SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Botoks uygulamalarında bildiğiniz yanlışlar, bilmediğiniz doğrular

Botulinum toksini yani botoks, Clostridium botulinum bakterisi tarafından elde edilen doğal saflaştırılmış bir proteindir. Kırışıklıkların tedavisi, yüz şekillendirme, aşırı terleme ve migren tedavisi gibi birçok alanda güvenli bir şekilde kullanılmaktadır. Botoks, kasların kasılmasına neden olan sinir sinyallerini geçici olarak bloke ederek, tekrarlayan yüz hareketlerinden kaynaklanan çizgileri ve kırışıklıkları düzeltir. Tüm dünyada uygulanan en popüler ameliyatsız estetik prosedürlerden biridir. Medikal Estetik Doktoru Elif Gürbüz, botoks enjeksiyonunun medikal estetikte bilmediğiniz kullanım alanları hakkında önemli bilgiler verdi.

|

Botoks hakkında yanlış bilinenler!

-Botoks bilinenin aksine yılan zehri değildir.

-Bağımlılık yapmaz.

-İnce uçlu iğneler tarafından uygulandığından şiddetli ağrıya neden olmaz.

-Yüzde hafif kızarıklık ve hassasiyet oluşturması dışında yan etki riski düşüktür.

Botoks çeşitleri nelerdir?

Alın botoksu

Alın kırışıklıkları yüzün üst kısmında oluşan ve mimiklerle hareket eden yatay çizgilerdir. Bu çizgilerin statik (mimik yapmazken) halde de belirgin olması yaşlanmanın ilk belirtilerinden biri olarak kabul edilir ve bu kırışıklıkların saklanması zordur. Botoks alın bölgesindeki kırışıklıkları azaltmak için uygulamada en çok tercih edilen bölgelerden biridir.

Glabella (kaş arası) botoksu

Kaşlarınızı çattığınızda kaşlarınızın arasında ve üstünde ortaya çıkan dikey çizgiler sizi sinirli, yorgun ve üzgün gösterebilir. Botoks ile bu çizgilerin derinliğini azaltılarak, görünmez hale gelmesini sağlamak mümkündür.

Kaz ayağı botoksu

Gülümserken veya gülerken gözünüzün kenarlarından uzanan küçük çizgilere kaz ayağı denir. Kaz ayakları ilerleyen yaşınızı ele verebilir. Botoks enjeksiyonları sıklıkla bu çizgileri gidermek, hafifletmek ve kalıcı bir çizgi görünümü oluşmasını engellemek için kullanılır.

Kaş kaldırma botoksu

Kaşlarınız düşükse ve kaş kaldırma estetiği düşünüyorsanız, tek seçeneğiniz cerrahi değildir. Ameliyatsız kaş kaldırmak mümkündür. Doğru noktalara uygulanan botoks, kaşı aşağı çeken kasları gevşetir, böylece kaşın ideal pozisyonuna çıkması sağlanabilir.

Gummy smile botoks (Gülüş botoksu)

Diş etlerinin gülme ya da konuşma esnasında 2 – 3 milimetreden daha fazla görünmesi durumudur. Diş etlerinin normalden fazla görünmesi estetik olmayan görünüm oluşturmakla birlikte kişilerde özgüven eksikliğine neden olmaktadır. Diş eti botoksu olarak da bilinen gummy smile botoks, burun deliklerinin yan taraflarına yapılan bir işlemidir. Bu uygulama sayesinde ameliyatsız bir şekilde kusursuz bir gülüşe sahip olunabilir.

Brotoks (Erkek botoksu)

Brotoks erkekler için yapılan botoks uygulamasıdır. Erkeklerin sahip olduğu kas yapısı ve kuvvetinin kadınlardan farklı olması nedeniyle brotoks tedavisi de özel olarak uygulanmalıdır. Yüzdeki erkeksi ifade korunacak şekilde yapılmalı ve aynı zamanda her erkeğin karakteristik yüz yapısına ve yüz ifadesine göre özel olarak planlanmalıdır.

