Billgisayarla konuştuk
Türkiye'de Her Okula Internet projesini destekliyorum
BİLGİSAYARI her eve sokmayı başaran dünyanın en zengin adamı ve Microsoft'un sahibi Bill Gates, her okula Internet projesine tam destek veriyor. Projenin kendisini çok heyecanlandırdığını söyleyen Gates, "Ülkenizi ziyaret etmeyi umuyorum ve hiç kuşkunuz olmasın ki bu konudaki iç gelişmelerin ne olduğunu öğrenmek ve projenizin taşıdığı önemi vurgulamak benim için bir zevk olacak. Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde böyle bir ortamın oluşacağını umuyorum" dedi.
Gates'i, Türkiye'de "Her Okula Internet Projesi"nin duyurusunu yapmak için Türkiye'ye davet ettim. Bu daveti kabul etmesi halinde, Türk kamuoyunun dikkatini projeye çekebileceğimizi söyledim. İşte Gates'in cevabı:
"Her öğrencinin hem kişisel bilgisayarı hem de İnternet'i kullanma fırsatının olması konusunda son derece arzulu ve heyecanlıyım. Her ülkenin bu konuyla kitaplara yaklaştığı gibi yaklaşması gerektiğine inanıyorum.
Hatırlarsanız ülkeler okur - yazarlığı okullar ve kütüphaneler aracılığıyla yaymış ve hükümetler, yerel yönetimler üzerinden bu tür kurumların açılması ve işlemesi amacıyla büyük kaynaklar ayırmışlardı. Bence bu konuyu gündeme getirmekte son derece haklısınız.
ABD'de bile daha o düzeye gelemedik, ancak bu konuda büyük bir kararlılıkla çalışıyoruz. Okulların büyük bir kısmını İnternet'e bağladık. Microsoft aynı zamanda kütüphaneleri de İnternet'e bağlamak üzere çalışmalar yapıyor.
Böylelikle insanlar, okul saatleri dışında da bir kütüphaneye giderek İnternet'e bağlanabilecek ve kişisel bilgisayar kullanabilecek. Bu nedenle projeniz beni çok heyecanlandırdı.
Ülkenizi ziyaret etmeyi umuyorum. Hiç kuşkunuz olmasın ki, bu konudaki iç gelişmelerin ne olduğunu öğrenmek ve projenizin taşıdığı önemi vurgulamak benim için bir zevk olacak. Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde böyle bir ortamın oluşacağını umuyorum."
Soru: Türkiye kelimesi sizde ne çağrıştıyor? Özellikle, bilgi teknolojileri açısından Türkiye'yi değerlendirebilir misiniz?
Bill Gates: Şu ana kadar Türkiye'yi ziyaret etme şansım olmadı. Ancak ülkenizi birgün ziyaret edeceğimden eminim. Bunu dört gözle bekliyorum. Microsoft olarak Türkiye'de ciddi boyutta yatırımlarımız var. Ve gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde, yazılım sektöründe çok hızlı bir büyüme kaydettiğimizi biliyorum. Bunu önümüzdeki dönemde daha da büyütme arzusundayız.
Dünyanın her yöresinde neler olup bittiğini yakından izleyiyorum. Türkiye konum itibarıyla çok ilginç bir yapıya sahip. Doğu ile Batı arasında inanılmaz bir potansiyelin bulunduğu bir bölgede. Türkiye'deki politik değişiklikler, Doğruyol, Anavatan, ilginç gelişmeler, politik pazarlıklar hakkında sürekli makaleler okuyorum.
Öte yandan diğer konularla da ilgileniyorum; örneğin Avrupa Topluluğu'na katılma konusu. Tabii ki, AT ne zaman genişleme kararı verirse...
Türkiye'nin çok önemli bir konuma sahip olduğu NATO içerisinde de değişik şeyler olmakta. Ne zaman Kıbrıs'ta bir gerginlik olsa Türkiye'nin adı geçiyor.
Çok dinamik bir ekonomik yapısı var. Bir hayli fazla da girişimci ruh; ki bizim de tek yapmaya çalıştığımız, bu gibi yeni şeyler yapmayı amaçlayan, ekonomiyi modernize etmeye çalışan kişilerin ihtiyaç duyduğu müthiş araçlar geliştirmek.
Soru: Sanayileşme devriminin fırsatlarını kaçıran gelişmemiş ülkelere, bilgi devrimini kaçırmamak için neler tavsiye ediyorsunuz? Yoksul ülkeler bilgi devriminden nasıl yararlanabilir? Bilgisayarlar bunu hangi yollardan sağlayabilir?
