Bebeklerde diş çıkarma dönemi hakkında bilmeniz gerekenler
Diş çıkarma, çocukların geçtiği birçok gelişimsel dönüm noktasından biridir. Bebeğin dişlerinin, diş etlerini itmeye başladığı diş çıkarma döneminde bebeğin vücudunda bir dizi değişiklik meydana gelir. Bu nedenle bebeğin ruh hali, sağlığı hatta rutini doğrudan etkilenir. Yeni ebeveynler için oldukça zorlayıcı olabilen diş çıkarma dönemi hakkında merak edilenleri Dr. Sevil Borbay’a sorduk.
Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarmaya Başlar?
Dr. Sevil Borbay, bebeklerin diş çıkarma sürecinin 4 ay ile 12 ay arasında herhangi bir zamanda başlayabileceğini belirterek açıklamalarına devam etti: “Diğer tüm gelişimsel dönüm noktalarında olduğu gibi diş çıkarma konusunda da her bebek için standart bir aydan bahsedilemez. Bazı bebekler 4 aylık gibi erken bir dönemde bazıları 1 yaşında ilk dişlerini çıkarabilirler. Bununla birlikte bebeklerin ilk dişlerini çıkarmaları genellikle 6. ayda olur. İlk çıkan dişler alt ön dişlerdir. Diş çıkarma süreci 36 aylık olana kadar devam eder. Bebeğinizin diş çıkarmada biraz geç veya erken davrandığını fark ederseniz, endişelenmenize gerek yoktur.”
Diş Çıkarma Belirtileri ve Semptomları
Bebekler genellikle 6 aylıkken diş çıkarmaya başlar. Bu süreçte bebeklerde belirgin bir hassasiyet, huzursuzluk gibi değişimler gözlemlenebilir.
Dr. Sevil Borbay bazı bebeklerin diş çıkarma sürecini sorunsuz bir şekilde atlattığını bazı bebekler içinse durumun yönetilmesi zor hale geldiğini belirtti: “Diş çıkarma döneminde fark edilen semptomlar arasında; salya ve aşırı tükürük salgılanması, ruh hali değişimi, iştahsızlık, uykusuzluk, diş etlerinde ağrı, nesneleri kemirme isteği, kulak çekme ya da yanak ovma sayılabilir.”
Dr. Sevil Borbay: “İlk görünen dişler alt orta kesici dişlerdir. Daha sonra üst orta kesici dişler ve onların her iki yanındaki dişler görünür. Çocukların 3 yaşına kadar toplamda 20 adet olan süt dişlerini tamamlamaları beklenir. Bebeğin dişlerinin çıkmasıyla birlikte ağız hijyeni çok önemli bir hale gelir. İlk başlarda bebeğin dişlerinin ıslak bir bezle güzelce silinmesi yeterlidir. Dişler çıktıkça mutlaka diş fırçası kullanımına geçilmelidir. Günde iki kez diş temizliği yapılmalıdır. Ayrıca bebeğin dişleri düzenli olarak kontrol ettirilmeli, diş çıkarma süreci 3 yaşına kadar takip edilmeli ve düzenli diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.” diyerek sözlerini sonlandırdı.