Boyun Kitlesi Nedir, Neden Olur? Boğaz Kitle Tehlikeli Midir, Nasıl Geçer?
Boyun bölgesinde çıkan kitleler ''tümör'' olarak tanımlanır. Bu tümörler başta gırtlak ve üst yutak kanseri olmak üzere birçok kanser türünün erken belirtileri arasında yer alır. Boyun kitleleri büyüklüklerine göre üçe ayrılır. En sık görülen türü enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan inflamatuvar boyun kitleleridir. Boyun kitlesi nedir ve neden olur? Boğazda çıkan kitleler tehlikeli midir? Merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik.
Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen diğer boyun kitleleri şunlardır: Hemanjiom, Brankial yarık kistleri, teratom, enfeksiyöz monnükleöz ve neoplastik boyun kitleleri.
Boyun Kitlesi Nedir?
Boyun ve çevresinde genellikle genetik nedenlere ya da enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan bezelere boyun kitlesi denir. İlaçla tedavi edilebilen kitleler iyi huylu olarak tanımlanır. Kötü huylu kitleler ise büyüme ve tümöre dönüşme riski taşır. Kötü huylu kitleler genellikle ameliyatla alınır.
Boyun Kitlesi Neden Olur?
Yetişkinlerde boyun kitlesi ve tümörünün nedeni lenf bezi büyümesidir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte vücudun ihtiyacından fazla antikor üretilir. Bu antikorlar lenf bezinin şişmesine neden olur. Bu da boyunda ve boğazda büyüklüğü 1 - 2.5 mm. arasında değişen kitlelerin oluşmasına yol açar.
Çocuklarda boyun kitlesi görülmesinin temel nedeni ise iltihaptır. Vücut direnci düşük olan çocuklarda grip ve bronşit gibi kış hastalıkları bile boyunda kitlelerin oluşmasına neden olabilir.
Bunun dışında birçok kanser türünün 1. ya da 2. evresinde baş ve boyun kitlesi görülebilir. Bu kitleler genellikle aft gibi ağız içi yaralar ile birlikte ortaya çıkar. Kişi hem yutkunurken hem de konuşurken güçlük çeker.
Boğazdaki Kitle Tehlikeli midir?
Büyüme eğilimi gösteren kitlelerin birçoğu tehlikelidir ve cerrahi işlem gerektirir. Başta kanser olmak üzere birçok hastalığın belirtisi olduğu için mutlaka uzman hekim tarafından muayene edilmelidir.
Boyun Kitlesi Nasıl Geçer?
Boyun kitlesinin türüne ve büyüklüğüne göre uygulanan tedavi yöntemleri farklıdır. Enfeksiyona bağlı nedenlerle ortaya çıkan bezelerde antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavinin sonuç vermesi için antibiyotiklerin tam saatinde, düzenli olarak alınması gerekir.
Kişinin nefes almasını vermesini güçleştiren daha büyük kitleler içinse ameliyat gerekebilir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen ameliyatlarla kitle alınır.