SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bebeğinizin omzuna hiçbirşey takmayın

"Yabancı cisim yutulmasına neden olmamak için bebeklere getirilen hediyelik eşyanın omuzuna takılmaması ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmesi önemlidir"

|

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Gazi Kalaycı, "Yabancı cisim yutulmasına neden olmamak için bebeklere getirilen hediyelik eşyanın omuzuna takılmaması ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmesi önemlidir" dedi.

Kalaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle 1-4 yaş arası çocuklarda yabancı cisim yutma olaylarının sık rastlandığını belirtti.

Çocukların ellerine aldıkları cisimleri ağızlarına getirme alışkanlıkları olduğuna dikkati çeken Kalaycı, şunları söyledi: "Yutulan yabancı cismin özelliğine göre önemli sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Yabancı cisim yutulması halinde ne yapılması gerektiğine yutulan cismin özelliği, boyutu ve sindirim sistemindeki bulunduğu yere göre karar verilmelidir. Çekilen karın grafileri ile metal cisimler net olarak görülebilmekte ve mide bağırsak sisteminin hangi bölgesinde olduğu tahmin edilebilmektedir. Yutulan cisimlerden küçük madeni para, bilye gibi mide ve bağırsak sistemine saplanma olasılığı olmayan mide ve bağırsak sistemindeki darlıklardan kolayca geçebilecek cisimler sorun oluşturmadan birkaç gün içinde dışkı ile atılmaktadır."

Bebeklerin yakalarına takılan hediyelik altın veya nazarlıkların çengeli iğnelerle takılmasının tehlikeli olabileceğini vurgulayan Kalaycı, "Yakasından çekip çıkardığı bu cisimleri ağzına götüren çocuklar, bu cisimleri ve çengelli iğneyi yutabilmektedir. Özellikle açık halde yutulan çengelli iğnelerin açık sivri uçları yemek borusu, mide, bağırsak ve ilgili komşu organlara saplanabilmektedir. Yabancı cisim yutulmasına neden olmamak için bebeklere getirilen hediyelik eşyanın omuzuna takılmaması ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmesi önemlidir" diye konuştu.

Yutulan cisim endoskopik yöntemle çıkarılıyor

Miğde ve bağırsak sistemine saplanma olasılığı olan iğne, çengelli iğne, toka, çivi gibi cisimlerin bekletilmeden çıkarılması gerektiğini dile getiren Kalaycı, "Ya da cisim sindirim sisteminde takılmadan hareket ediyor ve ilerliyorsa yakından izlenmesi gerekmektedir. Yutulan oyuncak pillerin sindirim sisteminde sabit kalmaları halinde bulundukları yemek borusu ve mide kısımlarında önemli ülserler yapabilmeleri ve bazen de mide ve bağırsak delinmesine yol açabilmeleri olasıdır. Bu nedenle sindirim sisteminde takılma olasılığı yüksek olan geniş çaplı pillerle, bagırsakta ilerlemeyen ve sabit kalan pillerin çıkartılması gerekir" dedi.

Yutulan materyaller genellikle yemek borusu, mide veya onikiparmak bağırsağında takılı kaldığını ifade eden Kalaycı, "Yutulan bu cisimler ameliyata gerek kalmadan endoskopi yöntemiyle çıkarılmaktadır. Anestezi eşliğinde yapılan bu işlemle takılı kalan cisim çıkarıldıktan sonra yutulan maddeye bağlı miğde bağırsak hasarı yoksa hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir" şeklinde konuştu.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.