Beslenme bilinmine kulak verin!
Beslenme alanında yapılan son araştırmalar, karbonhidratlı gıdalar hakkında pek çok yeni bilgi içeriyor. Haydi birkaç tanesine birlikte göz atalım
Dilara Koçak
2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre, spordan sonra kasların onarımı ve özellikle de kardiyo performansının desteklenmesi çin bitter çikolata ve yağsız süt ikilisi tercih edilmeli. Böylece hem damak tadı tatmin oluyor, hem yorgunluk gideriliyor hem de kaslar onarılıyor.
Antrenman kalitenizi en yüksek seviyeye çıkarmak için spor disiplini kadar besin seçimleriniz de önemli. Son dönemlerdeki çalışmalarda karbonhdirat ve protein ikilisinin, egzersiz yapanlar tarafından bir arada tercih edilmesi destekleniyor. Bununla ilgili birçok araştırmanın sonuçları gösteriyor ki, yoğun kardiyo çalışmalarından sonra, vücudun onarımına yardımcı olması açısından karbonhidrat ve protein gerekli.
Egzersizden yarım saat sonra ara öğün olarak seçilmek üzere bitter çikolata ve süt örneği dışında şunları tüketebilirsiniz:
* Elma ve fındık
* Çilek ve yoğurt
* Muz ve süt
* Şeftali ve ceviz
* Peynir ve ekmek
* Yumurta ve patates
Kuersetin’in etkileri
Yine çeşitli araştırmalara göre, flavonoid çeşidi kuersetin, kaslardaki mitokondriyel oluşumu destekliyor ve egzersize dayanma gücünü artırıyor. Nieman Williams’ın 2010’da yaptığı çalışmanın amacı, kısa zamanlı kuersetin kullanımının olumlu etkileri üzerini incelemekti. Soğan, elma, sarımsak, maydanoz, kuru bakliyatlar ve böğürtlen kuersetin bakımından oldukça zengin.
YUMURTANIN BiYOLOJiSi
Yumurtanın besin değerine bakarken sarı ve beyaz şeklinde ayrı ayrı düşünmek gerekiyor. Yumurta sarısında protein, yağ ve kolesterolle demir, tiamin, kolin, folik asit, A, D ve E vitaminleri bulunuyor. Bir de göz sağlığı için oldukça önemli lutein var. Beyazıysa protein ve kalsiyum içeriyor. Bu protein, vücut için oldukça yararlı bir kaynak. Kolesterol ve yağ bakımından sınırlama yapması gerekenler, yumurta sarısını daha az tüketip beyazına ağırlık verebilir. Özellikle sporcular için iyi kalitede yağsız protein olması, yumurta beyazını öne çıkarıyor.Bir büyük yumurtada 70 kalori var. Yumurta alerjileri genelde beyazıyla ilgili. Çocukların yüzde 70’i, 16 yaşına gelene kadar yumurta alerjisine yakalanarak büyür ama bu durum geçicidir. Alerjik reaksiyonlar birkaç dakika içinde belirebilir ya da sindirdikten sonra birkaç saat sonra ortaya çıkabilir.
Mutfakta yumurta
Kahvaltıların vazgeçilmez besini yumurta, tüm kültürlerin mutfaklarında kendine yer buluyor. Dondurma, pasta, börek, çörek yapımında kullanılan ve tat veren bir besinken, mayonez gibi kremalı soslara da yağ sağlayan bir gıda haline geliyor.
Haşlanmış yumurta, en temel ve kolay pişirme yöntemi. Sebzelere, peynire ve otlara yumurtayı eklemek, sağlıklı bir karışım haline getirerek omlet yapmak, besin değerlerini artırır. Özellikle haşlanmış yumurta sevmeyen çocuklar için omlet veya menemen daha kolay seçimler. Anne sütünden sonraki en değerli protein kaynağı yumurta, çocuklara her gün yedirilebilir.