SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Beyaz leblebinin faydaları nelerdir?

Beyaz leblebi , diyabetin önlenmesine ve kilo kaybına yardımcı olan mükemmel bir bitki bazlı protein kaynağıdır. Beyaz leblebi içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırmaktadır. Zengin mineral içeriğine sahip olan beyaz leblebi hakkında bilgi sahibi değilseniz, beyaz leblebinin faydalarını, beyaz leblebinin zararlarını merak ediyorsanız detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

|

Beyaz leblebinin faydalarını gören bitki bazlı olan bu besini sürekli tüketmek istiyor. Beyaz leblebinin faydaları arasında sindirimi iyileştirme , kalp hastalıklarını önleme, kan basıncını dengeleme ve genetik hastalıklar ve kanser riskini azaltma gibi faydaları yer almaktadır. Ayrıca beyaz leblebi kemik ve saç sağlığını iyileştirici özelliğe sahiptir.
Antik çağlarda insanlar beyaz leblebinin, sperm sayısını arttırmak, menstruasyonu provoke etmek, hatta böbrek taşı tedavisine yardımcı olmak gibi tıbbi faydalar sunduğuna inanıyordu. Aynı zamanda beyaz leblebi Yunanlılar ve Romalılar arasında da oldukça popüler bir besindir.

Beyaz leblebinin besin değerleri

Beyaz leblebi içerisinde aşağıda vermiş olduğumuz vitamin ve mineralleri içermektedir.
Bitki bazlı dolu protein
Diyet lifi ve karbonhidratlar
Demir , çinko , magnezyum , folat ve fosfor
Aynı zamanda antioksidan ve mineral kaynağıdır

Beyaz leblebin içerisinde niasin , C vitamini , A, B6, B12 gibi bir dizi temel vitamin içerir.

Beyaz leblebinin faydaları

Beyaz leblebi, sindirimi optimize ederek kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olan yüksek miktarda çözünebilir lif içeri. Normal insülin ve kan şekeri seviyelerini sağlayarak diyabetin gelişmesine engel olmaktadır.

Kilo kaybını sağlar

Zengin protein kaynağı olması ve içerisinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlar. Bu sayede sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabilir.

Sindirimi geliştirir

Beyaz leblebi lif kaynağı olmasından dolayı bağırsak hareketlerini düzenli tutarken, iltihap, kramp, şişkinlik ve kabızlığı giderir. Bu da besin sindiriminin emilimini artırabilir ve yemeğinizin besin değerini en iyi şekilde sağladığınızdan emin olabilirsiniz.

Kalp hastalığını engeller

Beyaz leblebi de yer alan yüksek çözünebilir lif seviyeleri, kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur ve ateroskleroz , kalp krizi ve felçlerin önlenmesine yardımcı olur.

Protein kaynağıdır

Beyaz leblebi büyüme ve gelişme için gerekli olan proteinlerin yanı sıra vücudunuzu onarmak için önemli bir kaynaktır. Eğer sağlıklı bir şekilde beslenmediğinizi düşünüyor ve vücudunuzun yeteri kadar protein almadığını düşünüyorsanız beyaz leblebi ideal bir seçenek olacaktır. Çok fazla et tüketen biri değilseniz dengeli bir şekilde her gün bir avuç beyaz leblebi tüketebilirsiniz.

Antioksidan kaynağıdır

Beyaz leblebi de bulunan antioksidan bileşikler arasında polifenoller , fıtoutrientler , beta- karoten gibi anahtar vitaminler bulunur. Bunlar vücuttaki stresi azaltır ve kronik hastalıkları önler. Antioksidanlar, hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünleri olan serbest radikalleri araştırır, bu da sağlıklı hücrelere mutasyona neden olabilir. Bu antioksidanlar vücudu korunmasına yardımcı olabilir kanser, koroner kalp hastalıkları, maküler dejenerasyon ve hatta bilişsel bozukluklar gibi Alzheimer ‘in ve Parkinson hastalığının da önüne geçer.

Kemikleri güçlendirir

Demir, fosfor, magnezyum, bakır ve çinko bakımından zengin olan beyaz leblebi, kemik sağlığı açısından son derece sağlıklıdır. Bu minerallerin çoğu, kemik mineral yoğunluğunu iyileştirmek ve osteoporoz gibi yaşa bağlı durumları önlemek için gereklidir.

Genetik bozuklukları önler

Folat, özellikle kadınlar için birçok farklı nedenden dolayı önemli bir vitamindir. Düşük folat seviyeleri, nöral tüp defektleri ve çocukların doğumu ile ilgili diğer komplikasyonlarla yakından ilişkilidir. Gebelikte diyete folat bakımından zengin beyaz leblebi eklenmesi bebeğin sağlıklı beslenmesini sağlamak için lezzetli bir yoldur.

Kan basıncını korur

Düşük tansiyonu korumanın en önemli yollarından biri, düşük sodyumlu (düşük tuzlu ) bir diyete girmektir. Doğal olarak sodyumda düşük olan beyaz leblebi, yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı olur.

Yüksek protein ve demir içeriği sayesinde beyaz leblebi saç dökülmesi yaşayanlar için harika bir doğal takviye görevi görebilir. Beyaz leblebiler A vitamini , omega 6 yağ asitleri ile birlikte, B ve E vitaminleri içerir. Bu vitaminlerin her biri kafa derisi sağlığını geliştirmek ve kan dolaşımını arttırmak için oldukça yarar sağlayacaktır.

Göz sağlığını arttırır

Beyaz leblebinin içerisinde yer alan A C ve E vitaminleri, göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olmaktadır.

Meme kanserinden korur

Beyaz leblebinin düzenli olarak tüketilmesi, gece terlemeleri, ruh hali değişimleri ve sıcak basmaları gibi menopoz ve menopoz sonrası semptomlara karşı güvenli ve doğal bir yol olabilir. Beyaz leblebi, vücudun doğal dişi hormonu östrojenini taklit eden fitoöstrojenler olarak bilinen bitki hormonlarını içerir. Ayrıca meme kanseri ve osteoporoz gibi kadınları yaygın olarak etkileyen hastalıklara karşı da korumaya yardımcı olurlar.

Beyaz leblebinin zararları

Her faydalı olan besin gibi beyaz leblebi de tüketimi abartıldığında çeşitli vücudunuzda bir takım sağlık sorularına neden olabilir. Beyaz leblebinin tüketimi abartıldığında sağlığınıza olan zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Vücut tarafından ürik aside parçalanabilen ve böbrek taşları, safra taşları ve gut gibi çeşitli sağlık koşullarına neden olabilen pürinlere sahiptirler. Bu koşullardan herhangi birinden muzdarip olursanız, beyaz leblebi tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Beyaz leblebide var olan yüksek lif ve nişasta içeriği, bazılarında sindirim rahatsızlığına neden olabilir. Bu durumda en iyi çözüm, yavaş yavaş diyetinize dahil etmek olacaktır.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.