SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bu rahatsızlık beyaz yakalı hastalığı olarak biliniyor

Boyun düzleşmesi, hareketsiz bir yaşamın en önemli belirtilerinden biridir. Özellikle günümüzde yoğun bilgisayar kullanımı ile birlikte daha fazla görülen boyun rahatsızlıkları, boyun düzleşmesini de beraberinde getirebilir.

|

Boyun düzleşmesi nedir

Boyun düzleşmesi, hareketsiz bir yaşam sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlık durumudur. Boyundan kalça sokumuna kadar uzanan omurilik, iki farklı kıvrımdan oluşarak vücudun dengesini tutar. Boyun düzleşmesi ise boyun bölgesinde bulunan oval biçimdeki omuriliğin bazı etkenler sonucunda düzleşmesidir.

Boyun düzleşmesinin nedenleri nelerdir

Boyun düzleşmesine sebep olan faktörler günlük yaşamda sıklıkla bilmeden yaptığımız fiziksel hareketlerden dolayı oluşmaktadır. Bunlar:
Uzun süre boyun kısmını eğik tutacak hareketlerde bulunmak. Örneğin uzun süre bilgisayar başında bir şeyler ile uğraşmak, müzik aletleri çalmak gibi.
Daha önceden geçirilmiş bir kazadan sonra yaşanılan travmatik durumlar. Örneğin spor kazaları, trafik kazaları gibi.
Obezite sorunu yaşayan kişilerde vücudun duruş şekli değişebileceğinden boyun düzleşmesi görülebilir.
Boyun bölgesinin zorlanması ya da boynun yanlış bir harekete maruz kalabilmesi.
Kalıtımsal özelliklerden kaynaklı olarak doğuştan sinirlerin gergin olması da boyun düzleşmesine neden olabilir.

Boyun düzleşmesinin belirtileri nelerdir

Boyun düzleşmesinin en önemli belirtilerinden biri boyun bölgesinde oluşan ağrılardır. Bu ağrılar şiddetli ve uzun süreli olmakla birlikte daha çok sabahları görülmektedir. Bu ağrıların oluşması genel olarak boyun düzleşmesinin ileri aşamalarında ortaya çıkıyor.
Boynun dışarıdan fark edilecek şekilde duruşunun bozulmasıdır. Başın dik duruşta bile öne doğru eğik duruma gelmesidir.
Boyun düzleşmesi ile birlikte damarların gerilmesi sonucunda sürekli baş dönmesi hissiyati oluşabilir. Bu durum baş ağrılarına sebep olabilir.
Boyun düzleşmesi ile birlikte boyun hareketlerinde kısıtlanmalar da meydana gelebilir. Sağa veya sola tam olarak döndürememe gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ayrıca uzun süreli olarak boyunda batma hissiyatı oluşabilir.
Yukarıda sayılan belirtilerin dışında boyun düzleşmesinin ileri aşamalarında sinirlerin zarar görmesi, omurilikte baskı gibi durumlar oluşur. Bu durumlardan sonra vücudun bazı bölgelerinde uyuşmalar ve karıncalanmalar görülebilir. Ayrıca kollarda ve bacaklarda güç kaybı görülmesi de olası bir durumdur.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.