Bebeğin kalp atışı hangi haftada belli olur?
Bebeğin kalp atışı hangi haftada belli olur, anne adaylarının en çok merak ettiği sorulardan birisidir. Bebeğin kalp atışını duymak her anne için en özel anlardan birisi olduğu için bu an merak içinde beklenir. Bebeğin kalp atışı hangi haftada belli olur ve bebeğin gelişimi ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi sizler için hazırladık, göz atmadan geçmeyin.
Bebeğin kalp atışı hangi haftada belli olur, anne adaylarının hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren çok merak ettiği sorulardan birisidir. Hamilelik dönemi kadınlar için en önemli ve zorlu süreçlerden birisidir. Bu dönem kadınların vücudunda birçok değişim meydana gelirken anne adaylarının bu sürece uyum sağlaması zaman alabilir. Anne ve bebeğin gelişimi bu dönemde birbiri ile paralel bir yol izler. Bu dönemde bebeğin gelişimi anne ve diğer ebeveynleri çok yakından ilgilendiren bir konudur.
Bebeğin gelişimi bu dönemde kalp atışlarının duyulması ile birlikte çok daha heyecanlı bir hale gelir. Bebeğin kalp atışının duyulması her anne adayında farklı bir süreçte meydana gelebilir. En doğru bilgi için anne adaylarının doktoru ile görüşmesi gereklidir. Belirli süreçten sonra bebeğinizin ilk kalp atışlarını hissedebilir, duygusal anlar yaşayabilirsiniz. Bebeğin kalp atışı hangi haftada belli olur merak ediyorsanız, birlikte göz atmaya ne dersiniz?
Gebelikte bebeğin kalp atışları ne zaman belli olur?
Gebelik döneminde en çok sorulan sorulardan birisi bebeğin kalp atışı hangi haftada belli olur sorusudur. Bu dönemin uzaması genel olarak anne adaylarını strese soksa da bunun bebek üzerindeki olumsuz etkileri bilindiğinden dikkatli olunması gerekmektedir. Bebeğin kalp atışları bazen kısa sürede duyulabilirken bazı bebeklerde ise bu durum haftalarca sürecek bir bekleme süresini gerektirebilir.
Gebelik döneminin genellikle ilk 5 haftasında bebeklerin kalp atışları duyulabilir. Bu dönem bazı anne adaylarında ise 6 haftalık bir süreyi gerektirebilir. Bu sürecin uzun sürmesi her kişide farklılık gösterebileceği için endişeye kapılmasına gerek yoktur. İlk 5 haftalık süreçte bebeklerin kalp atışlarının dinlenebilmesi için transvajinal ultrason uygulaması yapılması gereklidir. Daha sonraki dönemlerde ise doppler ultrason işlemi yeterli olacaktır.
Bebeğin kalp atışları ne zaman belli olur sorusuna genel olarak hamileliğin 5 ile 12.haftaları arasında bir tarih vermek mümkündür.
Gebelikte bebeğin kalp atışları duyulmaması ne anlama gelir?
Gebelik döneminde sağlık sorunları ile sıklıkla karşılaşılır. Bu tarz durumlarda anne adayları ve ebeveynlerin panik yapmadan doktor ile görüşmesi yapılacak yapılacak en mantıklı işlem olacaktır.Gebelik dönemi ilerlemesine rağmen bebeğin kalp atışı hala duyulmuyorsa bu durum bebeğin anne karnında öldüğü anlamına gelebilir. Tam teşhis için özel tekniklerle ultrasona girilmesi, bebeğin öldüğünün kesinleşmesi halinde ise bebeğin kürtaj ile alınması gereklidir. Aksi halde bebeğin annesini zehirlemesi mümkündür.
Gebelikte bebeğin kalp atışı hangi cihaz ile izlenir?
Gebelik döneminde bebeğin kalp atışını izleyebilmek için özel cihazların kullanılması gereklidir. Bu dönemde bebeklerin kalp atışlarını dinlemek için Stetoskop cihazı yeterli olmaz çünkü bebeklerin kalp atışları bu dönemde çok hassastır. Stetoskop’un daha gelişmiş bir modeli olan fetoskop cihazları ile bebeğin kalp atışları net bir biçimde duyulabilir. Bu işlem ise ancak hamileliğin 17.haftasından sonra işe yarayacaktır.
Bebeğin kalp atışlarının erken dönemde dinlenebilmesi için ise Doppler ultrason uygulaması ile ölçülebilir. Daha sonrasında ise diğer bir yöntem olarak Transvajinal ultrason yöntemi tercih edilebilir.
Bebeğin kalp atışı nasıl olmalı?
Bebeğin kalp atış hızları yetişkinlere göre daha yüksektir. Bu dönemde bebeklerin kalp atış hızı gelişim dönemleri ile paralel biçimde gelişmektedir. Bebeklerde kalp atışları genel olarak şu değerlerde olmalıdır:
-Yenidoğan bir bebekte kalp atış hızı 90 ile 180 arasında değerlerde değişmektedir. Bunun üzerinde olan değerler ise taşikardi olarak değerlendirilir.
-Bebeğin 1 ile 6.ayları arasında kalp atış hızı ortalama 130 değerindedir.
-6 ile 12. Ay arasındaki bebekler kalp atış hızı alt sınırı 75, üst sınırı ise 155 olarak belirlenmiştir. Bu dönemde ortalama kalp atışı ise 155 değerindedir.
-1 ile 2 yaş arası bebeklerin kalp atış hızı ise 70 ile 150 değerleri arasında ölçülmüştür. Bu değerlerin üstü taşikardi olarak adlandırılır.