SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çam Kese Böceği Nedir? Çam Kese Böceği Nerede Ve Ne Kadar Yaşar?

Doğada kendi kendine zararsız şekilde yaşayan böceklerin yanı sıra insanlara ve bitkilere zarar veren birçok böcek türü de bulunmaktadır. Zararlı olan bu böcek türlerinde biri de Çam kese böceğidir. Daha çok çam ağaçlarına zarar vermeleri ile bilinen bu böceklerin daha birçok özelliği de merak konusudur. Bu bakımdan sizler için Çam kese böceği nedir? Çam kese böceği nerede ve ne kadar yaşar tüm detayları ile derledik.

|

Çam kese böceği, Thaumetopoeidae familyasına ait olan pul kanatlı zararlı bir böcek türüdür. Çam böcekleri daha çok çam ağaçlarının ibrelerine zarar vermeleri ile bilinen bir böcektir. Çam kese böceği Anadolu'nun birçok bölgesinde yayılış göstermektedir.

 Çam Kese Böceği Nedir? 

 Çam kese böceği Thaumetopoeidae sınıfına ait zararlı bir böcek türüdür. Çam kese böceği tırtılları çam ağaçlarının ibrelerine zarar vererek ağaçların büyümelerini yavaşlatırlar.

  Çam Kese Böceği Nerede Ve Ne Kadar Yaşar?

 Çam kese böceği Anadolu’nun batı, güney ve kuzey kısımları, orta ve batı Karadeniz bölgesinin güney kısımlarında yayılış gösterir.

 Çam kese böcekleri belli evrimler geçerek yaşarlar. Bir çam böceği önce yumurtalarını ağaçların alt dallarına mısır koçanlarının arasında bırakır. 25-40 gün arasında yumurtadan tırtıl halinde çıkarlar. 16 ayakları bulunan çam kese böcekleri Ekim-Şubat gibi belli aylarda deri değişimi yaparlar.

 Daha sonra pupa evresi için toprağa inerler ve kendilerine kestane renginde koza örerler. Diyapoz halinde 4 yıl boyunca toprak altında kalabilirler. 

 Sonuç olarak Ağustos - Eylül arasında kelebek halde kozlarını delerek çıkarlar. Dişi ile çiftleşen erkek Çam kese böceği çiftleştikten hemen sonra ölür. Dişiler ise yumurtalarının koçanını getirdikten kısa bir süre sonra yaşamları son bulur.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.