SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Beslenme çantasına anne eli değmeli

Çocuğumuzun sağlıklı beslenmesini nasıl sağlayabiliriz?

|

Günün büyük bölümünü okulda geçiren çocukların, bedensel ve zihinsel gelişimleri için sağlıklı beslenmenin önemi tartışılmaz.

”Beslenme çantasına anne eli değmeli” diyen Beslenme Uzmanı ve Park Sima Zayıflama Kliniği Yöneticisi Gülşen Altın, çocuklara erken yaştan sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırmanın formüllerini anlatıyor ve onları gün boyu abur-cuburdan uzak tutacak, poğaça, kek ve ev yapımı çikolata tarifleri veriyor.

ÇOCUK OBEZİTESİ ARTIYOR

Okullar açıldığından beri anne babaların, çocukların beslenmesiyle ilgili endişeleri her geçen gün daha da çoğalıyor.
Çünkü kantinlerde ve okul önlerinde satılan fast food yiyecekler, parlak ambalajlı hazır gıdalar, renkli şekerlemeler ve çikolatalar, zararlı olduğu kadar, bağımlılık yaratarak çocuk obezitesine davetiye çakarıyor.
Sağlıksız beslenme nedeniyle dünyada ve Türkiye’de çocuk obezitesinde son birkaç yılda % 47 oranında artış var. Bu çok yüksek bir rakam olduğu gibi, şişmanlığın yanısıra, erken yaşta aşırı yağlanma nedeniyle dolaşım bozukluğu, kalp ve mide sorunları, nefes darlığı ve diyabet gibi pek çok hastalığa da sebebiyet veriyor.


KAHVALTI EVDE YAPILMALI

Çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlığını küçük yaşa kazandırmak, çocuğunuza yapacağınız en büyük yatırımlardan biri olacaktır.
Güne kahvaltı etme alışkanlığı ile başlatmanız ise altın kuraldır. Kahvaltıda taze sıkılmış bir bardak portakal suyu, yumurta, süt, peynir, zeytin muhakkak yer almalı. Ek olarak, tahin, pekmez, bal ve fındık-fıstık ezmesinin de tüketilmesinde fayda var.
Tabii her öğün bunlardan yalnızca biri ve kontrollü bir şekilde. Çavdar ekmeği ya da tam tahıllı ekmekler de aynı şekilde çocuğunuzun gelişimi için son derece önemli.

OKUL ATIŞTIRMALIKLARI ANNELERDEN

Obezite ve sağlıksız fast food beslenme tüm dünya da bir salgın durumuna gelmişken, çocuklarınızın damak tatlarını küçük yaşlarda sağlıklı seçeneklere yönlendirmelisiniz. Öğrencilerimizin çikolata, bisküvi, hamburger, cips, kola gibi zararlı seçeneklerden uzak tutarak, anne sandviçleri, anne poğaça ve anne keklerine yönlendirmek çocuklarınızı sağlıksız seçeneklerden uzak tutacaktır.

Çocukların damak tadını küçük yaşta geliştirmenin yanı sıra, onları okul kantininde satılan yağlı poğaça ve keklerden, parlak ambalajlı çikolata ve cipslerden uzak tutmanın da formülleri var elbette. Ayrıca anne eli değen ev yapımı poğaçaların, keklerin lezzetini de hiçbir şey tutamaz.

Evde yapacağınız sağlıklı ve hafif kekler, poğaçalar beyaz un yerine tam tahıllı un, şeker yerine bal ve pekmez kullanmak bile, çocukların hem sağlıklı gelişmesi hem de küçük yaşta zararlı besinlerden uzak tutan bir beslenme alışkanlığı edinmesi açısından çok önemli.

Yulaf ezmesi, kakao, süt ve kuru meyvelerle evde yapacağınız sağlıklı çikolata toplarını ve barını kırtasiyeden alacağınız parlak jelatinlere sararak eğlenceli hale getirmeniz bile, çocukların ilgisini ve sevgisini kazanmaya yeter.


Nelere dikkat edilmeli?

5-13 yaş grubu çocuklarının sağlıklı büyüme ve gelişim sağlamaları için beslenme çantaları büyük önem taşımaktadır. Çocuğun okula giderken tercih edeceği besin doğrultusunda sağlıklı, kolay taşınabilir özelliklerde bir beslenme çantası hazırlanmalıdır. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme çantası hazırlamanın en pratik yolu, her besin grubundan bir çeşit besinin yer almasıdır.

Çocuğunuzun beslenme çantası kutu süt, kutu ayran, kutu meyve suyu (yüz de yüz içerikli olanlardan), karışık meyveli kuruyemiş (çekirdeksiz siyah üzüm, kuru dut, bademi, fındık, fıstık, kuru kayısı, kuru incir, leblebi), taze meyve, anne kurabiyesi, anne poğaçası, anne sandviçi ve su gibi sağlıklı besinler içermeli.

Çocuğunuzun öğünlerini ders ve teneffüs saatlerine göre planlamalısınız. Çocuklar her 2 teneffüste bir, ara öğün yapmalıdır. Beslenme çantası içerisinde hazır gıdalar değil, evde hazırlanmış gıdalar konulmalıdır. Çocuk, sabah uyandığında mutlaka sabah kahvaltısı yaptıktan sonra okula gitmelidir.

Beslenme çantasında neler olmalı?

Tabii ki ilk sırada su var. Beslenme su koymayı asla unutmayın

Bir günlük okul içi beslenme programı içerisinde 3 ara öğün, 1 ana öğün yer almalıdır.

İlk öğün: 1 adet anne poğaçası

2. Ara öğün: 1 orta boy taze mevsim meyvesi ( örneğin elma, muz, mandalina gibi)

Öğle: Anne sandviçi ( 1 küçük boy çavdarlı sandviç ekmeği arasına dilimlenmiş kaşar veya dana jambon veya hindi jambon, marul, domates) + 1 kutu ayran (200 ml)

3. Ara öğün : 1 avuç karışık meyveli kuruyemiş + 1 kutu meyve suyu veya 1 anne kurabiyesi + 1 kutu süt ( 200ml)

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.