SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bebeklerde ağız hijyenini sağlamak neden önemli?

Bebeklerde doğru şekilde sağlanamayan ağız hijyeni çeşitli hastalıklara kapı aralayabiliyor. Peki, çocuklar kaç yaşından itibaren diş hekimi ile tanıştırılmalı? Çocuklara ne zaman diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı? İlk dişlere bakım nasıl yapılır? Diş Hekimi Pertev Kökdemir, önemli bilgiler verdi

|

1980 yılında Finlandiya’da, çocukluk döneminde kötü ağız bakımının daha sonra kalp hastalıklarına yol açabileceği konusunda 27 yıl süren bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada 6,9 ve 12 yaşlarında 755 genç hasta izlendi. Araştırma sürecince ağız sağlığı ile birlikte kalp hastalıklarının riski değerlendirildi. Bunu yapmak için ultrason kullanarak karotis arterin kalınlığını ölçtüler. -Arter kalınlaşması kalp hastalıklarının habercisidir.- Ve araştırma boyunca ağız bakımı kötü olanlarda daha fazla kalp hastalıkları belirtileri gözlendi.  

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, "Bu çalışma küçük çocuklarda bile daha sonraki yaşamda kardiyovasküler hastalık gelişme şansını azaltmak için ağız sağlığının önemini göstermektedir" dedi.

2 yaşından itibaren çocuklarınızı diş hekimi ile tanıştırın

Kökdemir, sözlerine şöyle devam etti: "Çocuklar 2 yaşına geldiğinde yavaş yavaş diş hekimi ile tanıştırılmaya başlanmalı, hiçbir işlem yapılmasa da diş kliniği ziyaretleri çocukların ileriki yaşlarında diş hekimine daha kolay gitmesini sağlayacaktır.

İlk dişleri günde 1-2 kere temiz bir tülbent ile silin

Çocukların ilk dişlerinin çıkması ile birlikte ebeveynler çocuklarının dişlerini temiz bir tülbent yardımı ile günde 1 ya da 2 kez silebilir.

Diş fırçalamaya kaç yaşında başlanır?

2 yaşından itibaren de çocuklara yavaş yavaş diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır."

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.