Beyin sağlığı için önemli 9 besin
Beyin sağlıklı çalışabilmek için protein, karbonhidrat, antioksidan ve omega-3 yönünden zengin bir erzak deposuna ihtiyaç duyar. İşte size "beyin diyeti"nde bulunan, beynizin sağlıklı ve mutlu kalmasına yardımcı 9 besin
KAKAO
Aşırıya kaçmadan tüketilen bitter çikolata, hızlı bir şekilde beyin için faydalar sağlar. Physiology & Behavior dergisinde yapılan çalışmalarda, kakaonun, içerdiği flavanollar sayesinde, mekan hafızası ve tepki süresi gibi bilişsel hafızayı desteklediği ortaya konmuştur.
International Journal of Medical Sciences’ta yapılan bir başka çalışmaysa flavanollerin damar tıkanıklıklarını azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya çıkardı.
Flavanol faydalarından en fazla yararlanmak için bitter ya da kakao oranı en az yüzde 70 olan çikolataları tercih etmelisiniz.
PATLICAN
Patlıcanda, hafızadaki bozulmaları yavaşlatan antosiyaninler vardır. Antosiyaninler bir çeşit antioksidandır; kırmızı ve mor renkli meyve ve sebzelerde bulunurlar. Öğrenme çağındaki çocukların bilişsel işlevlerinin gelişmesi için antosiyanin oranı yüksek besinler tüketmeleri önemlidir.
TURPGİLLER FAMİLYASINA AİT SEBZELER
Brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası ve lahana gibi turpgil sebzeler, beyinde her gün gerçekleşen oksidatif strese karşı içerdiği kükürt bileşenleri sayesinde koruma sağlıyor. Ayrıca, bu sebzelerin inme riskini aza indirgediği biliniyor.
Harvard’da yapılan bir araştırma, turpgiller familyasına ait sebze yiyen kadınların, sadece meyve veya sebze yiyenlere kıyasla daha yavaş bilişsel gerileme yaşadığını ortaya koydu.
Brokolide özellikle beyin için hayati önem taşıyan antioksidan kaynağı C vitamini ve beyin işlevinde rol oynadığı düşünülen beta-karoten bulunur.
BÖĞÜRTLENLER
Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, 12 hafta boyunca yaban mersini suyu tüketen hafif bilişsel bozukluklara sahip yetişkinler kelime-hatırlama testlerinde eskiden olduğundan daha çok başarı sağladılar. Araştırmalar ayrıca, böğürtlenler gibi parlak renkte meyvelerde bulunan antioksidan türünün, hafıza kabiliyetlerini arttırabildiğini ve serbest radikal olarak adlandırılan toksinlerin neden olduğu iltihaplanmayı azaltarak demansın başlamasını geciktirebildiğini gösteriyor.
TAM TAHILLAR
Kepekli tahıllar, rafine edilmiş tahıllardan daha fazla protein ve lif içerdiğinden, kan şekeri seviyesini, enerjinizi ve zihin keskinliğinizi yemekler arasında dengede tutmayı kolaylaştırır.
2009 yılında The Journal of Nutrition'da yayınlanan araştırmalar, tam tahılların bilişsel bozuklukları geciktirmede bir rol oynayabileceğini gösterdi.
YAĞLI BALIK
Somon, sardalya, uskumru ve lüfer gibi yağlı balıkları düzenli olarak tüketmek beyin sağlığı için önemli. Çünkü, yağlı balıklar, optimal beyin fonksiyonları için gerekli omega-3 yağ asitlerini içeriyor. Yeni nöron oluşumunu sağlamak ve sürdürmek için gerekli yapı taşlarını sağlıyorlarlar ve beyin iltihaplanma riskini en aza indiriyorlar.
CEVİZ
Sert kabuklu yemişler; E vitamini, folat, omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar gibi beyin koruyucu bileşikler bakımından zenginlerdir. 2011'de British Journal of Nutrition'da yayınlanan ön çalışmada, ceviz içeren bir diyetin genç yetişkinlerde akıl yürütme testlerinde yüzde 11'lik bir artış sağlandığı ortaya çıkmıştır.
Uzmanlar, günde2-3 ceviz tüketimini öneriyor.
BAKLAGİLLER
Bezelye, mercimek ve fasulye gibi baklagiller; lif, protein ve antioksidan bakımından zengindir. Özellikle kış aylarında vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan baklagiller, içerdikleri yüksek proteinle de beyin için sağlıklı bir seçim olacaktır.
YEŞİL ÇAY
Yeşil çay, bilişsel bozuklukları önlemeye yardımcı olabilecek, kateşinler olarak adlandırılan bir tür antioksidan sınıfını içerir. Kateşinler içinde en fazla antioksidan özelliğe sahip bileşiktir. Ayrıca, yeşil çay içerdiği l-theanine adında bir aminoasit birleşik sayesinde,Japonya’da ”ruh hali düzenleyici” olarak biliniyor.
PembeNar Özel