SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Biyopsi Nedir, Nasıl Yapılır? Biyopsi Hangi Durumlarda Yapılır, Biyopsi Sonrası Yan Etikler Nelerdir?

Doktorlar bazı hastalıkların tanısını koymak için farklı yöntemlere başvurabilir. Bu yöntemler arasında biyopsi de bulunuyor. Biyopsilerin kime yapıldığı ve neden yapıldığı hakkında birçok insan araştırma yapıyor. Biyopsi nedir, nasıl yapılır? Biyopsi hangi durumlarda yapılır, biyopsi sonrası yan etkiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar. Biyopsiler doktorlar tarafından istenilen bir tanı koyma yöntemidir.

|

 Biyopsi Nedir? Nasıl Yapılır?

 Kişiler bazı hastalıklar yaşadığında, doktorlar tanı koymak için biyopsi yapabilir. Hastalıkların kesin tanısını koymak için yapılacak yöntemler vardır. Doktorlar tercih ettiği tanı koyma yöntemlerini kullanarak kişilerdeki hastalığın ne olduğunu öğrenir ve bu hastalığa göre tedavi uygular. Özellikle kanser belirtisi gösteren bir kişide doku ve hücrelerin öğreneğine ihtiyaç duyulur. Gerekli analizlerin yapılabilmesi için doku çıkarması işlemleri yapılır. Bu analiz işlemlerine biyopsi adı verilir. Biyopsi her insanın korktuğu bir durumdur. Fakat hastalar biyopsi aşamasında herhangi bir ağrı hissetmez.

 

 Tespit edilmek istenilen hastalığa göre doku veya organ çıkartılması yapılır ve bu çıkartılan parçalar incelenmek üzere laboratuvarlara götürülür. Kanser belirtisi gösteren hastalar için doktorlar herhangi bir endişe duyuyorsa, belirlenen alanın kanser kontrolünü yapmak ister. Bu durumda biyopsi işlemleri yapılır. Kanserlerin en iyi şekilde tespit edilebilmesi için biyopsi en iyi yoldur. X- ışınlarıyla yapılacak olan testler kanseri tespit edebilir, fakat hangi hücrelerin kanserli olduğunu netleştiremez. Bu nedenlerden dolayı en doğru yöntem olarak biyopsi tercih edilir.

 

 Biyopsi Hangi Durumlarda Yapılır? Biyopsi Sonrası Yan Etkiler Nelerdir?

 Birçok hastalığın tanısında biyopsi yöntemi kullanılır. Uygulanan biyopsi yöntemlerinin birçok çeşidi bulunuyor. Merak edilen biyopsi çeşitleri şu şekildedir;

Kemik iliği biyopsisi

Endoskopik biyopsi

İğne biyopsisi

Cilt biyopsisi

Cerrahi biyopsi

Biyopsiyle alınan doku örnekleri doktorlar tarafından inceleme altına alınır. Bu durumlar detaylı olarak takip edilir ve hastalığın tanısı koyulur. Alınan numeneler laboratuvarlara analiz edilerek hastalığa ulaşılır. Doktorlar konulan tanıyla birlikte tedavi sürecini başlatır. Analiz edilen doku örneklerinin süresi değişiklik gösterebilir. Sonuçlar çıktığında bu durum doktorlar tarafından incelenerek hastalara bildirilir. Kanserin türü biyopsi sonucundan öğrenilir. Biyopsi kanserden başka nedenlerden dolayı da yapılabilir. Doktorlar çıkan sonuca göre tedavi yöntemlerini uygulamaya başlar.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.