SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bilinçli şekilde tüketildiğinde bahar alerjisine iyi gelen besinler

Hafif ateş, burun akıntısı, öksürük, halsizlik, nefes darlığı, gözlerde sulanma ve sürekli hapşırma belirtileriyle ortaya çıkan bahar alerjisini en çok tetikleyen faktörler arasında zayıf bağışıklık sistemi, uykusuzluk, beslenme bozuklukları ve hareketsiz yaşam yer alıyor. Alerjik reaksiyonu bulunan kişilerin hayat kalitesini son derece etkileyen bahar alerjisini geleneksek beslenme ve sağlıklı yaşamla hafifletmek ise mümkün. Uzm. Dr. Hüseyin Tapik bahar alerjisine iyi gelen besinleri açıkladı.

|

Bahar aylarında vücudun alerjen maddelere karşı daha dirençli olması için bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sağlıklı beslenmek fazlasıyla önem kazanıyor. Sağlıklı yaşamanın ilk şartı olan yeterli su ve sıvı tüketimi, besinlerin sindirilmesinde ve iç organların temizlenmesinde etkili oluyor. Limon ile birlikte içilen su ise alerji ve birçok hastalığın önlenmesinde büyük bir fayda sağlıyor.

Bunun yanında mevsimin en taze sebze ve meyveleri özellikle kuşkonmaz gibi antioksidan bakımından zengin ürünlerin bol miktarda tüketilmesi gerektiğini belirten Uzman Dr. Hüseyin Tapik, “Ferahlatıcı etkisiyle bahar ve yaz aylarının favori lezzeti nane çayı ve dalından koparılan taze nane mikrop öldürücü özelliğiyle yemeklerde, salatalarda ve çaylarda kullanmak bahar alerjisine karşı dayanıklı durabilmek için vazgeçilmezler arasında. Bununla birlikte elma sirkesi, içerdiği probiyotik sayesinde burun tıkanıklığı ve sürekli hapşırma gibi alerjik belirtileri azaltmaya ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı oluyor. Güçlü bir antioksidan olan ve C vitamini dışında da birçok vitamin ve mineral de içeren çilek, yeşil çay, çörek otu ve tarhana çorbası gibi besinler de doğal vitamin içerikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirerek bahar alerjinin etkilerini azaltabiliyor” dedi. 

C, E VE B vitaminleri bahar alerjisini azaltıyor

Bahar alerjisi olanların C, E ve B vitaminleri bakımından zengin ürünler tüketmesi gerekiyor. Bütün vitamin ve minerallerin orijinal kaynaklardan alınması gerektiğini belirten Uzman Dr. Hüseyin Tapik, sözlerine şöyle devam etti:

"Bahar alerjisi dönemlerinde özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesine etki eden ve vitamin kaynağı olan Datça bademi, Çorum cevizi, kurt üzümü, kan üzümü ve fındık gibi kuruyemişler ve kurutulmuş meyvelerin tüketilmesi oldukça önemli. Aynı zamanda C vitamini açısından zengin olan limon, portakal, mandalina ve yeşil sebzeler tüketilmeli. Ayrıca birçok hastalıkta olduğu gibi alerjik reaksiyonların tedavisinde de arı ürünleri çok büyük fayda sağlıyor. 4 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler bal, propolis ve arı sütü gibi ürünleri mutlaka tüketilmeli."

Bağırsak sağlığı büyük etken

Bağırsak sisteminin de bahar alerjisini tetikleyen en önemli etkenlerden bir olduğunu belirten Uzman Dr. Hüseyin Tapik, “Yapılan çalışmalar alerjik hastalıkların gelişmesinde bağırsak sisteminin bozulmasının rolünü ortaya koyuyor. Bu nedenle bağırsak ve bağışıklık sistemi onarıldığında bahar alerjisinden kurtulmak ya da oluşan reaksiyonları aza indirmek mümkün. Hem prebiyotikleri (tahıllar, sebzeler ve meyveler), hem de probiyotikleri (süt ve ürünleri) tüketerek bağırsak florası düzenlenebilir. Bunların dışında kemik suyu, hindistan cevizi, nane, limon, zencefil ve elma sirkesi gibi bağırsak onarımına katkıda bulunan besinlerin tüketilmesine özen gösterilmeli” diye konuştu.

Beslenmenin yanı sıra hangi ek önlemler alınmalı?

Doğru beslenme ve sağlıklı yaşamın yanı sıra bahar alerjisinin etkilerini aza indirebilmek için birtakım dış faktörlere de dikkat edilmesi gerekiyor. Bahar alerjisinin sebebi olan polenlerin en çok etrafa yayıldığı sabah saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterilmeli. Alerjinin nüksettiği dönemlerde piknik, bahçede çalışma ve açık hava egzersizlerine de ara verilmesi öneriliyor. Dışarı çıkılacağı zamanlarda ise  polenlerden korunmak için şapka ve gözlük kullanılabilir. Bununla birlikte polenlerin hareketliliği rüzgarla birlikte arttığından dolayı rüzgarlı havalarda açık alanlarda çok fazla zaman geçirmemeye özen gösterilmeli. Dışarıda giyilen kıyafetler de polenleri üzerinde taşıdıkları için kıyafetler çıkarıldıktan sonra mutlaka yıkanmalı. Bahar aylarında yıkanan çamaşırlar ise polenlerin olabileceği açık alanlar yerine kapalı yerlerde kurutulmalı.

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.