SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bel Soğukluğu (Frengi) Nedir? Bel Soğukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Frengi hastalığı halk arasında bel soğukluğu adıyla bilinir. İlk kez 1500'lü yıllarda Fransa ve İtalya'da ortaya çıkan bu hastalık, cinsel yolla bulaşır. 3 evreden oluşan bu hastalık, zamanında müdahale edilmezse felç ve ölümle sonuçlanabilir. Bel soğukluğu nedir? Belirtileri, nedenleri ve evreleri nelerdir? Merak eden okurlar için detaylı bir şekilde derledik. 

|

 

Bel soğukluğu cinsel yolla bulaşır. Anal seks, hastalığın bulaşmasında en büyük etkendir. Bununla birlikte oral seks ve öpüşme de treponema pallidum enfeksiyonunun bulaşma riskini arttırmaktadır. Bu mikrop doğum esnasında anneden bebeğe bulaşabilir.

Frengi nedeniyle oluşan yaralara şankır adı verilir. Bel soğukluğu şankır yaralarına çıplak elle dokunan insanlara da bulaşır.

Bel Soğukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Cinsel ilişkiden ya da temastan sonra hastalığın ilk belirtisi 2 -3 hasta içerisinde ortaya çıkar. Cinsel uzvun çevresinde sivilceye benzeye bir kabartı oluşur. Çoğu hastada bu kabartı ağrısız olsa da bazı kişilerde ağrı semptomlarına yol açabilir. Bu yaralar sadece cinsel organlarda değil parmaklarda ve dudaklarda da çıkabilir. Frenginin 2. evresinde bu yaralar kendiliğinden geçer.

Hastalığın ilerleyen evrelerinde en sık rastlanan semptomlar halsizlik ve yüksek ateştir. Diğer belirtiler ise kişiden kişiye farklılık gösterir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde farklı semptomlar ortaya çıkar.

Frengiden Korudan Yolları Nelerdir?

Çok eşlilik, diğer cinsel hastalıklarda olduğu gibi bel soğukluğunun da ana nedenlerinden biridir. Bu nedenle tek eşli bir yaşam sürmek, frengi riskini büyük oranda düşürür. Cinsel ilişkide kondom kullanılmalı ve şüpheli ilişkilerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Belirtilerden biri ortaya çıkarsa mutlaka uzman desteği alınmalıdır.

Bel Soğukluğunun Evreleri Nelerdir?

1. Evre:

Bu evreye tıp literatüründe primer sifiliz ad verilir. Hastalığın ilk belirtileri bu evrede, ilk 60 gün içerisinde ortaya çıkar. Bazı kişilerde ise bu süre 90 güne kadar uzar. Dudak ve genital bölgede çıkan irili ufaklı yaralar, bu evrede görülen tek semptomdur.

2. Evre:

Sekonder Sifiliz adıyla da bilinen 2. evre aynı zamanda en tehlikeli evredir. Hastalığın bulaşma riski iki katına çıkar. Cilt yüzeyinde ortaya çıkan lezyonların çoğu gözle görülmeyecek kadar küçüktür. Treponema pallidum enfeksiyonu tüm vücuda yayılır ve şiddetli eklem ağrıları görülür. Bazı hastalar ayağa kalkmakta ve yürümekte güçlük çeker. Boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük, baş ağrısı da 2. evrede en sık görülen belirtiler arasında yer alır.

3. Evre:

Bu evrede herhangi bir belirti görülmediği için hastalığın en sinsi evresi olarak tanımlanır. Mikrobun vücutta kalma süresi kişide kişiye göre farklılık gösterir. Minimum 4 -5 yıl süren gizli evre, bazı hastalarda 8 - 9 yıla kadar devam edebilir.

4. Evre:

Tersiyer sifiliz, hastalığın son evresidir. Başta kalp ve karaciğer olmak üzere tüm iç organlarda bakteriler hızla artar. Bağışıklık sistemi zayıflar ve kemikler erimeye başlar.

Bel Soğukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bel soğukluğu zamanında tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açar. Frengi ölümle sonuçlanabilecek son derece tehlikeli bir hastalık olduğu için mutlaka tedavi edilmelidir.

 

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.