Bitkiler Nasıl Boşaltım Yapar? Bitkilerde Boşaltım Nasıl Gerçekleşir?
Canlıların yaşamlarını gerçekleştirmeleri için pek çok sistem bulunmaktadır. Bunlardan birisi de boşaltım sistemidir. Boşaltım sistemi canlılar için çok önemli olup bitkilerde farklı gerçekleşmektedir. Peki bitkiler nasıl boşaltım yapar? Bitkilerde boşaltım nasıl gerçekleşir? Sizlere bitkilerde boşaltım sistemi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Boşaltım sistemi tüm canlılarda bulunan bir sistemdir. Bu canlılardan birisi de bitkilerdir. Bitkilerde bulunan boşaltım sistemi özellikle biyoloji derslerinde büyük önem taşımaktadır.
Bitkiler Nasıl Boşaltım Yapar?
İnsanlar ve hayvanlara göre bitkilerde boşaltım sistemi farklıdır. Bitkilerde boşaltımın yapılacağı bir organ bulunmamaktadır. Su bitkilerinde ise boşaltım difüzyon ile direkt olarak yapılmaktadır. Suyun fazlası stomalardan ve bitkilerin yapraklarının kenarlarında yer alan hidatot adı verilen yapılardan damlama ile atılmaktadır.
Bitkilerde Boşaltım Nasıl Gerçekleşir?
Boşaltım sistemi konusunda bitkilerin boşaltımının nasıl gerçekleştiği pek çok kişi tarafından araştırılan bir konudur. Bitkilerde boşaltım organı yapraklar olarak bilinmektedir. Bitkiler bünyesinde yer alan atık maddeleri yapraklarda su ile birlikte atmaktadır.
Hidatotlardan atılan su ile birlikte bazı tuzlarda atılmaktadır. Bunlar ile birlikte lentisellerden de CO2 atılmaktadır. Bazı bitkiler CO2 atımını inorganik tuzlar ve organik artıkları köklerinden difüzyon ile gerçekleştirmektedir. Çoğu bitkiler atık maddeleri yaprak dökümü ile vücuttan atmaktadır. Bu işlemi bitkiler suda çözünmeyen kristaller halinde yapraklardaki kofularda depo edilerek gerçekleştirmektedir. Ayrıca bitkilerin yapraklarında bulunan stomalar da vücutta yer alan CO2, fazla su ve CO2 ile atmaktadır.