Bursit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kalça (Trokhanterik) Bursit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diz ve omuz gibi bölgelerde meydana gelen ağrılar ve şişlikler zaman içerisinde hareket kaybına neden olabilmekte ve gündelik aktivitelerin yapılmasını engellemektedir. Bu durum kişide sosyal hayattaki rutin çalışmalarında problem doğururken önemli sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Bugünkü yazımızda sizler için bursit nedir belirtileri nelerdir? Kalça (Trokhanterik) bursit tedavisi nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar.
Bursit, kemiklerde ve eklem yerlerinde yer alan ve synovial bursa adı verilen sıvı dolu keseciğin zaman içerisinde farklı hareketlerden dolayı iltihaplanması durumudur. İltihaplanma sonucunda işlevini yerine getiremeyen kesecikler hastalığın oluşumuna zemin hazırlar.
Bursit Nedir?
Bursit çok sık görülen ve genellikle masa başı işlerde çalışan kişilerin karşılaştığı bir sorundur. Synovial bursa adı verilen kese kemik uçlarındaki sürtünmenin yapılabilmesini sağlamaktır. Eğer bu kese herhangi bir sebepten dolayı iltihaplanırsa bursit hastalığı oluşur. Zorlayıcı ve tekrar eden hareketler, belirli bir yöne doğru eğilme gibi neden bursit hastalığının oluşması için yeterli nedenlerdir. Özellikle tenis oynayan kişilerde sık görülür. Bazı hastalarda ileri yaşta olmak, böbrek ve kan hastalıkları, daha önce liflerin yırtılması durumuyla karşı karşıya kalmak da bursit hastalığına neden olabilir.
Bursit Belirtileri Nelerdir?
● Bursit hastalığının tipik belirtileri kişiden kişiye göre değişir ancak genellikle her hastada bir iltihaplanma ve buna bağlı olarak hareket bölgelerinde ağrı görülür.
● Enfeksiyon durumu bazı hastalarda yüksek ateş yapabilir.
● Bursit hastalığının oluştuğu yerde hassaslık hissi ve şişlikler görülebilir.
● Bazı durumlarda mevcut bölgede kızarma ve ısı artışı oluşabilir.
● İlerleyen aşamalarda hasta hareket kaybı problemiyle karşılaşabilir, dizini bükmede zorlanabilir, kalça eklemini oynattığı sırada ağrı ve acı hissedebilir.
Kalça (Trokhanterik) Bursit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Trokhanterik bursit kalça kemiğinde oluşan bir bursit çeşididir. Synovial bursa adı verilen kesenin kalça kemiğine yakın olması da bursit hastalarının genellikle bu tip bir bursit çeşidiyle karşılaşma durumun arttırır. Ağrı, yanma ve acı gibi şikayetler doğurur.
Hastalığın tedavisi için öncelikle yer tespiti yapıldıktan sonra antibiyotik sürecine başlanır. Antibiyotiklerle birlikte ağrı kesiciler de tedavide etkili olmaktadır. Bu sürede hasta düzenli olarak doktoruna kontrol amaçlı gitmelidir. İstirahatin mutlaka gerekli olduğu bir hastalık olan kalça bursitinde ilgili bölge zorlanmamalı ve travmalara karşı korunmalıdır.
İlerleyen süreçlerde ağrıyı azaltmak için buz tedavi uygulanabilir. Bazı hastalarda fizyoterapi de etkili sonuçlar vermektedir. Eğer hasta mevcut tedavi yöntemlerine rağmen herhangi bir iyileşme göstermiyorsa ameliyata yönelik cerrahi uygulamalar da yapılabilir. Hastalık tedavi edilmezse iltihaplanma genişler, bu durum da kana karışma tehlikesini doğurur.