SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Botulismus Nedir, Nereden Bulaşır? Botulismus Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnsanların bazı gıda türlerini yanlış ve bilinçsiz bir şekilde tüketmeleri çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlar kişilerin hayatını ciddi derecede etkileyebilecek boyutta olmaktadır. Botulismus adı verilen hastalık da bunlardan biri olarak ifade edilmektedir. Peki, Botulismus nedir, nereden bulaşır? Botulismus belirtileri nelerdir, tedavi nasıl yapılır? İşte, Botulismus hastalığı hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

|

Botulismus, gıdalar vasıtasıyla insanlara geçen bir hastalık olarak ifade edilmektedir. Bu hastalığın tedavi edilmesi için erken teşhis oldukça önemli olmaktadır.

Botulismus Nedir, Nerden Bulaşır?

Botulismus, botulizm adı verilen bir mikroorganizmanın gelişirken ürettiği toksini içeren herhangi bir gıdanın tüketilmesi sonucu bulaşan bir gıda zehirlenmesi hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Botulismus toksininin sık bulunduğu gıdalar şu şekilde sıralanmaktadır: konserve mısır, yeşil fasulye, biber, ıspanak, mantar, kuşkonmaz, pancar, olgun zeytin, ton balığı, tavuk ciğeri, tavuk, jambon, sosis, ıstakoz, tütsülenmiş gıdalar ve tuzlanmış balık.

Botulismus Belirtileri Nelerdir Ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Botulismus hastalığının belirtileri arasında halsizlik, baş dönmesi, bulanık ve çift görme, ağız kuruluğu, düşük tansiyon, zor nefes alıp verme, kas zayıflığı ciltte bozukluklar, terleme, karın ağrısı, kusma ve kabızlık şikayetleri görülmektedir. Bu hastalığın tedavisi için solunum takip desteğinin kullanılması şart olmaktadır. Hastanın yoğun bakımda solunum yolunun açık tutulması sağlanmalıdır. Hastaya antitoksin uygulamasının en kısa süre içinde yapılması gerekmektedir. Hastanın bağırsaklarının lavman ile boşaltılması da yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. 

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.