Birinciliği Osmanlı hayırseverliği aldı
Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde düzenlenen törenle ödüller sahiplerini buldu. Daha önce iki kez ABD’de düzenlenen tören bu yıl ilk defa Türkiye’de yapıldı
3.Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü, dün akşam Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde yapılan törenle sahiplerine verildi. Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Tosun Terzioğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen ve bu yılki konusu “Bugünkü Türkiye’nin Kültürü, Kurumları ve Değerlerinde Osmanlı Mirası” olarak belirlenen ödül için Türkiye’de ilk kez tören düzenlendi. Daha önceki iki tören Washington’da yapılmıştı.
‘Kendimize ayna tutuyoruz’
Ödül törenine aralarında Türkân Sabancı, Dilek Sabancı, Sevil Sabancı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Vakko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko, Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Ahmet Dördüncü, Koç Holding A.Ş, Yönetim Kurulu üyesi ve CEO’su Dr. Bülent Bulgurlu ile Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’in de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Tören, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın yaptığı konuşmayla başladı. Sabancı konuşmasında şunları söyledi:
“Bu ödül Türkiye’de sosyal bilimler alanında bir üniversite tarafından verilen tek uluslararası ödül olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Ödülün bu yılki katılımcılarından günümüz Türkiye’sinin kurumları, kültürü ve değerlerinde Osmanlı mirasını incelemesini istedik. Belirlediğimiz tema, Osmanlı mirasının günümüz Türkiye’sine yansımasının incelenmesine fırsat vererek bir anlamda kendimize ayna tutmamızı sağlıyor.”
Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü jürisi üyelerinden Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü ve Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şevket Pamuk ise, “Bir zamanlar azgelişmişliğimizin kökenlerini tarihte aramaya meraklıydık, şimdi ise kimliğimizin ya da kimliklerimizin kökenlerini tarihte arıyoruz” diyerek geçmişimizin, toplumsal ilişkilerimizde, değerlerimizde, yazılı kurallarımızda, davranış biçimlerimizde, kültür, siyaset ve düşünce tarzlarında yaşadığını vurguladı. Bu nedenle de son iki yıldır Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nün Osmanlı mirası üzerine odaklanmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Sabancı’nın vasiyetiydi
21’i Türkiye’den 20’si yurtdışından olmak üzere toplam 41 başvurunun yapıldığı ve Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı Sakıp Sabancı’nın vasiyetiyle hayata geçen, Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nün birincisi Tel Aviv Üniversitesi’nden Prof. Dr. Amy Singer oldu.
Singer, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nde hayırseverlik uygulamasının devamlılığını ve değişimini inceleyen çalışmasıyla bu ödülü kazandı. Singer’a ödülünü Güler Sabancı takdim etti.
İkinciliğe Washington Üniversitesi’nde karşılaştırmalı edebiyat alanında doktora çalışmasını yürüten Maureen Jackson, Osmanlı klasik müziğinde Yahudi müzisyenlerin rolünü ortaya koyan “Müzikal dünyaların kesişmesi: Klasik Türk ve Osmanlı Müziği icra eden Museviler” adlı çalışmasıyla değer görüldü. Jackson’a ödülünü Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu verdi.
Birinciye 20 bin dolar ödül
Üçüncülük ödülü ise Universite de Nice Sophia - Antipolis öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Olivier Bouquet’in oldu. Bouquet, ödülü “Yeni Cumhuriyetin Eski Elitleri: Türkiye’de Osmanlı Bürokratik Ailelerinin Dönüşümü (1909-1939)” adlı incelemesiyle kazandı. Bouguet ödülünü jüri üyesi Prof. Dr. Reşat Kasaba’nın elinden aldı. Yarışmanın birincisi 20 bin, ikincisi 10 bin, üçüncüsü 5 bin dolar para ödülüne layık görüldüler.
Ayrıca “Osmanlı İmparatorluğu’nda ve Modern Türkiye Cumhuriyeti’nde hat sanatı ve devlet yönetimi” çalışmasıyla Zoe Griffith ile “Meşk Ederek Tarihi Yeniden Yorumlamak: Çağdaş Türk Müziği Uygulamalarındaki Osmanlı Mirası” çalışmasıyla Denise Gill, mansiyon ödüllerinin sahibi oldular.
Maureen Jackson’un ikincilik ödülünü Prof. Tosun Terzioğlu verdi.
Yarışmada üçüncülüğü kazanan Yrd. Doç. Dr. Olivier Bouquet, ödülünü Prof. Reşat Kasaba’nın elinden aldı.
Törenin sonunda Aysun Arslan’ın koreografisini yaptığı “Bir Rüya Gördüm” adlı çağdaş dans gösterisi gerçekleştirildi.