Yiyeceklerin uzun süre taptaze kalmasını istiyorsanız, bazı kurallara uymalısınız
En sıkıcı mutfak işlerinin başında ne gelir? Bulaşık yıkamak mı, fırın silmek mi yoksa buzdolabı temizlemek mi? Bulaşık yıkamak artık sorun sayılmaz, hemen her keseye uygun bulaşık makineleri var. Fırın temizliği ise bin bir çeşit temizlik ürünleriyle artık daha kolay. Geriye buzdolabı temizliği kalıyor. Büyük bir olasılıkla hiç kimse bu işten hoşlanmıyor. Buzdolabı temizlemekten kurtulmanın yolu yok, ama yine de buzdolabını doğru kullanmayı öğrenerek temizlik süresini altı ayda bire çıkarabilirsiniz.
Bu koku da ne?
“Buzdolabı kullanmayı da öğrenmek mi" demeyin. Emin olun ki buzdolabınızdan iki ayda bir yükselen kötü kokuların sebebi buzdolabınızı doğru kullanmamanız. Size, sebzeleri sebze gözüne, meyveleri meyve gözüne yerleştirin demeyeceğiz, elbette bunları biliyor ve uyguluyorsunuz. Ama sebze ve meyveleri satın aldığınız torba ve kesekağıtlarından arındırarak dolabınıza yerleştirmeniz gerektiğini hatırlatabiliriz. Çoğunlukla gıdaların paketleriyle buzdolabına yerleştirilmesinin daha hijyenik olduğu sanılır, halbuki naylon maddeler ısı değişimlerinde (ev ısısından buzdolabı ısısına geçiş) gıdaları normalden çok daha süratli çürütüyor ve bakteri üremesine neden oluyorlar. Çürüyen gıdalar sularını bırakıp dolabı kirlettikleri gibi, koku da çıkarıyorlar. Bu koku hızla buzdolabına yayılıyor. Üstelik henüz kullanmadığınız pek çok yiyeceği de atmak zorunda kalıyorsunuz. Buzdolabını en iyi şekilde kullanmak için çeşitli ebatlarda buzdolabı saklama kapları satın alın. Örneğin kahvaltılıklarınızın yiyebileceğiniz kadarını kapaklı kahvaltı kabına, geri kalanları ise peynir, zeytin, şarküteri ve tereyağı kaplarına yerleştirin. Böylece bu ürünlerin sık sık havayla temas etmelerini de önlemiş olursunuz. Derin dondurucuda saklayacağınız yiyeceklerinizi kullanacağınız kadarını porsiyonlara ayırın. Buzdolabı kapısındaki bölmeler dolabın en sıcak kısımları olduğu için bu bölümlerde süt, meyve suyu, su, margarin ve yumurtanın haricinde soğukta saklanması gereken yiyecekler saklamayın. Bir de ihtiyacınıza göre buzdolabı alın. Yalnız yaşıyorsanız 100 - 150 litrelik size yetecektir. 2 - 4 kişi yaşıyorsanız 220 - 280 arası, 4 kişiden fazlaysanız 300 litrelik buzdolabı satın almalısınız.
GÜNÜN YEMEĞİ
4 kişilik / Hazırlama süresi: 25 dk.
Sirkeli Somon Balığı
Malzemeler
2 cm kalınlığında 4 dilim somon balığı, 1 havuç,
2 dal kereviz sapı,
1 / 2 demet taze soğan,
4 yemek kaşığı sirke,
1 defne yaprağı,
3 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz
Hazırlanışı
Ufak doğranmış havuç, kereviz sapı, soğanı bir tencereye alın. Bir su bardağı su ilave edin. Tuz, sirke ve defne yaprağını da ekleyin. Su kaynadıktan sonra ateşi kısıp 10 dakika pişirin. Somon dilimlerini sosun içine yerleştirin. Kenarlarda kalan sosu üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. Piştikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirip 4 dakika dinlendirin. Sıcak ya da soğuk servis yapabilirsiniz.