Bazen ağrı ortaya çıkmayabilir! İşte sinir sıkışmalarının belirtileri
Sağlığı olumsuz yönde etkileyen sinir sıkışması pek çok nedene bağlı olarak meydana gelebiliyor. Tedavi edilmediği takdirde ise his ve kaybına dahi neden olabiliyor. Bazı durumlarda ağrının ortaya çıkmayabileceğini söyleyen Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, sinir sıkışmalarıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Sinir sıkışması, sinirlerin çevresindeki dokuların sinirlere baskı yapması sonucu oluşuyor. Söz konusu ağrı, kaslarda kuvvetsizlik, uyuşma ya da karıncalanma gibi durumlarla kendini belli ediyor. Sağlığı olumsuz yönde etkileyen sinir sıkışması pek çok nedene bağlı olarak meydana gelebiliyor. Tedavi edilmediği takdirde ise his ve kaybına dahi neden olabiliyor. Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, sinir sıkışmasıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
DOKULARIN SİNİRLERE BASKI YAPMASI SONUCU ORTAYA ÇIKIYOR
"Kas ve kemik arasında ilerleyen sinirler, beyinden aldığı sinyalleri vücuttaki organlara taşıyan kablo benzeri yapılardır" diyen Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, "Sinirler, deriden aldıkları dokunma, soğuk, sıcak gibi duyuları da üst merkezlere iletmekle görevli. Sinir sıkışması, insan vücudundaki tendon, kemik ve kıkırdak gibi dokuların sinirlere baskı yapması sonucundan ortaya çıkar" dedi.
Sinir sıkışmalarına tuzak nöropati denildiğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyinoğlu, "Tuzak nöropatilerin yüzde 90'ını elde meydana gelen 'karpal tünel sendromu' oluşturur" dedi.
"Geçirilen travmalar, ameliyatlar, kırık iyileşmesi sürecinde ortaya çıkan aşırı gelişmiş bağ dokuları da sinir sıkışmasına neden olabiliyor. Ayrıca fıtıklar, kemik çıkıntıları ve omurilik kanalındaki daralma da sinir sıkışmasına yol açabiliyor." Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu
BAZEN AĞRI ORTAYA ÇIKMAYABİLİR
"Sinir sıkışması sonucunda ağrı belirleyici bir özelliktir" diyen Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, bazı sıkışmalarda ise ağrının ortaya çıkmayabileceğini söyledi. Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, "Sinir sıkışması parmaklarda uyuşma ve karıncalanma, kavrama işlemi sırasında güçsüzlükle kendini belli ediyor. Ayrıca, sıcak ve soğuktan aşırı etkilenme, kaslarda kuvvetsizlik ve terleme bozuklukları ortaya çıkabiliyor" dedi.
Ortaya çıkan belirtiler şöyle: Geceleri uykudan uyandıran el uyuşması, sinir sıkışmasının görüldüğü bölgede oluşan ödem, ierlemiş durumlarda güç kaybı, hareket ederken kaslarda katılık, el ve parmaklarda karakteristik deformasyonlar
SİNİRLER NEDEN SIKIŞIR?
Dokuların sinirlere uyguladığı baskı sonucunda ortaya çıkan sinir sıkışmasının nedenleri çok fazla. Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, sinir sıkışmasının nedenlerini şöyle sıraladı:
- Bel fıtığı
- Omurga üzerindeki omurlar arasındaki jölemsi maddenin dış tabakasının yırtılmasıyla ortaya çıkan disk fıtıklaşması
- Travma ve yaralanmalar
- Oturuş ve duruş bozuklukları
- Ağır spor aktiviteleri
- Doğumsal anomaliler ve genetik faktörler
- Şeker hastalığı, tiroid düzensizlikleri ile kist ve tümör oluşumları
'TEŞHİS İÇİN EMG YAPILMALI'
"Sinir sıkışmasının teşhisi hastanın şikâyetleri, fiziki muayene, elektrofizyolojık inceleme ve görüntüleme yöntemleri ile konulabilir" diyen Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, "Özellikle elektromiyografide (EMG) sinirlere elektrik uyarısı verilerek sinirin çalışıp çalışmadığı ortaya çıkar. Sinirlerin iletimde bir sorun varsa yeri ve derecesi belirlenir. Ayrıca uyarının kasa ulaşıp ulaşmadığı, kasın bu uyarılara yanıtı da değerlendirilir" dedi.