Boşanma davası nasıl açılır? (Boşanma davası için yapılması gerekenler)
Boşanma davası açmak isteyenlerin gerekli prosedürleri daha net bilmeleri için hazırladığımız haberde boşanma davası açmak için gerekenleri bir araya topladık. Eğer karara vardıysanız boşanma davası açmadan önce haberimize göz gezdirin.
Boşanma davası açmaya karar verdiyseniz yapmanız gerekenleri biran önce öğrenmelisiniz. Dava için gerekli evraklar, boşanmanın türü, boşanma şartları gibi ayrıtılar boşanma davası için gerekli prosedürlerdendir. Tüm bunları rahatlıkla bulabilmeniz için boşanma davası ile ilgili hazırladığımız ayrıntılı haberi mutlaka okumalısınız.
Boşanma nedenleri nelerdir?
Medeni Kanuna göre boşanmaya neden olabilecek durumlar;
*Terk edilmek;
*Hayata kast etmek;
*Onur kırıcı davranışlar;
*Şiddetli geçimsizlik,
*Zina
*Akıl hastalığı;
*Suç, işlemek şeklindedir.
Boşanma davası türleri
Boşanma davaları iki türe ayrılmaktadır.
*Anlaşmalı boşanma
*Çekişmeli boşanma
Eğer taraflardan ikisi de boşanmaya kararlıysa ve dava sonuçlarında mutabıksa durum anlaşmalı boşanma; eğer taraflardan biri boşanmak istemiyorsa ve hukuki sonuçlarda yani velayet, nafaka, tazminat gibi konularda anlaşma sağlayamadılarsa çekişmeli boşanma söz konusu olacaktır.
Anlaşmalı boşanma nasıl olur?
Anlaşmalı boşanma için gerekli olan şartlar;
*En az 1 yıl sürmüş olan evlilik,
*Tarafların her türlü konuda (velayet, nafaka, tazminat…) anlaşmış olması;
*Tüm koşulların avukat tarafından eksiksiz bir şekilde boşanma protokolüne yansıtılması.
Boşanma davası nasıl açılır?
Öncelikle boşanma süresine kesin olarak karar vermek gerekmektedir. Daha sonra boşanma davası için gerekli dilekçe eksiksiz bir şekilde oluşturulmalıdır. Boşanma dayanakları, talep edilen geçici ve sürekli tedbirler, dava sonunda talep edilenler dava dosyasında yer almalıdır. Bu şartlar oluşturulduğu takdirde Aile Mahkemesine veya Aile Mahkemesi adına tevzi işlem yapan adli büroya başvurularak dava açılmalıdır.
Boşanma davası için gerekli olan evraklar nelerdir?
Daha öncede söylediğimiz gibi en önemli evrak tüm ayrıntıları ile yazılmış bir boşanma dilekçesi. Çekişmeli boşanma var ise delil niteliği taşıyan belgeler önemli evraklardandır. Eğer bir avukat vasıtasıyla dava açacaksanız avukatınız sizi bilgilendirecektir.
Eşlerin ikisi de davada bulunmalı mı?
Eğer anlaşmalı boşanma sağlayacaksanız hakimin çifti duruşmada görmesi ve beyanlarını bizzat dinlemesi gerekmektedir. Ancak çekişmeli boşanma davası olacak ise sizin adınıza avukatınız katılabilir.
Boşanma Kararı Ne Zaman Alınmalı?