SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bu kanser türü öyle sinsi ilerliyor ki! Anlayamadığınız kilo kaybı varsa…

Hücre yapısında değişikliğe sebep olarak kanser hücresine dönüşmesine neden olan şartlar oluştuğunda, hücrelerden herhangi birinde kanser başlayabilir. Ancak bu şartların oluşması genellikle uzun yıllar aldığından ya da yaşlanmış doku ortamında daha rahat olduğundan kanser hastalığı genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar. Ancak bazı türleri var ki. Öyle sinsi ilerliyor ve neredeyse hiçbir belirti vermiyor. Sinsice ilerleyen bu kanser türü nedir? Nasıl anlaşılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

Kanser hastalığı genetik yatkınlık ya da kanserojenlere aşırı maruziyet kalma durumlarında daha erken yaşlarda görülebilir. Kanser türleri arasındaki en sinsi olan ve ne yazık ki teşhis konulduğunda çoğunlukla son evrede olan pankreas kanseri de sıkça görülmektedir.

Bu kanser türü öyle sinsi ilerliyor ki! Anlayamadığınız kilo kaybı varsa…

Uzmanlar, çok zengin sinir ağlarına ve lenflere sahip olan ve bulunduğu yer sebebiyle oldukça zor belirtiler gösteren pankreas kanserinin erken dönemde yakalanmasının son derece zor olduğunu vurgulamaktadır. Pankreas organı, midenin arkasında yer alır ve enlemesine yerleşmiş bir nevi sünger kıvamında bir yapıya sahiptir.

Baş kısmı on iki parmak bağırsağı ile kuyruk kısmıysa dalakla komşu olmaktadır. Çeşitli hormonlar ve enzimler salgılamakla görevli olan pankreas organı, salgıladığı insülin ve glukagon hormonları ile kan şekerini düzenler. Aynı zamandan pankreas salgıladığı enzimler sayesinde yağ, karbonhidrat ve protein sindirimine yardımcı olmaktadır. Vücutta bu iki hormon düzgün olarak çalışmaz ise diyabet gelişir. 

Bu Kanser Sessiz İlerler

Kanser dokusu kaynak aldığı pankreas a göre spesifik belirtiler verebilmektedir. Ancak pankreas kanserleri arasında dahi bulunduğu anatomik lokalizasyona dayalı olarak farklı semptomlar ortaya çıkabilir.

Örneğin büyük kanser belirtileri vermek yerine sadece gözde sarılık, halsizlik ve ya yorgunluk gibi semptomlar gösterebilir. Bununla birlikte kansere eşlik eden bazı ortak semptomlar da görülebilir.

Kansere Eşlik Eden Ortak Semptomlar

Pankreas kanseri başta olmak üzere birçok kanser hastalığına eşlik edebilen semptom ve bulgular olabilir. Bunlardan bazıları geçmeyen halsizlik, bitkinlik, kilo kaybı, anemiye işaret eden solukluk, ateş ve terleme, karın ve ya diğer uzuvların genişlemesi, cilt ve göz aklarında renk değişimleri gibi nedeni belli olmayan değişikliklerdir.

Aynı zamanda hastanın vücudunda herhangi bir bölgesinde el veya gözle fark edilebilecek kadar yumru ve kitleler çıkabilir. Bununla birlikte iştah, yeme, küçük ya da büyük abdest gibi doğal fonksiyonlarda görülebilecek her türlü anormallikler pankreas ya da başka bir kanser habercisi olabilir.

Bundan dolayı ancak uzman bir hekim tarafından tetkiklerin yapılması ve değerlendirilmesi sonucu kişiye kanser teşhisi konabilir. Bu semptomlara ek olarak kanserin yerleşmiş olduğu pankreas organına özgü de bazı belirtiler kaydedilebilir. Örneğin; karnın üst kısmında sırta ve vücudun arka kısmına baskı yapan şiddetli bir ağrı olabilir.

Bu durumda pankreas sorunundan şüphelenmek gerekir. Ancak bu semptom kanser dışında başka bir hastalığı da anlatıyor olabilir. Bu nedenle mutlaka uzman bir doktora görülmek gerekir. Bununla birlikte diğer kanser belirtilerine de örnek vermek gerekirse; uzun süren öksürük, solunum hareketlerinde ağrı ve kanlı balgam, bir akciğer tümörü habercisi olabilir.

Şiddetli baş ağrıları, dengesizlik ve görme bozukluğu ise bir kafa içi tümörü, idrarda kan ise bir üriner sistem tümörüne belirti verebilir. Bu belirti ve bulgular birçok iyi huylu hastalığın eşlik edebileceği bulgular olarak da karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Değerlendirme kesinlikle bir uzman hekim tarafından yapılmalı ve teşhis konulmalıdır.

