Bayramda fazla şeker ve çikolata zararlı
Ramazan bayramıyla aşırı tüketilen tatlılar vücutta yağ olarak depolanıyor ve kilo artışına neden oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve tatlılarla öğün geçiştirmenin sağlık açısından tehlikeli olduğunu söyledi.
Ramazan’da uzun süreli açlıklar sonucu yavaşlayan metabolizma, normal beslenme düzenine döndüğü dönemlerde aşırı kilo artışına neden olabiliyor. Günlük yaşamdaki normal düzene geçiş döneminde aşırı tüketilen şerbetli, hamurlu tatlılar vücutta yağ olarak depolanarak kilo artışını tetikliyor.
Bu konuda yapılması gerekenleri açıklayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, bayramda aşırı tatlı tüketilmemesi uyarısında bulundu.
Bayramda beslenme önerilerini dikkate alın
Özellikle diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaları konusunda özen göstermeleri gerektiğini belirten Öztürk, eğer ikramlara sağlıklı alternatifler bulunamıyorsa ikramlara ‘hayır’ denilmesinin daha sağlıklı olacağını ifade etti.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk'ten bayramda beslenme önerileri:
• Mümkün olduğunca kızartılmış, şerbetli tatlılardan kaçınılmalı. Tatlı tabağınızı paylaşarak sadece tadına bakacak şekilde küçük porsiyonlarla tüketmeniz daha doğru olacaktır.
• Dondurma, meyveli tatlılar, sütlaç, kazandibi gibi sütlü tatlıların tercih edilmesi daha uygun olacaktır.
• Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir.
• Sıvı tüketimine dikkat edilmeli. Gün boyunca mutlaka 2 litre su içilmeli. (Tatlılarla birlikte su veya açık çay içmek tatlıyı az tüketmemizi sağlayacaktır.)
• Bayrama hafif bir kahvaltı ile başlanılmalı, kahvaltı öğünü mutlaka yapılmalı, ana öğünler tatlı ile geçiştirilmemeli.