Beyincik Sarkması Nedir, Neden Olur? Beyincik Sarkmasının Belirtileri Nelerdir?
Beyincik sarkması, beyinciğin tonsil ismi verilen alt uç kısmının kafa tasından aşağıya doğru ve omurilik kanalına yakın olan bölgenin fıtıklaştığı duruma verilen isimdir. Beyincik sarkması, anne karnında fetal gelişim sırasında ortaya çıkarsa konjenital ve primer chiari malformasyonu ismi verilir. Beyincik sarkması nedir, neden olur? İşte, tüm detaylar.
Yetişkinlikte beyincik sarkması, beyincik sıvısının boşalmasına neden olan bir enfeksiyon ya da kaza sonucunda ortaya çıkarsa sekonder CM ismini alır.
Beyincik Sarkması Neden Olur?
Beyincik sarkması, beyinciğin alt ve uç kısımlarından foramen magnum ismi verilen ve kafatasının boyun kısmında yer alan açıklıktan aşağıya doğru sarkması durumudur. Fıtıklaşan doku, beyin omurilik sıvısının normal akışını önler. Blokaj, omurilikte ya da beyinde (sıvı birikmesine yol açar. Chiari sendromu, genellikle yanlış teşhis edilir. Çünkü baş ağrısı, baş dönmesi, uyku problemleri, kol uyuşması ve boyun ağrısı gibi belirtilere neden olur. Başın arkasında hapşırık, öksürük ya da öne eğilince kötüleşen baş ağrısı tanı koymayı kolaylaştıracak belirtilerdir.
Beyincik Sarkmasının Belirtileri Nelerdir?
Omurganın içinden ne kadar çok beyin dokusu sarkarsa belirtiler de bir o kadar artar. Hastalarda görülen belirtiler, hastalığın tipine, dokular ya da sinirler üzerindeki baskı miktarına ve beyin ya da omur ilikteki sıvı birikimine göre değişiklik gösterir. Hastalıktan beyincik doğrudan etkilendiği için hastalığın belirtileri de genellikle, denge ve koordinasyon kaybı, görme ve konuşma bozuklukları ile ilgilidir. En sık görülen belirti ise, öne doğru eğilince, başın arkasına doğru egzersiz yapınca, öksürünce, hapşırınca artan baş ağrısıdır. Beyincik sarkmasının diğer belirtileri ise,
Boyun ağrısı
Baş dönmesi
Yutma güçlüğü
Ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma
İşitme kaybı
Vücudun üst kısmında ağrı, zayıflık ve sıcaklık duyusunda kayıp
Denge kaybı ya da yürümede zorluk
Vücutta kuvvetsizlik, omurgada eğrilik, kulaklarda çınlama, anormal solunum ve yavaş kalp atışı
Bebeklerde Beyincik Sarkması Belirtileri
Solunum düzensizlikleri
Yemek yeme sırasında huzursuzluk
Yutma problemleri
Geğirme
Kusma
Gelişimsel gecikmeler
Kollarda güç kaybı
Kilo almakta zorluk
Tip 2 hastalarda beyinde aşırı sıvı toplanması eşlik ederse ortaya çıkabilecek belirtiler;
Epileptik nöbetler
Gelişimde gecikme
Sinirlilik
Kusma
Büyük kafa
Beyincik Sarkmasının Nedenleri
Hamilelik sırasında fetüsün gelişimini önleyecek faktörler, primer beyin sarkmasına neden olabilir. Bu faktörler ise;
Genetik mutasyonlar
Hamilelik sırasında enfeksiyon oluşumu ya da yüksek ateş
Hamilelikte folik asit ve önemli vitaminlerin ya da besinlerin eksikliği
Hamilelik sırasında tehlikeli kimyasallara maruz kalmak, yasa dışı ilaçlar kullanmak ya da alkol almak şekilde sıralanabilir.