Bankacı her şeyi anlattı
Hatay’da özel bir bankada ortaya çıkan 29 milyon TL’lik zimmet olayıyla ilgili tutuklanan Sakine Cihat’ın teslim olmadan önce bir araya geldiği bir müfettişe şubede yaşananları tek tek anlattığı belirlendi
Hatay’ın İskenderun ilçesindeki bir banka şubesinde ortaya çıkan 20 milyon dolarlık (29 milyon TL) usulsüz işlemler, batık kredi ve zimmet olayının ortaya çıkmasının ardından ortadan kaybolan ve önceki gün teslim olduktan sonra tutuklanan Müdür Yardımcısı Sakine Cihat’ın (42), Cumhuriyet Savcılığı’na intikal etmeden önce bankada olup bitenleri müfettişe anlattığı ortaya çıktı.
Müfettişin suç duyurusunu yaptığı gün Mersin’e kaçan oradan da İskenderun’a geçen ve 8 Kasım’da teslim olduktan sonra tutuklanan Cihat, avukatının bürosunda yüz yüze geldiği müfettişe, işlemler ortaya çıktığı için hangi müşterilerin hesapları ile oynandığını, ne gibi işlemler yapıldığını bilgi ve liste olarak, sahte hesap cüzdanlarıyla birlikte verdiğini söyledi. Müşterilerin haksızlığa uğramaması gerektiğini ve Genel Müdürlüğün sorumlu olduğunu söyleyen Cihat, müfettişin bazı ithamları üzerine de fenalık geçirip bayıldı. Cihat, müfettişe şunları söyledi:
“Arbitraj (müşterinin parasını değerlendirme) işlemini uzun süredir yapıyorduk. Önce banka büyük kârlar etti. Sonra zarar oldu. Döviz alım satım işlemleri için müdür beyin herhangi bir talimatı olmadı. Tarafımca belgeler düzenlendi. Vadeli işlem teyit formlarına müşterilerin imzalarını ben attım. Şube müdürü, operasyon yöneticisi ve diğer personelin, müşterilerin bilgisi bulunmamaktadır. Bu zararı gidermek için, müşterilerin bilgisi dışında para çekip Suriye’de yaşayan A.S. ile H.S.’nin hesabına aktardım. Para çekme sırasında müşteri yerine imzaları ben attım. Döviz alım satım işlemini sadece ben yapmaya yetkiliyim. Zararın miktarı fazla olduğu için diğer hesaplardan aktarma yaptım.
‘Sahte hesap cüzdanı hazırladım’
Zarar ortaya çıktıktan sonra listede yazılı olan şahıslar adına sahte hesap cüzdanları düzenledim. Kredi sözleşmesini müşterinin bilgisi dışında ben hazırlayıp imzaladım. Döviz alım satımı sonucunda oluşan kârdan bir pay almadım. Zararla ilgili olarak belirttiğim işlemleri yaptım ve banka yöneticileriyle bu durumu paylaşmadım. Paylaşırsam iş akdim feshedilir, diğer yöneticiler de işten çıkarılırdı.
‘Terfi etmek için yaptım’
Bekâr olan, 2002’den beri aynı bankada “portföy yöneticisi” olarak görev yapan Cihat’ın, banka personeli, diğer müdür yardımcısı ve tutuklanan şube müdürü Ercüment Yeral’ın işlemlerde bir kusurunun olmadığını söylediği belirlendi. Cihat, “Operasyon yöneticisi M. bey, bankada bulunmadığı zaman onun bilgisayarından şifresini girerek ödeme onaylarını yapıyordum. M. beyin bilgisayarından sahte cüzdanlarını hazırlıyordum. Bütün bunlar terfi etmek ve zararı gidermek amacıyla oldu”dedi.