Boy Uzatma Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır? En Fazla Kaç Cm Uzatır?
Boy uzunluğu genelde en çok insanda takıntı oluşturan bir durumdur. Özellikle de boy uzunluğundan memnun olmayan pek çok insan vardır. Bu bakımdan boy uzunluğunun belli yöntemler ile değiştirilmesi mümkünüdür. Boy uzatma nedir ve ameliyatı nasıl olur gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
Boy uzaması herkesin de bildiği gibi belirli bir yaştan sonra durur. Bu yaş kadınlarda genelde 16 -17 erkeklerde ise 18 -19'dur. Bu yaştan sonra da boy uzatmak imkansız değildir. Tıpta belirli teknikler ve operasyonlar ile bunu sağlamak her daim mümkün olmuştur. Örneğin ameliyat ile belirli bir seviyede boy uzatmanın mümkün olduğu tıptaki bilim insanları tarafından kanıtlanmıştır. Ama bun boy uzatma işleminin de bir sınırı vardır. Bu sınır gibi pek çok olay bu işlemde kişiye doğrudan uygulanır.
Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?
Boy uzatma ameliyatı büyümesi ve uzaması durmuş kişilere yapılan bir tür cerrahi müdahaledir. Bu ameliyat bazen sağlık sorunlarından dolayı bazen de estetik amaçlardan dolayı yapılır. Sağlık sorunu genelde boy uzaması yeterli olmayan kişilere uygulanır. Toplumda cüce diye tabir edilen bazı rahatsızlıklar vardır. Bu rahatsızlıklardan dolayı bir boy uzatma ameliyatı bu insanlara uygulanır.
Boy Uzatma Ameliyatı Neden Yapılır?
Belli başlı nedenlerden dolayı boy uzatma ameliyatları her daim rağbet görmektedir. Bunlar:
Halk arasında cücelik adı verilen boy sorunları
Büyümeyi engelleyen rahatsızlıklar
Hormonların dengesiz olması
Çocuklarda ortaya çıkan böbrek sorunları
Estetik kaygıları
Estetik Amaçlı Yapılan Boy Uzatma Nedir?
Boy uzunluğunda herhangi bir rahatsızlık olmamasına rağmen uzatmak isteyenler olabilir. Bu durum estetik yaptırılması durumunu ortaya çıkarır. Boyu kısa olmasını istemeyenler de uzatmak için ameliyat olabiliyor. Bu sayede boyu kısa olanlar istediği kadar boyunu uzattıktan sonra daha rahat edebiliyor.
Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Boy uzatma ameliyatı ortopedistler tarafından uygulanır. Bu uygulamanın birkaç aşaması vardır. İlk olarak ameliyat olunur. Ameliyat da uzatılmak istenen kemiğin kesilmesi ile başlar. Enine doğru kesilen kemik daha sonra üstüne gelecek şekilde monte edilir.
Bu işlem zaten bir insanın boyunun ameliyat ile uzatılması için yeterlidir. Fakat bundan çok daha fazlası ameliyat esnasında kişiye uygulanır. Bacak ya da kaval kemiklerde bu işlem uygulanır. Bacaklarda ya da kaval kemiklerinde anormal bir durum olmaması kaydı ile buraya cerrahi müdahale yapılır.
Boy uzatma ameliyatı sonrasında ise iki hafta süre kadar ayağa kalmak mümkün değildir. Bu süre zarfında sadece istirahat edilmelidir. İstirahat süresi boyunca da kesilen ve üstüne yerleştirilen kemiğin kaynaması süreci başlar.
Boy Uzatma Ameliyatı İle Birlikte Boy Kaç Cm Uzar?
Boy uzatma ameliyatı kişinin isteğine göre yapılır. Tabi ki de bunun bir sınırı vardır. 30 cm'lik bir uzatma söz konusu değildir. Ortalama olarak tek seans ile 6 - 7 cm uzunluğunda bir uzama gerçekleşir. Eğer bu yöntem birden çok kemiğe uygulanırsa bu rakam artabilir. Örneğin kaval ve bacak kemiklerinde yapılacak iki ameliyat boyu 10 - 12 cm kadar uzatabilir. Bu uzatma işlemi daha fazlaya çıkarılamaz. İkiden fazla boy uzatma ameliyatı kişinin sağlığı açısından henüz hiç kimseye uygulanmamıştır.