Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır? Bebek Kaç Aylıkken Uykusu Düzene Girer?
Bebeğin sağlıklı gelişimi ve annenin de rahat bir emzirme dönemi için bebeğin bir an evvel uyku düzeninin oluşması şarttır. Bebeklerde uyku düzeni hakkında bilinmesi gerekenler ve düzenin nasıl sağlanacağı hakkında doğru bilgi almak gerekir. Bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Aileye katılan minik bir bebek, mutluluk verici, tarif edilemez bir heyecandır aynı zamanda. Fakat hamilelik, doğum, doğum sonrası annenin özel lohusallık halleri ve belki öngörülemeyen başkaca sorunlar gibi stresli durumlar da vardır. Tüm bu faktörler bir araya geldiğinde yeni doğan bebeğin rahat bir uyku düzeni rutini oluşturması göz ardı edilebilir.
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?
Dünyaya yeni gelmiş minik bebeğin, günün büyük bir bölümünü uykuda geçirmesi gerekir. Yani 18 saate kadar uyku normal kabul edilir. Fakat bebeğin beslenmesi ve bebeklerde uyku düzeni oluşması çok bağlantılıdır. Bebeklerde uyku düzenini sağlamak için bazı ipuçları şunlardır:
● Annenin, bebeğin beslenmesi için her uyanışında onu emzirmesi gerekir. Böylece bebek zamanla belirli saatlerde beslenmek için uyanacaktır. Bu beslenme süreleri bir kaç hafta ya da bazen ilk 3 ayda rutine binecektir.
● Tam olarak doymamış bir bebek rahat uyuyamayacaktır. Bebek eğer sık sık beslenmek için uykusundan uyanıyorsa bu annenin sütünün yeterli olamama ihtimalini akla getirmelidir.
● Bebek, eğer altı temiz değilse rahat edemeyecektir. Bu durumda da uykuya geçemeyecektir ve sık aralıklarla ağlayarak uyanacaktır.
● Yeni doğan bebeklerde vücut ısısı, uyku düzeni ve sağlıklı uyku için çok önemlidir. Bebeğin yeterince kalın giydirildiği ya da mevsime uygun giydirildiğine dikkat edilmelidir.
● Bebeğin uykuya dalmasının önünde başka bir engel de gaz problemi olabilmektedir. Uykuya dalmadan önce mutlaka bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Hatta basit ve hafif bir vücut masajı kolaylıkla uykuya geçmesine yardımcı olacaktır.
● Bebeğin ayrı bir odasının olması tercih edilen bir durumdur. Ancak buna olanak olmayabilir. Bu durumda da odanın uygun bir köşesinde beşiği olmalı ve dış etkenlerin( gürültü, ışık gibi ) en az etki edecek biçimde uykuya geçmesine imkan sağlanmalıdır.
● Yeni doğan bebeği birkaç haftalık iken gece-gündüz farklılığına alıştırmak yararlı olacaktır. Böylelikle gündüz daha kısa süreli ve gece uzun süreli uykuya alışabilecektir. Sabah bebekle oynamak, gezdirmek ve benzeri etkinlikleri yapmak gece de uykuya hazırlamak uyku düzeninin oluşmasında önemli bir etaptır. Anne ve babaya burada önemli görevler düşmektedir.
Bebek Kaç Aylıkken Uykusu Düzene Girer?
Bebeklik döneminin evrelerine, diğer şartlara ve bebeğin kendisinden kaynaklanan özelliklere göre değişse de ilk 3 ay uyku düzenine geçiş ve alıştırma evresidir. Gece ve gündüz uykusu birbirine karışmıştır. Ancak 3 aylıktan sonra bebek gece uykusuna alıştırılmalıdır.
Özel bir durum yoksa bebek 3-6 aylık sürede anne ve ailenin de yardımı ile uyku düzenini edinebilecektir. Genellikle 6 aydan sonra uyku düzenini oluşturmuş bebek hem daha sağlıklı gelişecektir hem de anne rahat edecektir. Ancak bu süreç elbirliğiyle ve bebeği iyice gözleyerek tamamlanacak bir dönemdir.