SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bunu yapmadan gripten uzak duramazsınız!

Doç. Dr. Gülfem Ece Terek, gribe yakalanıldığında dinlenmenin şart olduğunu ifade ederek, 'Kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. Bağışıklığımızı güçlendirmek için beslenmemize, uykumuza dikkat etmemiz gerekiyor' dedi.

|

Bayraklı Belediyesi, İzmir Üniversitesi (İÜ) işbirliği ile gripten korunma yollarının anlatıldığı bir konferans düzenledi. Konferansta konuşmacı olarak katılan İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Gülfem Ece Terek, vatandaşların kalabalık ortamlardan uzak durması gerektiğini söyledi. Gribe yakalanıldığında dinlenmenin şart olduğunu ifade eden Dr. Terek, "Bu hastalıktan korunmak için kış döneminde kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. Bağışıklığımızı güçlendirmek için yediğimize, içtiğimize, uykumuza dikkat etmemiz gerekiyor. Eğer kendimizi korumak istiyorsak belli mevsimsel geçişleri yaşamadan örneğin ekim-kasım aylarında aşılanabiliriz. Bu son derece önemli.

Risk grubundaysak örneğin; 65 yaş üstü kalp, akciğer, böbrek hastalıklarımız, solunum sistemlerine ait problemlerimiz varsa yine aşılanmamız gerekiyor. Diyabetsek aşılanmamız mutlaka gerekiyor. Bunun yanı sıra altı aylıktan büyükse çocuk yaş grubundan da aşı yapmak mümkün. Ama 6 aydan küçükse örneğin gebeliğin ilk üç ayında ise bireyi aşılamak doğru değil. Bağışıklık sistemini güçlendiren ek gıdalarla bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıktan uzak durmaya çalışabiliriz" dedi.

Gribe yakalandığında ne yapmak gerekiyor?
Gribe yakalananlara tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Gülfem Ece Terek, sözlerine şöyle devam etti:
"Peki grip olduysak ne yapmalıyız? Örneğin ateşimiz 38-39 derecelere çıktı. Ciddi şekilde halsizlik ve yorgunluk hissettik. Bu durumda mümkünse evde istirahat etmemiz gerekiyor. Bu durumda aşırı bitkinlik ve yorgunluk neticesinde günlük aktivitemizi yerine getiremeyeceğiz. Sıcak şeyler içerek yatak istirahatiyle ortalama 7 ile 10 gün içerisinde iyileşiyoruz. Ama buna eklenen bağışıklık sistemini etkileyen bir faktör varsa diyabet, kronik kalp hastalığı, kronik şeker, akciğer hastalıkları gibi. Hele bir de buna nefes darlığı gibi bir de süreç ekleniyorsa, bunlara ek olarak bulantı ishal kusma tabloları da varsa vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekiyor."

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.