Çamaşırları ev içinde kurutmayın
Bilim adamları, ev içinde kurumaya bırakılan çamaşırlardan gelen nemin, küf ve böceklerin çoğalmasına, astım riskini artırmasına dikkati çekiyor.
Bilim adamları, özellikle kış günlerinde çoğu kişinin çamaşırlarını kurutmak için tercih ettiği, ev içerisinde serilmesi yönteminin ”çok da iyi bir fikir olmadığı” uyarısında bulundu.
İskoçya’nın Glasgow kentinde bulunan Mackintosh Çevre Mühendisliği Araştırma Merkezi’nin araştırmasına göre, kuruması için oda içinde asılan giysiler, evin içindeki nem oranının olması gerekenin üzerine çıkmasına neden oluyor ve bu durum da bazı hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Bilim adamları, artan nemin ev içindeki küf ve minik böcekler olarak tanımlanabilecek ”mike”lerin gelişimleri için daha uygun koşulları oluşturduğuna işaret ederek, başta astım olmak üzere solunum yolu hastalıklarını tetiklediğini belirtti.
Kurutmadan tasarruf, ısıtma gideriyle cepten uçuyor
Kurutma makinesi bulunan ailelerin bile elektrik faturasından tasarruf etmek için makinelerini kullanmadığı tespiti yapılan araştırmada, bununla istenen tasarrufun gerçekleşmediğini, çünkü bir yıkamada çıkan çamaşırın ortalama 2 litre suyu havaya nem şeklinde bıraktığı, bunun da oda ısısının düşmesine neden olduğu, odanın eski ısısına kavuşması için de çoğu kez daha fazla enerji harcandığına dikkat çekildi.
İskoçya Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen üç yıllık araştırmanın değerlendirme raporunda, ”Bu uygulama daha fazla enerji harcanmasına neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda hızla üreyen sporlar ve bakteriler nedeniyle özellikle alerjileri olanları ve astım hastalarını ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor” ifadelerine yer verildi.
Ortalama bir makine dolusu giysinin, içinde bulundukları odanın nemini en az üçte bir oranında artırırken, kullanılan çamaşır yumuşatıcılarının da etkisiyle havada bulunan kanserojen kimyasalların artmasına neden olduğu bildirildi.
Araştırmacılar, çamaşırların mümkün olduğu müddetçe dışarıda kurumaya bırakılmasını ya da enerji verimliliği yüksek kurutucular kullanılmasını önerdi.
Uzmanlar, evin içinde başka bir kurutma imkanının olmadığı durumlarda ise çamaşırların pencerelerin yakınına serilmeleri tavsiyesinde bulundu.