Bozuk Süt Nasıl Anlaşılır? Bozuk Süt Nasıl Kokar?
Süt günlük hayatta pek çok kişi tarafından sık tüketilen içecekler arasında yer alır. Özellikle yemek ve tatlı yapımında da sıkça kullanılan süt taze bir şekilde kullanılıyor. Süt eğer bozulmuşsa sütü tüketmek size zarar verebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Marketlerden süt alırken son kullanma tarihine mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Süt oldukça hassas bir üründür. Sütün taze mi yoksa bozuk mu olduğunu anlamanın bazı yolları vardır.
Bozuk Süt Nasıl Anlaşılır?
Uzmanlar taze bir sütün akıcı olması gerektiğini vurguluyor. Bozulmaya başlayan sütün kıvamı da giderek yoğunlaşır. Bozuk bir süt çok bekletildiği zaman sütün yoğurt kıvamına geldiği bile görülür. Aynı zamanda bozulan süt, kısık ateşte pişirildiği zaman dibe çöker ya da topaklanma oluşur. Sütün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak en etkili yollardan biridir.
Bozulan sütün kokusu değişir ve zamanla kötü kokmaya başlar. Bozuk süt kokusunun ise, ekşi olması gerekiyor. Beyaz renkte bulunan bir süt, bozulmaya başladığı zaman aynı zamanda sarılaşmaya da başlar. Bozulma sürecinde sütün bekleme süresi uzadıkça süt kırmızımsı ve mavimsi bir renge dönüşür. Aynı zamanda sütün üzerinde köpükler ortaya çıkmaya başlar ve sütün tadı acılaşmaya başlar.
Bozuk Süt Nasıl Kokar?
Bozulan süt, zamanla ekşi kokmaya başlar. Sütün ömrü pastörize edilerek uzatılmaya çalışılsa da havayla temas ettiği zaman ve uygun ortamlarda saklanmadığı zaman çok çabuk bir şekilde bozulabilir.
Bozuk süt, ekşimsi bir şekilde kokar. Zamanla koyulaşan sütün üzerinde köpükler ortaya çıkabilir. Aynı zamanda sütte acı, ekşi, yanık ve malt bir tat da olabilir. Kaynatılmış sütün buzdolabında pişirilmesi ve en fazla 2 gün içinde tamamının tüketilmesi gerekiyor. Bozuk sütü kullanırsanız kendinize zarar verebileceğinizi unutmamanız gerekir. Bu nedenle sütün kıvamına, kokusuna ve tadına çok dikkat etmeniz gerekir.