bugüne kadarki en kalabalık günlerinden birini yaşadı. Binlerce kişi bir dönemin Hüsnü Kuruntu’su, genç kuşağın Tahsin Bey’i, yılların tiyatrocusu Gazanfer Özcan için bir araya geldi. Gazeteciler, sanatçılar, yakınlarına “ne çok seveni varmış” dedi.
Devlet sanatçısı Özcan’ın Türk bayrağına sarılı tabutunun katafalka konulmasıyla başlayan törende, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, “Her ölüm erkendir ama eğer yerine bir ekolün yok oluşundan başka hiçbir cümle koyamayacağımız bir sanatçının ölümü ise, bu çok daha erken ölümdür” dedi.

‘Bir yarım yok artık’
“Hayatta gördüğüm en önemli tiyatro sanatçısı, İstanbul’un klasik komedi stilinin son temsilcisi” diyen Gencay Gürün’ün konuşmasının ardından Aliye Uzuntağan ustanın özgeçmişini, Perihan Savaş da filmografisini okudu.
Torunu Tarık Ündüz de “Biliyorum bizi izliyor şu anda” diye başladığı konuşmasına “O yüzden çok üzüldüğümü belli etmek istemiyorum. Oyuncu kişiliğinden çok, inanılmaz bir dede olduğu için teşekkür ediyorum. Bugünden itibaren bir yarım yok” diye devam etti.

‘Bu, Türkiye’nin sorunu’
Törenin en dikkat çeken konuşması yapan rol arkadaşı Rutkay Aziz de Özcan’ın bir emekçi olduğunu belirterek, “Hem ödüllere, alkışlara değer görüldü ama bir o kadar da acılar, hüzünler yaşadı; tiyatrosunu kapatmak zorunda kaldı. İki yıl önce özel tiyatrolara destek veren kurul, Özcan’ın maliyeye olan vergi borcu nedeniyle ona 50 bin YTL’yi vermemişti. Bu Özcan’ın değil, Türkiye’nin sorunudur” dedi.
Özcan’ın naaşı törenin ardından, görülmemiş bir kalabalığın gözyaşları eşliğinde Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’ne götürüldü ve kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

NE DEDİLER?

Kenan Işık: Bundan iki sene önce sanat ile igili çıkan bir kanun vardı. Vergi indirimi geldi. Sanat kültüre ve eğitime yatırım yapanlar desteklendiler. Bu yatırım kadar vergiden muaf tutuldular. Tuhaf bir çelişki; bu sanatı yapanlar nedense vergiden muaf olamadı. Bu çok hazin.

Gülse Birsel: Büyük bir ustanın bu kadar küçük bir vergi borcunun bu kadar büyük boyutlara gelmesi çok acı. Bir jest yapılabilirdi.

Zihni Göktay: Borçları olan bir çok tiyatrocu var ama isimlerini söylemeyeceğim. Hasta bir adama bu kadar yüklenilmemesi gerekirdi.

Behzat Uygur: Sinema ve televizyona iş yapmasının asıl sebebi para kazanmaktı. Sırf bu yüzden bu işi yapıyordu.
Yalçın Menteş: Gazanfer Abi borçlarından dolayı son zamanlarda sıkıntı yaşadı. Vücut bir yere kadar kaldırıyor bunu.




Cenaze törenine, Bakan Günay’ın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, “Avrupa Yakası” dizisinin oyuncuları ile sanatçılar katıldı. FOTOĞRAF: AA


Günay: Bugün öğrendim

Sahibi olduğu tiyatronun 40 bin TL olan vergi borcu, faiziyle 500 bin TL’ye ulaşınca, 5 yıldır bölüm başına 15 bin TL aldığı “Avrupa Yakası” dizisinden aldığı tüm parayı borcuna yatırdığı, ancak 300 bin TL’ye indirebildiği ortaya çıkan Özcan’ın cenazesine gelen birçok sanatçı bu duruma tepki gösterdi. Bakan Günay ise “Üzerimize düşen görev varsa gereğini yaparız ama ben de Özcan’ın tiyatro yardımı almadığını bugün öğrendim. 2005-2006 sezonuyla ilgili bir tartışma olduğuna dair bilgi aldım. O döneme ait düzenlemelerin yapılması mümkün mü inceleyeceğim. Eğer değilse, bu yıl yeni bir imkân sağlayacağız” dedi.


‘Ciddi vergi borcuyla uğurlamak güzel değil’
CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu da, Gazanfer Özcan’ın cenazesine katılanlar arasında yer aldı. Cenaze töreninde Gazanfer Özcan’ın kızı Fulya Özcan’a başsağlığı dileyen Kılıçdaroğlu, “Gazanfer Bey, yaşamını yitirirken ciddi bir vergi borcuyla aramızdan ayrıldı. Sosyal bir devlette, devletin yapması gereken temel unsurlardan birisi, sanata ve sanatçıya destek vermektir. Ama maalesef böyle bir tabloyla rahmetliyi uğurlamak bizim için güzel olmadı. Umarım bu herkese ve her siyasetçiye bir ders olur” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, daha sonra cenazeye katılan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ile sohbet etti. Rahmi Koç, elini sıktığı Kılıçdaroğlu’na yerel seçimlerde başarılar diledi.
TAHSİN AKSU İstanbul

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.