Pankreas kanserinde çoğu zaman birincil kanser döneminde herhangi bir semptom ya da bulgu vermemektedir. Bazen ilk belirti sıçrama evresinde yani metastazlara bağlı olarak meydana gelebilir. Bunlar bazı lenf bezlerinin irileşmesi, sırtta ağrı, kemik ağrıları ya da kırıkları gibi çok farklı bulgular olabilmektedir.

Pankreas Kanserinde Risk Grubu

Günümüzde herkes bir kanser adayıdır. Ancak bazı gruplar var ki kanseri resmen üzerine çekiyor. Bu kişiler diğer sağlıklı insanlara göre çok daha dikkati olmalıdır. Çünkü kanser hücreleri kişilerde hasar gören organları daha fazla sever ve güçsüz hücrelere yönelir. Bu nedenle vücut sağlığımıza son derece önem vermeliyiz. Peki, özellikle pankreas kanseri deki risk faktörü olan kişiler kimdir? İşte o liste;

- Diyabet hastaları 

- Uzun süredir pankreas iltihabına sahip kişiler

- Sigara içenler 

- 50 yaş üzeri bireyler 

- Kadınlar 

- Ailede daha önce kanser görülmesi de riskli kişiler grubuna sokmaktadır.

Pankreas Kanserinde Bu Belirtilere Dikkat Etmek Gerekir 

Pankreas organında bulunan bir tümör başlangıç dönemlerinde hiç bir belirti vermeyebilir. Bu sebeple hastaların pek çoğunda pankreas kanseri tanısı konulduğu zaman genel olarak ilerlemiş durumda olduğu görülür. Ancak pankreas kanserinin de erken bulguları vardır. Bu belirtilere dikkat edildiği takdirde sinsi ilerleyen bu kanserin dahi erken teşhisi mümkün olabilmektedir. İşte pankreas kanserini belli eden o belirtiler;

- Koyu renkli idrara çıkma,

- İzah edilemeyen yorgunluk ve halsizlik durumu

- Sarılık, ilk önce gözün beyaz kısmında ve daha sonra tüm ciltte görülür.

- İştahsızlık ve kilo kaybı,

- Bulantı ve kusma,

- İshal ya da hazımsızlık

- Karnın üst bölgesinde arkaya ve sırta doğru vuran şiddetli ağrı olarak sıralanabilir.

Pankreas Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Kişilerde tümörün pankreas organında ki yerleşimine göre gösterdiği belirtiler farklı olabilmektedir. Pankreas başındaki tümörler genel olarak sarılık ile kendini gösterir. Ancak gövde ve kuyruk tümörleri ise daha sıkça kilo kaybı ve ağrı ile meydana çıkarlar. Bu nedenle tanı sırasında ultrasonografi, karın tomografisi ya da MR kullanılır.

Bu sonuçlar ile pankreas tümör belirteçlerinden olan CEA ve CA 19-9 değerleri yükselmiş mi ona bakılır. Ancak kimi zaman kesin tanı için iğne biyopsisi ve şüpheli lezyondan bir örnek almak gerekebilir. Bununla birlikte kimi zaman hastadaki tanı o kadar bellidir ki cerrahi operasyon kararı biyopsi alınmadan da verilebilir.

Pankreas Kanseri Tedavi Yöntemleri 

Kanser eğer çok ileri bir safhada değil ise tek tedavi yöntemi ameliyattır. Pankreas başı tümörleri adına Whipple Ameliyatı gerçekleşir. Bu ameliyatta ise midenin uç kısmı, safra kesesi, ana safra kanalı, onikiparmak bağırsağının hepsi ve pankreasın baş bölgesi alınır. Gövde ve kuyruk tümörlerinde ise dalak ile beraber pankreasın sorunlu kısmının alınması hasta için yeterli olur.

Ancak hastanın genel durumu kötü veya sarılığı çok ileri ise zaman kazanmak için, bazen anestezi verilmeden, endoskop ile ağızdan girilerek yapılan işlem ile ana safra kanalına stent takılarak hastanın sarılığının bir miktar azalması sağlanır. Kimi zaman ise ne yazık ki ameliyat edilemeyecek kadar ileri vakalar vardır.

Bu durumda kalıcı stentler yerleştirilir. Cerrahi uygulanan kanser hastaları ameliyatlardan oldukça fayda görür. Ameliyat sonrası dönemde ise hastalıklarının evresine bakılarak kemoterapi ya da radyoterapi verilir.

Pankreas Kanserinden Korunma Yolları 

Pankreas kanseri ve diğer kanserlerden doğrudan bir korunma yolu ve ya kesin bir önlem ne yazık ki bulunmamaktadır. Ancak bununla birlikte sağlıklı bir yaşam tarzını özümsemek çok önemlidir. Buna ek olarak;

- Sigara içen kişilerin mutlaka bırakması 

- Beslenmede meyve, sebze ve tahıla ağırlık vermek 

- Düzenli bir şekilde egzersiz ve yürüyüş yapmak gerekir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.