Bill Gates: Şöyle yeterli bir zaman dilimine bakacak olursak, örneğin son yüzyılda çocuk ölümlerini ya da salgın hastalıkları inceleyecek olursak, gelir seviyelerindeki büyük farklılıklara rağmen dünyanın endüstri devriminden geniş ölçüde yararlandığını görürsünüz.
Hatta en ilginç noktalardan biri de, ne kadar iyi eğitimli olursanız olun bulunduğunuz ülkeye göre çok farklı gelir seviyelerinde olabilirsiniz. Dünyada taşımacalık maaliyetlerinin ciddi biçimde aşağıya çekilmesiyle, her türlü malı dünyanın her noktasına gönderebilme şansı doğdu.
Bu da birçok yeni fırsatı beraberinde getirdi. Artık İnternet sayesinde destek ve yazılım geliştirme gibi katma değeri yüksek işleri, çok daha çeşitli ürün ve hizmetleri dünyanın her noktasına taşıyabiliyoruz.
Dolayısıyla artık dünyanın neresinde olursa olsun iyi eğitimli kişilerin hemen hemen aynı gelir seviyelerinde olacağını düşünüyorum. Bugünkünün tam tersine, bir kişinin gelir seviyesini öğrenmek için "dünyanın neresinde yaşadığı" değil, "eğitim seviyesinin ne olduğu" sorusunu sormanız gerekecek, çünkü gelecekte temel gösterge bu olacak.
Dolayısıyla gerçek anlamda alt yapı ve eğitim yatırımı yapan ülkelerin vatandaşları çok daha yüksek yaşam standartlarına kavuşma şansına sahip. Tabii ki, her toplum gelişen tıp bilimi ve kültürel ilerlemeden fayda sağlayacaktır. Ancak bu işten en fazla yararı güçlü iletişim ve eğitim alt yapısına sahip olanlar görecektir.
Buna bağlı olarak ülkeler arasındaki gelir uçurumunun azalacağına inanıyorum. Şu an bu uçurum içler acısı boyutta. Bu durum mutlaka düzelmeli. Ancak Bilgi Çağı'nın sonuçlarını görebilmek ve bu uçurumun kapanışını izleyebilmek için 50 - 100 yıl gibi uzunca bir süreyi incelemeniz lazım.
Soru: İnsanı kuşatan bilgisayarların geleceği için hayalleriniz nedir?
Bill Gates: Bu noktada açıklanması gereken iki şey var. İlki telsiz iletişimi.
Eğer kişisel bilgisayarınızda bir MCA - GSM varsa, bunu burada da aynı Türkiye'de kullandığınız gibi kullanabilme şansına sahipsiniz. Şu anda GSM şebekesinde veri transfer hızı oldukça düşük kapasitede; 20 kilobit civarında. Bildiğim kadarıyla şu sıralar bunu bir hayli hızlandıracak yeni bir takım teknolojiler üzerinde çalışılıyor, ki bunun çok çok iyi bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Çünkü eğer Internet'te dolaşıyorsanız ve özellikle görsel bilgi arıyorsanız, bant genişliği çok önemli bir konu. Özetle telsiz haberleşme bugünkünden çok daha fazla gelişecek.
İkinci konu ise, kullandığınız bilgisayardaki bütün dosya ve düzenlemelerin bir "server"da tutulması. Böylece siz bir başka bilgisayara geçtiğiniz zaman, gereken şifreyi girdiğinizde ya da akıllı kartı taktığınızda, dosyalarınızı, elektronik mesajlarınızı ve size ait bütün bilgileri yeni bir bilgisayara aktarabileceksiniz. Bu, sizin de söylediğiniz gibi yanınıza kendi bilgisayarınızı almadan onu kullanabilme özelliği, yani Microsoft Windows NT Server'ın bir sonraki versiyonu olan 5.0'ın temel özelliklerinden biri olacaktır. Bu çok önemli bir ilerlemedir. Zengin dosyalama yapısı sayesinde kullanıcının tüm özelliklerini kendi bilgisayarından "server"a aktarma, buradan da bağlandığı başka bir bilgisayara geçirebilme şansı var. Özetle bu çok müthiş bir teknoloji. Kullanıcıların bu teknolojiyi beğenmesini sağlayan diğer önemli bir husus da, bilgisayarınızda bir sorun çıkması halinde tüm bilgilerinize yeni bir bilgisayar üzerinden sahip olacak olmanız. Böyle bir durumda, ya da kişisel bilgisayarınızdan uzaktaysanız, tüm verinize "server" aracılığıyla yeniden ulaşabileceksiniz.
