SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bu besinler diş beyazlatıyor

Beyaz dişler ve ışıltılı bir gülümsemeye sahip olmak herkesin isteğidir.

|

Ancak çay ve sigara gibi dış etkenler, dişlerin beyazlığını kaybetmesine neden olmaktadır. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Dt. Aslı Tapan, diş beyazlatma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Bu besinler diş beyazlatıyor

Çilek: Güzel tadı ve hoş kokusu ile bilinen bu meyve, dişler üzerinde leke oluşumunu engellemektedir. Ancak çileğin içerisindeki asit ve şekerin diş minesine zarar vermemesi için, tüketildikten sonra su içilmeli veya ağız çalkalanmalıdır.

Portakal: Bu meyvenin kabuğunun içinden doğal diş macununu elde edilebilmektedir. Haftada bir kaç defa uygulanması fayda sağlar.

Elma sirkesi ve limon suyu: Beyazlatmada faydalı olan bu doğal ürünler sık kullanıldıklarında diş minesine zarar verip, çürük oluşumunun hızlanmasına yol açabilir. Bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır. En sağlıklı beyazlatıcı ürünler ise doğal lifli ürünlerdir. Dişleri leke yapan bakterilerden temizleyip ağız ve diş sağlığında önemli rol oynar. Bunlar elma, havuç, karnabahar ve armut olarak sayılabilir.

Dişleri güçlü tutmak için…

Süt: Çene kemiklerini güçlendirip, diş eti hastalığından korur. Kalsiyum açısından çok önemlidir.

Somon balığı: Çocuklarda diş gelişimine çok yardımcı olan bu besin, D vitamini ve kalsiyum açısından zengindir.

Portakal ve turunçgiller: C vitamini içeriği yüksek olan bu besinler; dişin sert tabakasını güçlendirir, dişleri asitlere karşı korur, diş eti iltihabını önler, bağ dokusunu güçlendirir, diş etlerinin sağlıklı kalmasını sağlar.

Çilek: Doğal diş beyazlatan bu ürün, C vitamini açısından zengin olup diş eti sağlığını korur.

Su: Ağız içindeki yıkayıcı etkisi tartışılmazdır ve tükürük seviyesini yüksek tutar.

Brokoli: Antioksidan özelliği ile değil, dişleri asitten koruyucu özelliğiyle bilinir. Diş minesi üzerinde koruma kalkanı oluşturur.

Portakal ve ananas: Diş minesini korumanın yanı sıra, tükürük salgısı üzerinde olumlu yönde etkiye sahiptir.

Susam tohumu: Dişlerdeki bakteri plak oluşumunu azaltır ve buna bağlı olarak diş eti sağlığı için çok önemlidir taşır.

Badem ve kuru meyveler: Ağızda temizleyici etkiye sahip olup, diş üzerindeki plak oluşumunu azaltır. Diş eti sağlığı açısından çok önemlidir.

Adaçayı: Bu doğal ürün ile diş fırçalamak ve gargara yapmak, ağız sağlığı açısından çok önemlidir.

Diş doktorunuz dişlerinizi 3 ton beyazlatabilir

Dişleri tıbbi tekniklerle daha hızlı bir şekilde beyazlatmak mümkündür. Dişlerdeki renk değişiklikleri, diş minesi üzerine uygulanan beyazlatma ajanlarıyla giderilebilmektedir. Tedavi sonrası diş rengi 2–3 tona kadar beyazlayabilmektedir. Diş hekimi kontrolünde kişiye uygun seçimlerle yapılan beyazlatma işlemlerinin dişe hiçbir zararı olmamaktadır. Tedavi sırasında ve sonrasında dişlerde hassasiyet oluşabilmektedir; ancak uygulanan hassasiyet gidericiler bu sorunu ortadan kaldırmaktadır. Ev ve ofis tipleri olmak üzere 2 şekilde uygulanabilen diş beyazlatma işlemleri; klinik ortamında yapılıyorsa 1-3 seans, evde yapılıyorsa 7-14 günlük uygulama süresi gerektirmektedir. Dişlerin beyazlığını kaybederek eski rengine dönüşünde beslenme alışkanlıkları çok etkilidir. Diş beyazlatma teknikleri kanal tedavisi görmüş dişlere de uygulanabilmektedir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.