Masseter botoks (Çene botoksu)

Masseter botoks uygulaması yüzün alt bölümünde bulunan masseter kasının inceltilmesi için yapılan ve yüzün alt bölümlerinde bulunan şekil bozukluklarının tedavisinde kullanılan bir uygulama yöntemidir. İdeal çene hatları kadınlar ve erkeklerde farklılık göstermektedir. Erkeklerde ideal çene kare yüz şeklinden oluşuyorken kadınlarda ise ince ve yumuşak hatlardan oluşmaktadır. Kare yüz şekli erkeklerde güçlü bir ifade sağlarken kadınlarda ise ince yüz şekli daha feminen ve estetik bir görünüm sağlamakta ve böylece daha orantılı bir yüz hatları elde edilebilmektedir. Masseter botoks uygulaması hem estetik anlamda hem de tıbbi sorun sebebiyle uygulanabilmektedir.

Boyun ve dekolte botoksu (Nefertiti botoksu)

Bu botoks çeşidi adını uzun boyun ve belirgin çene hattına sahip olan Mısır kraliçesi Nefertiti’den almaktadır. Genellikle kırışıklık probleminin ilk oluştuğu kısım boyun bölgesidir. Nefertiti botoks uygulamasında boyun ve çene çizgisi hedef alınmaktadır. Bu iki bölgeye uygulanan işlem sonrası sarkık duran deri yukarıya doğru çekilmekte ve sıkılaşma ile daha gergin ve pürüzsüz bir görünüm elde edilmektedir. Bu sayede çene hattı yeniden yapılandırılmış ve boyun çizgilerinin görünümü en aza indirilmiş olur.

Diş gıcırdatma ve diş sıkma botoksu

Bazı kişiler uyanıkken veya genellikle uykudayken farkında olmadan dişlerini gıcırdatmakta ve bu nedenle fiziksel bir ağrıyla birlikte ciddi diş problemleri oluşabilmektedir. Bu probleme diş sıkma yani bruksizm denilmektedir. Bruksizm nedeniyle diş minesi kayıpları, diş hassasiyetinde artmalar, dişlerin düzleşmesi ve çatlaması gibi sorunlar oluşabilmektedir. Aynı zamanda sürekli olarak dişlerin gıcırdatılması ve sıkılması; baş, yüz, çene ve kulak ağrısına da neden olmaktadır. Bruksizm nedeniyle oluşan sorunların tedavisinde botoks uygulaması oldukça etkili bir yöntemdir. 

Terleme botoksu

Terleme, kişinin hem iş hem özel hayatını etkileyerek yaşamlarında olumsuz durumlara neden olmaktadır ve bu olumsuzlukların başında da kişide oluşturduğu özgüven eksikliği gelmektedir. Bu kişiler genelde toplum içinde rahatsızlık hissettiklerini, kıyafet ve ayakkabı seçiminde özgür olamadıklarını ve insanların ellerini sıkamadıklarını söylerler. Bu nedenlerden dolayı da yaşam kalitelerinin düştüğünü ve psikolojilerinin olumsuz yönde etkilendiğini ifade ederler.

Koltuk altı (aksilla), el-avuç içi ve ayak bölgelerine uygulanan terleme botoksu; ter bezlerinin çalışmasındaki kasların botoks etkisi ile kasılmalarının engellenmesi ile etkisi geçene kadar terleme olmamasını sağlar. Ortalama olarak 10-15 dakika süren bu işlem sonrası hastalar günlük hayatlarına devam etmektedir.

Oyuncu botoksu (Baby botoks)

Botoks denildiğinde birçok kişinin aklına donuk ve ifadesiz bir yüz şekli gelmektedir ama sanılanın aksine yüzdeki kırışıklıkların azaldığı, mimiklerin hareket ederek donuk ifadesizliğin olmadığı bir botoks uygulaması mümkündür. Baby botoks uygulamasında doğru işaretlenen noktalara uygun dozda enjeksiyon uygulanarak kırışıklıklar en aza indirilirken donuk bir yüz ifadesi de oluşmamakta ve mimikler rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Migren botoksu

Migren botoksu, migren ataklarının başlamasına sebep olan aşırı kas kasılma bölgelerinin kontrollü olarak zayıflatılarak, kronik migren ataklarının başlamasını önlemeye yönelik bir tedavidir. Migren tedavisinde en yaygın kullanılan alternatif tedavi yöntemlerinden biridir.

Botoks etkisi 3 - 4 gün içinde artarak ortaya çıkmaya başlar ve yaklaşık 15 günde maksimum düzeye ulaşır. Etkisi kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 4 - 6 ay boyunca devam edebilir.

Botoksun etkisi geçtiğinde uygulama yapılan bölge eski haline gelecektir bu nedenle uygulamanın tekrarlanması botoksun kalıcılığını ve etki süresini artıracaktır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.