Soru: Yakında piyasaya çıkarılacak Windows 97 ne gibi devrimler vaad ediyor?
Bill Gates: Yeni sürüm, Windows 3.1'den Windows 95'e geçiş kadar dramatik bir değişiklik getirmiyor. O zamanki değişim çok büyüktü, çünkü 16 "bit"ten 32 "bit"e geçtik, uzun dosya adları getirdik.
Yeni sürümün adına henüz karar vermedik. Çok haklısınız, kod adı Memphis. "Windows 95 - Sürüm 2" diyebiliriz, "Windows 97" diyebiliriz. Halen doğru ismin ne olabileceğini tartışıyoruz. Yeni sürümdeki yeniliklerin çoğu Internet özellikleriyle ilgili; Internet tarayıcısını, basit bir elektronik posta paketinin, "net meeting" özelliğinin işletim sistemine dahil edilmesi gibi.
Böylelikle Internet kullanan herkesle iletişim kurarak bilgi alışverişini geliştirmenin yollarını arıyoruz. Sürücüler hakkında oldukça fazla kullanıcı tavsiyesi aldık. Bilgisayar ve programları açma zamanı çok daha kısaldı. Dosyalama sistemine yepyeni özellikler ekledik.
Artık insanların çok büyük kapasiteli sabit diskleri var; bu yüzden yeni sürümde FAT 16'dan FAT 32'ye geçtik. Bu, büyük bir sabit diskte yüzde 25'lik bir yer tasarrufu sağlıyor. Bir yeni özellik de, Internet'e bağladığınız zaman bilgiyi sürekli güncelleştiren bir sistem. Bunun için "Code Download Manager" adında bir özellik ekledik.
Böylelikle Internet'e her bağlandığınızda sürücünüzün durumunu, varsa sistem hatalarını görebiliyorsunuz. Bu özellik, sürücünüzü nasıl kullandığınızı ve herhangi birşeyi farklı yapıp yapmak istemediğinizi algılıyor. Sabit sürücünüzü inceliyor ve eğer sürücünüz dolmaya başlamışsa, boşaltmanız konusunda size yardımcı oluyor.
Bir de Club Windows diye bir hizmet başlattık. Internet'teki bu hizmet sayesinde kullanıcılarımıza bilgisayarlarından en yüksek verimi almaları için verdiğimiz desteği en üst seviyeye çıkarıyoruz.
Soru: Yeni sürümde ne gibi yenilikler var?
Bill Gates: Yeni sürümde yeni donanımları da destekliyoruz. DVD sürücüleri, Intel'in AGP adını verdiği gelişmiş grafik özellikleri gibi Intel'in yeni yongası olan MMX desteğini de artırdık.
Birçok yeni özellikler mevcut. Bize bu konuda tavsiyelerde bulunan, deneyim ve isteklerini aktaran kullanıcılarımızın sayısı şaşkınlık verici düzeyde. Ancak yine de bu sürüm Windows 95 tarzı bir sürüm değil.
İnsanlara bu sürümün yüksek risk faktörü taşımadığını göstermeye çalışıyoruz, çünkü sürücü modülü gibi önemli konfigürasyonları değiştirmedik. Kullanılması çok kolay, daha fazla hafızaya gereksinim duymuyan, uyumluluk konusunda hiçbir zorluk çıkarmayan bir sistem geliştirdik.
Bu yüzden de daha ucuz bir işletim sistemi olacağını tahmin ediyoruz. Windows 95 ile aynı ya da daha düşük bir fiyatı olacak . Üzerinde ısrarla durduğumuz nokta yeni sürüme geçmenin, bir Windows 95 kullanıcısı için son derece basit olduğunu anlatabilmek.
Windows 3.1 kullanıcısı içinse aynen Windows 95'e geçmek gibi bir deneyim olacak. Bu biraz daha karmaşık olabilir. Henüz ne zaman çıkacağını kararlaştırmadık. Ya 97'nin sonlarında ya da 98'in başlarında piyasaya çıkacak.
Soru: Bundan sona sırada ne var?
Bill Gates: Bizim endüstrimizde birçok şeyi artık Internet şekillendiriyor. Birçok endüstrinin de hızlı bir değişimden geçmesine neden oluyor. Bugünlerde herkes internete bağlanıp elektronik posta ile haberleşiyor.
