Büyük şehirde yaşamak önlem ister!
Terör, kapkaç, hırsızlık gibi ‘tatsız’ olaylara karşı alınacak kişisel tedbirlerin ‘kurtarıcı’ olabileceğini söyleyen uzmanlar ‘bir önlem listesi’ oluşturdu. İşte alınabilecek önlemler
Büyük kentlerde yaşanabilecek olası terör, kapkaç, hırsızlık gibi olaylar halk için büyük risk oluştururken, uzmanlar bu tür olaylarda alınacak kişisel tedbirlerin kurtarıcı olduğunu savunuyor.
Adli Bilimler dergisi, son sayısında bu tür tehlikelerden korunabilmek için önerilen davranış modellerinden bahsetti. Altay Savunma Sistemleri’nden risk-güvenlik yönetimi sorumlusu Tayfun Özdikmen’in kaleme aldığı önerilerden bazıları şöyle:
Tenhada dolaşma!
Akşamları sokak aydınlatması olan yerleri tercih edin ve tenha yollarda bulunmayın.
Firmanızın potansiyel düşmanları olabileceği ihtimalini göz önüne alarak işyerinizin ismini veya logosunu taşıyan araç kullanmamaya özen gösterin.
Araç seyir halindeyken bile kapılarınızı kilitli tutun.
Yakına park etmiş araçlara ve içindekilere dikkat edin.
Benzin deponuzu mutlaka üçte bir oranında dolu tutun ve kilitli benzin kapağı kullanın. (Deposunda az yakıt olan araçların herhangi bir kaza, ateşli silah gibi saldırılarda patlama riski oldukça fazladır.)
Aracınızı korunaklı otoparklarda bırakın, karanlık yerlerde park etmeyin.
Zorla durdurma teşebbüsü halinde, çarpma riski olsa da asla durmayın. İlgi çekmek için devamlı kornaya basın ve aydınlık ya da yardım gelebilecek bir yöne doğru sürün.
Kapı, zil ve posta kutusu üzerine isim yazmayın. Özellikle üst düzey yöneticiyseniz bu sizin deşifre olmanızı önler.
Kesik el baş parmağı yan kesiciliğin kolay yapıldığını işaret eder. Bu tür eksik uzvu olup etrafınızda dolaşan kişilere dikkat edin.
‘Hassas günlere’ dikkat
Bir terör örgütünün yıldönümü gibi hassas günleri takip edin, böyle günlerde eyleme açık bölgelerde bulunmayın, gösteri ve eylemlere karşı dikkatli olun.
Sokakta tanımadığınız insanların çocuğunuzu sevmek üzere yanınıza yaklaşıp ilgi göstermesi durumunda dikkatli olun. Bunun bir taciz veya oyalama çabası olabileceğini unutmayın.
Banka ATM’lerinden para çekmeniz gerekiyorsa arkanızda sırada bekleyen kişilere dikkatle bakın, hareketlerini kontrol edin, o sırada tarafınıza yönlendirilen sorular dikkati dağıtma çabası olabilir.
Emanet almayın.