Boyun Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Anlaşılır? Boyun Lenf Bezeleri Neden Şişer?
Besin kaynaklarının taşınması ve vücudun korunması noktasında lenf bezi büyük bir öneme sahiptir. Ancak belli başlı nedenlerden dolayı lenf bezi şişmesi ile karşı karşıya kalmak ne yazık ki mümkün. Peki boyun lenf bezi şişmesi nasıl anlaşılır? Boyun lenf bezeleri neden şişer? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.
Lenf bezleri özellikle vücuda ait olmayan maddeleri tutma noktasında oldukça etkilidir. Bu noktada bağışıklığın uyarılmasını oluşturan temel unsurlar arasında yer aldığını söylemek mümkün. Böylece sistemsel mekanizma kapsamında bağışıklık sistemi harekete geçer ve buna karşı önlem alır. O yüzden boyun lenf bezi şişmesi çok önemsenmeli ve uzman bir doktor bünyesinde yardım alınmalıdır.
Boyun Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Anlaşılır?
Bağışıklık sisteminin önemli bir yerini kaplayan lenf benzeri için, şişme yaşandığı zaman mutlaka belirtilere dikkat edilmelidir. Bu konuda öne çıkarılması gereken belli başlı bazı belirtiler bulunuyor.
- Öksürük
- Halsizlik
- Boğaz ağrısı
- Burun akıntısı
- Titreme
- Ateş
- Terleme
Genel olarak boyun lenf bezi şişmesi için yukarıdaki belirtilerden birkaç tanesi aynı anda ortaya çıktığında, mutlaka çok ciddiye alınması gerekir. Özellikle bu belirtiler söz konusu olduğu vakit uzman bir doktora görünmek büyük bir öneme sahiptir.
Boyun Lenf Bezeleri Neden Şişer?
Boyun lenf bezeleri genel olarak virüs ve bakteri ve viral enfeksiyonlar neticesinde şişer. Hatta HIV virüsü ile AIDS gibi ölümcül hastalıklar da yine boyun lenf bezlerinin şişmesine sebebiyet verebilir. Bakterilerin özellikle solunum yollarında meydana getirdiği enfeksiyon sebebiyle, çene altı ve boyun bölgelerinde lenf bezi şişmesi ortaya çıkar.
Zaman içerisinde büyüme olasılığı da gösterecek olan bu sorun adına, mutlaka belirtiler ciddiye alınmalıdır. Soruna bağlı olarak zamanında teşhis ve tedavi ile beraber kişi bu sorundan kurtulma şansı elde eder.