Davos toplantısı sırasında en çok dikkatimi çeken şey, şirket yöneticilerinin birbirlerine kartlarını verirken elektronik posta adresleri olup olmadığını sormaları oldu.
Bu sayı şimdilik oldukça az. 2 ya da en fazla 4 yıl içerisinde tüm şirket yöneticilerinin elektronik posta adreslerinin olacağına inanıyorum. Tüm dünyada artık bu yöntemle iş yapmak geçerli olacak.
Amerika'da bu yöntem şimdiden oldukça yaygın olarak kullanılmakta. Bunun anlamı şu; örneğin sigorta yaptırmak veya otomobil almak istediğinizde, internete bağlanacak, önceden ayrıntılı bilgi alacak ve fiyatları öğrenebileceksiniz. Para transferi yapmasanız bile Internet haber almada ve arkadaşlarınızla haberleşmede yaşamınızın bir parçası haline gelecek. Bu yüzden internet üzerinde görüntü ve ses aktarımı konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz.
Amacımız Internet'in kullanım alanını mümkün olduğunca genişletmek. Örneğin Türkiye'de Hazine'nin geliştirdiğimiz yeni teknolojileri kullanarak yapılandırdığı projelerin, verimi son derece artırdığını biliyorum. Bilgi teknolojilerini kullanarak geliştirilen ve geri dönüşü de son derece yüksek olan buna benzer birçok örnek var.
Microsoft'un rolü bu tür örnekleri herkesin bilgisine sunmak. Örneğin bir ülkede bir şeyi çok iyi yapan bir banka varsa, web sitemizdeki danışmanlarımız aracılığıyla bundan herkesi haberdar ediyoruz. Günümüzde iş yaşamında elektronik araçların kullanım oranı geçmiştekinden çok daha yüksek. Bu araçlar kişisel bilgisayarın genelde en çok kullanılan özelliği olan dosya yaratmaktan çok daha öteye gidiyor.
Bu alanda çok şeyler yapıyoruz. Konuşan, gören, öğrenen bilgisayarlar üzerine çalışan oldukça hırslı bir araştırma grubumuz var. Asıl problem burada ve bunların tümü yazılım sorunu.
Yukarıda bahsettiklerimizin gerçekleşmesi için en iyimser tahminlere göre önümüzde en az beş yıl var. Uzun vadeli bir starateji üzerinde çalışıyoruz. Böylelikle bunu başaran ilk firma olmayı amaçlıyoruz. Intel'in ve diğer şirketlerin akıl almaz yonga gücünü bu şekilde kullanacağız.
Soru: Interaktif televizyon ile de ilgileniyorsunuz değil mi?
Bill Gates: Interaktif televizyon inanılmaz bir şey. İnsanların istedikleri zaman istedikleri programı ya da filmi seyredebilmeleri olağanüstü. Ancak bunu mümkün kılacak yüksek kapasiteli bir hat bağlantısının alt yapısını kurmak oldukça pahalı.
Dört yıl önce, Amerika'da bunu milyonların hizmetine sunma konusunda şirketler son derece iyimserdi. Ancak, pilot çalışmalar yapıldıktan sonra maliyetlerin çok yüksek olduğu görüldü. Bu nedenle, bant genişliğine yatırım yapmak yerine dikkatlerimizi Internet'e çevirdik.
Şimdi Internet'te hız ve uygulamalar evrim geçiriyor. Yine de tüm bunlar görüntü ve interaktif televizyonu da içine alan son derece hızlı network gereksinimlerini ortaya çıkarıyor. Microsoft, bahsi geçen interaktif televizyon konseptine uygulanabilecek çok sayıda araştırma ve teknolojiye sahip.
Soru: Bilgisayarlaşmayla birlikte hayatımızda ne tür değişimler yaşanacak?
Bill Gates: Gerçek şu ki günümüzde büyük bilgisayarlar büyük hacimli bilgiyi depolamak için kullanıyor. Yaptığınız her telefon konuşması, yazdığınız her çek, kredi kartınızla yaptığınız her işlem, vergi ödemelerinizle ilgili her türlü bilgi, bunun içinde.
Kişisel bilgisayarlar ise daha çok bireyler için önem kazanıyor. Kişisel bilgisayarlar sayesinde bireyler fikirlerini yayınlayabiliyor ve başka insanlarla paylaşabiliyor. Kişisel bilgisayar, bireyin güç kazanmasıyla ilgili, bu aşamada her ülke kişisel hayatın korunması için kendi düzenlemesine sahip olmalı.
