SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çam kozalağı pekmezinin sağlığa faydaları nelerdir?

Çam kozalağı pekmezi ve reçeli son yıllarda sağlığa faydaları sebebiyle mutfağımızda yerini almaya başladı. Peki çam kozalağı pekmezinin faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir? Uzman Diyetisyen Aysima Duygu Aksoy konu hakkında bilgiler verdi.

|

Çam ağacı uzun zamandır insan sağlığı için en faydalı ağaçlardan biri olarak kabul edilmiştir. Tomurcukları, kabuğu ve reçinesi tıbbi tariflerde aktif olarak kullanılır. Meditasyon merkezleri ve tıbbi sanatoryumların en sık yerleştirildiği yer çam ormanlarındadır, böyle bir yerdeki havanın kendisi, çam bakterileri öldürdüğü için hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur. Çam kozalağı eklem hastalıklarının tedavisinde çok etkilidir ve cilt rahatsızlıklarının tedavisi için de önerilmektedir.

Çam Kozalaklarının Kimyasal Bileşimi 

-Genç tomurcuklar çok miktarda reçineli asit, vitamin, mineral ve tanen içerir.

-C, K ve B vitaminleri 

-Biyoflavonoidler 

-Tanenler  

-Karoten 

-Reçine 

-Terebentin açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. 

Çam Kozalağı Pekmezinin Sağlık Açısından Faydaları: 

-İç ve dış iltihabı hafifletir, enfeksiyonlarla savaşır, bağışıklık direncini arttırır.

-İyi bir balgam söktürücüdür.

-Kanı temizler ve kan damarlarını güçlendirir. 

-İdrar söktürücü etkiye sahiptir, böylece şişliği giderir.

-Sinir sistemini yatıştırır ve stresle başa çıkmaya yardımcı olur.

Çam Kozalağı Pekmezi Nasıl Yapılır?

-Kozalakları 1 gün boyunca ılık suda bekletin.
-İçine bir dilim limon ve az miktarda sirke ekleyin.
-1 günün sonunda kozalakları durulayıp kurutun.
-Kozalakları tek tek kırıp içini açın.
-8 saat kadar kozalakları kaynatın. Suyun rengi kırmızıya dönecek.
-Kozalakları içinden ayırıp kalan suya şeker ekleyip bir süre daha kaynatın.
-Çam kozalağı pekmeziniz hazır!

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.