SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Beyin Anevrizmaları Nedir? Beyinde Baloncuk Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Anevrizma, tüm vücutta bulunan atardamarlarda ve aort damarlarında oluşan baloncuk ve çıkıntılara verilen isimdir. Beyin anevrizması, beyinde bulunan kan damarlarındaki çıkıntı ve balonlaşma olmasıdır. Beyin anevrizmaları, atardamar duvarında meydana gelen incelme nedeni ile oluşurlar. Beyinde baloncuk neden olur? Nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

Beyine MR ya da tomografi ile bakıldığı zaman beyinde bulunan baloncuk ve anevrizmalar, dalda asılı meyve görüntüsü verir. Beyin anevrizması olan her 10 kişiden birinde de beyinde oluşan baloncuğun patlaması sonucunda, beyin kanaması ortaya çıkar.

Beyinde Baloncuk Neden Olur?

Beyinde baloncuk, pek çok nedenden dolayı beyin duvarının zayıflaması ile ortaya çıkar. Beyin anevrizmaları yetişkinlerde sık görülen bir hastalıktır. Bu hastalık, kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülüyor. Beyinde anevrizma oluşumu, endişe verici bir hastalıktır ve belirti vermeden ortaya çıkar. Ama ailede anevrizma öyküsü varsa düzenli kontrol yaptırmak gerekir. Anevrizmanın tam nedeni bilinmese de yüksek tansiyon, sigara ve ailesel etkenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Beyinde baloncuk oluşumunun başlıca nedenleri;

● İleri yaş (40 yaş sonrası)
● Ateroskleroz (damar sertliği)
● Alkolizm
● Bazı kan enfeksiyonları
● Sigara damar yapısını zayıflatarak, zaten var olan sorunun daha erken ortaya çıkmasına ve kanamaya neden olabilir.
● Uyuşturucu madde kullanımı (özellikle kokain)
● Kafa travmaları ve yaşanan diğer travmalar sonrasında damarların hasar görmesi
Beyinde Anevrizma Nasıl Tedavi Edilir?

Beyinde anevrizma, cerrahi müdahaleler ve destekleyici ilaçlar ile tedavi edilebilir. Hastanın durumu, anevrizmanın riski hangi tedavi yönteminin kullanılacağına karar vermede önemli bir rol oynar. Cerrahi Klipleme, Endovasküler Koilleme ve Akışın Yönünü Değiştiren Ameliyat (Mesh Takılması) başlıca tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.

Beyinde Anevrizma Belirtileri

Beyinde bulunan anevrizmalar iki şekilde kendini gösterir. Bunlardan ilki, kitle etkisi ile beyin dokusundaki herhangi bir bölgeyi sıkıştırması sonucunda ortaya çıkar. Bu durumda sıkıştırılan bölge tam olarak görevini yerine getiremez. Anevrizmanın sinire baskı yapması sonucunda hastada göz kapağı düşüklüğü ya da göz bebeğinde büyüme meydana gelebiliyor.

Bu nedenle göz kapağındaki düşüklük anevrizmanın habercisi olabileceği için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yırtılmamış olan anevrizma küçük ise hiç belirti vermeyebilir. Ama büyük ve yırtılmamış olan anevrizmalar beyin dokusuna ve sinirlere baskı yaparak şu belirtilere yol açabilir;

● Geniş göz bebeği
● Göz arkasında ağrı
● Çift görme ve görme alan bozuklukları
● Yüzün bir tarafında uyuşma, paralizi (yüz felci), kuvvetsizlik
● Göz kapağında düşüklük
● Bulantı, kusma
● Çift görme
● Dikkatte bozulma, bellek ve algılama

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.