SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bunama yaşlılık hastalığı değil

Bunama yaşlılığın doğal bir sonucu değil, gerçek bir hastalık. En yaygın şekli olan Alzheimer hastalığı ise mantıklı düşünmeyi ve iletişimi etkiliyor.

|

ABD’de Alzheimer hastalığının son beş yılda yüzde 10 arttığı ve hasta sayısının beş milyonu geçtiği bildirildi.
    
ABD’de yayımlanan New York Times gazetesinde yer alan habere göre, tedavisi olmayan Alzheimer hastalığından etkilenen hasta sayısı 2050 yılına kadar üçe katlanarak 15 milyonu bulması bekleniyor.
    
ABD Alzheimer Derneği’nin hazırladığı bir raporda, hastalığa yakalanma oranının yaşla birlikte arttığına dikkat çekilerek, tahminlere göre hastalığın 65 yaş üstü insanların sekizde birini, 85 yaş üzerindekilerin ise yüzde 42’sini etkileyeceği belirtildi.
    
Raporda, 65 yaşın altındaki 200-500 bin insanda, Alzeimer’ın nadir bir türünü içeren ve 30-40 yaş grubunu etkileyen, bunamanın ilk belirtilerinin görüldüğü bilgisi de yer alıyor.
    
Haberde, New York Üniversitesinde Alzheimer çalışmaları yürüten Mary Mittelman’ın görüşlerine de yer veriliyor. Mittelman, sayısı az olmakla birlikte gençlerde görülen bunama belirtileri hakkında araştırma yapılmasının, bunamanın yaşlılığın doğal bir sonucu değil gerçek bir hastalık olduğuna dikkat çekmesi bakımından önemli olduğunu söylüyor.
    
Bunamanın en yaygın şekli olan ve ölümle sonuçlanan Alzheimer hastalığı hafızayı, mantıklı düşünmeyi ve iletişimi etkiliyor. Hastalığın ileriki dönemlerinde insanlar giyinmek, tuvalete gitmek ve yemek yemek için yardıma ihtiyaç duyarken, son aşamasında ise konuşamıyor ve en yakınlarını bile tanıyamıyor.
    
ABD’de şu anda Amerikan İlaç ve Gıda İdaresi (FDA) tarafından kabul edilen ve hastalığın semptomlarını 6-12 ay boyunca yavaşlatan beş Alzheimer ilacı kullanılıyor, dokuz ilacın da deneme aşamasında olduğu belirtiliyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.