SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bebeklerde İsilik Neden Olur? Bebeklerde İsiliğin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde sık bir şekilde karşılaşılan sorunlardan birisi de isiliktir. Halk arasında sıcak döküntü şeklinde de bilinir. İsilik; hem anneleri hem de bebekleri etkileyen olumsuz bir durumdur. Bununla beraber isilik, önlem alınmadığı takdirde vücudun her bölümünü kaplayabilmektedir. Bebeğin sıklıkla yıkanmaması, terli bırakılması gibi durumlar, isiliğin ortaya çıkmasında en önemli sebeplerdendir. Peki bebeklerde isilik neden olur? Bebeklerde isiliğin tedavi yöntemleri nelerdir? İşte detaylar...

|

Ter bezlerinin, sıcaktan dolayı tıkanması neticesinde ortaya çıkan döküntülere, isilik adı verilir. Her yaştan insanda görülmekle beraber bebeklerde çok sık rastlanılır. Hafif isilikler; ufak ve patlayan su topakları şeklinde görülür. Ağır isiliklerde ise su toplayan kızarma ve lezyonlar ile karşılaşmak mümkündür. Kaşıntı ve karıncalanma hissinin oluşması olağandır. Bebeklerde isiliğe önlem almamak ve tedavisinin yapılmaması kaşıntıyla beraber kabuklanmayı ve cilt enfeksiyonlarını da geliştirebilir. 

 Bebeklerde İsilik Neden Olur? 

 Bebeklerde isiliğin oluşma nedenleri; ateşli rahatsızlıkların yaşanması ya da sıcağa bağlı terlemelerin oluşumuyla ortaya çıkar. Bebeklerin cildinin hassas olması ile; kalın giysilerin gereksiz yere giydirilmesi, sentetik ve dar kumaşların kullanılması, bebeğin sıklıkla yıkanmaması ve altının değiştirilmemesi isiliğin oluşmasına neden olan faktörlerin arasında yer almaktadır. 

 Çok kalın giydirilen ya da sıcak ortamlarda çok uzun zaman kalan bebeklerde; boyun, dirsek, sırt, koltuk altı, popo, göğüs gibi bölgelerinde kızarma görülür. Bu yüzden bebeklerin sık sık ılık su ile yıkanmaları, altının değiştirilmeleri, terletmeyen ve pamuklu ince kıyafetlerin giydirilmesi isiliğin oluşmasını önleyecektir. 

 Bebeklerde İsiliğin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 - Bebeğin olabildiğince serin ortamlarda olması gerekir. Bununla beraber bebeğin dışarıda gölgede tutulması oldukça önemlidir. 

 - Bebek için kanguru kullanılıyorsa, buna ara vermek önemlidir.

 - Bebeklere çok kalın giysiler giydirilmemeli ve terlemeleri önlenmelidir.

 - Bebekler haftada 2 defa sabun kullanılmadan ılık su ile yıkanmalıdır. 

 - Pamuklu ve teri emen kıyafetlerin tercih edilmesi isilik tedavisine oldukça olumlu etkiler sağlar.

 - Boyun, koltuk altı, kasık gibi bölgelerin devamlı olarak serin su ile yıkanması ya da serin bezlerle temizlenmesi gerekmektedir.

 - Deride bulunan gözenekleri tıkayan bu durum için; bebek yağı, pudra, nemlendirici gibi ürünlerden uzak durmak oldukça önemlidir. 

 - Bebeğin dar olmayan kıyafetler ile giydirilmesi gerekmektedir.

 - Gün içerisinde devamlı altını değiştirmek ve hatta mümkünse belli bir zaman aralığında altının bezsiz bırakılması, isilik tedavisi için faydalı olabilir. 

 - Bebeğin terlemesi ile beraber pamuk içerikli havluyla terinin alınması isilik tedavisi için gereklidir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.