Teknoloji öylesine güçlü ki kredi kartı, sürücü ya da vergi kayıtlarınızın kimin tarafından inceleneceği konusunda son derece dikkatli olmalısınız. Her ülke, tabii ki bu konuda farklı politikalara sahip olacak. Ancak politika ne olursa olsun çok açık olmalı.
Çünkü teknoloji, bilgi paylaşımını son derece kolaylaştırıyor. Böylelikle hükümetler, vatandaşlarla gidişat hakkında görüş alışverişinde bulunabilir, vatandaşlar kendi ilgi alanlarını paylaşan başka vatandaşların ne yaptığı hakkında bilgi sahibi olabilir. Bu yolla bireyler güçle donatılacaktır.
Burada bir fırsatlar denizi yatıyor, ancak bunun iyi değerlendirilebilmesi için bahsi geçen politikacıların çok açık olması gerekiyor.
Soru: Internet'in geleceği ve ağ bilgisayarlar (NC) hakkında ne düşünüyorsunuz? Önreğin önümüzdeki 10 yıl için beklentileriniz nedir?
Bill Gates: Internet büyümeye devam edecek.
Hız, uygulama geliştirme kolaylığı, güvenlik artacak. Bugün Microsoft gibi birçok şirket internet üzerindeki kısıtlamaların üstesinden gelebilmek için çalışıyor. Interneti daha da iyileştirmeye devam edeceğiz.
Network Computer, kişisel bilgisayarları sevmeyen insanlar tarafından kullanılan bir isim. Burada amaç, bireylerin elinden taşınabilir bilgisayar, lokal yazıcıdan çıkış alma gibi esneklikleri alarak, tüm kontrolü gerisin geriye merkeze taşımak.
Ve bu aslında çok daha pahalı, çünkü merkezdeki bilgisayarlar çok pahalı. Network çok fazla yüklendiğinde ise işlemi yapmak son derece yavaşlıyor. Her neyse, Network Computer bugün satılan ya da yaygın varolan birşey değil.
Sadece PC'leri sevmeyen kişiler tarafından ortaya atılmış bir konsept. Bir çokları bu konseptin Microsoft'un kişisel bilgisayarı kullanmayı daha da kolaylaştırmasına zemin hazırladığını söylüyor.
Bu, kullanıcılarımızdan duyduğumuz son derece güçlü bir mesaj. Aynı zamanda kişisel bilgisayar kullanımın çok daha kolaylaştıracak ve Network computer yandaşlarını fazlasıyla şaşırtacak birçok teknolojiye sahibiz.
Bill Gates: Zenginliğimin kaynağı Microsoft'ta sahip olduğum hisseler. Eğer Microsoft başarılı olmaya devam ederse bu beni çok heyecanlandırır. Çok hızlı değişen bir sektördeyiz, bu yüzden zamanınım büyük bir bölümü çok çalışarak, yeni şeyler öğrenerek, vizyonumuza inanan zeki insaları işe alarak geçiyor.
Çok zevkli bir işe sahibim, insanların okulda, bilimsel araştırmalarda kişisel bilgisayarlar kullanmalarını görmek beni mutlu ediyor.
Çalışılacak en güzel alan bu. Bu yüzden de her günün zevkini çıkartıyorum. Birlikte çalıştığım insanları seviyorum. Başka bir iş yapamazdım.
Ayrıca daha yapılacak çok şey var. Microsoft'un kurulduğu günkü vizyonu, her ofiste her evde bir bilgisayardı. Paul Allen ile bunu yirmi yıldan fazla bir süre önce dile getirmiştik.
Çok yol kat ettik. Hatta biraz cömert bir yaklaşımla yolu yarıladık bile diyebiliriz. Belki yirmi yıl içinde bu hayalimizi tamamıyla gerçekleştirmiş oluruz. Bu yolda atacağımız her adım çok heyecan verici olacak.
Bill Gates: MSN (nokta) com, Microsoft (nokta) com, MSNBC (nokta) com gibi tüm Microsoft web sitelerini birarada düşünüp, birbirine eklediğinizde herkesden daha fazla internet trafiğine sahip olduğumuzu göreceksiniz. Şu anda en popüler sayfa Yahoo ya da Netscape olmalı, ancak bizim öylesine geniş bir yelpazede ve bir o kadar da popüler Web sitelerimiz var ki, açık farkla internette en popüler biziz. Bizim sayfalarımız günde sekiz dokuz milyon kez ziyaret ediliyor.