SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Cam Kemik Hastalığı (Osteogenesis İmperfecta) Nedir? Cam Bebek Hastalığının Tedavisi Var Mıdır?

Günümüzde pek çok kalıtsal hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklardan birisi de cam kemik hastalığıdır. Cam bebek hastalığı veya kırılgan kemik hastalığı olarak bilinen bu hastalıkların kemiklerin bir travma yaşaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hastalık hakkında pek çok kişi araştırma yapmaktadır. Peki cam kemik hastalığı (osteogenesis imperfecta) nedir? Cam bebek hastalığının tedavisi var mıdır? Sizlere cam kemik hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

|

Cam kemik hastalığı ile ilgili yapılan pek çok araştırmada 5 farklı türünün olduğu belirtilmiştir. Bu evreler hastaların şiddetine ve hastanın sağlık durumuna göre farklılık göstermektedir.

Cam Kemik Hastalığı ( Osteogenesis İmperfecta) Nedir?

Cam kemik hastalığı tarihte ilk kez 1895 yılında literatüre girmiştir. Pek çok türü olan bu hastalığın Tip I cam kemik hastalığında kolajen üretiminden sorumlu olan genlerden birkaçının mutasyona uğraması ve işlevlerini yerine getirememesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. kemik yapısında bulunan kolajen kemiklerin dayanıklı olabilmesi için çok önemli bir proteindir. Vücut kolajeni yeterli miktarda üretemez ise insan vücudunda bazı problemler oluşabilir. Bu nedenle kemikler savunmasız hale gelir ve kırılmalarda kolaylaşır. Cam kemik hastalarının kemik yoğunluğunun düşük olduğu da belirtilmektedir.

Cam Bebek Hastalığının Tedavisi Var mıdır?

Genetik hastalarının birçoğunun tedavisi bulunmamaktadır. Cam bebek hastalığının da kesin bir tedavisi yoktur. İlgili gende görülen mutasyondan kaynaklanan hastalığın derecesi ve şiddeti ise hastalarda farlılık göstermektedir. Bu hastalığın tedavisindeki amaç belirtileri ve oluşabilecek komplikasyonları kontrol altında tutmak ve minimuma indirmektir. Cam bebek hastalığının tedavisinde şu yollar izlenebilir:

- Hastalık sonucunda kırıklar oluşur ise kırıkların tedavisi uygulanır.
- Hareket kabiliyetini arttırabilmek için fizik tedavi uygulanır.
- Bazı ilaç tedavilerine başlanır. İlaç tedavisi özellikle kemiklerin güçlenmesi amacıyla yapılır.
- Oluşan deformasyonlar için cerrahi operasyonlar gerekebilir.
- Kemiklere implant takılabilir.
- Kemiklerin sabit durabilmesi için destek sağlanır.
- Diş yapısındaki bozukluklar giderilebilir.

Ayrıca bu hastalığa sahip kişilerin kilo almaması ve ideal kilolarını koruması gerekir. Bu durum özellikle kemiklere binen yükün azaltılması için tavsiye edilir. Bunlar dışında alkol ve kafein içeren yiyecek ve içeceklerden de uzak durulması son derece önemlidir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.