Balanit Nedir, Neden Olur? Balanit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Erkeklere has hastalıklar genel olarak cinsel bölgelerde görülmektedir. Özellikle penis bölgesinde görülen rahatsızlıklar erkeklerin yaşam kalitelerini oldukça düşürebilmektedir. Cinsel hayatın yanı sıra sosyal hayatında etkileyen bu hastalıklarından bir tanesi de balanit hastalığıdır. Balanit nedir, neden olur? Balanit belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Tüm merak edilen soruları sizler için derledik.
Çocuklarda ve sünnet olmamış erkeklerde görülen balanit hastalığı özellikle verdiği acı hissi ile önemli ölçüde görülen sağlık sorunları arasında gelmektedir. Genel olarak 7-14 yaşında sünnet olmamış çocuklarda meydana gelen balanit hastalığının pek çok sebebi bulunmaktadır.
Balanit Nedir, Neden Olur?
Erkeklerin penisinin ucunda görülen iltihaba balanit denilmektedir. Halk arasında penis ucu iltihabı olarak bilinen balanitin en temel sebebi bakımsızlık ve hijyen eksikliğidir. Hijyen uygulaması erkek penisinin ucunda bir kirlenmeye neden olur, zamanla bakterilerin üremesine neden olur.
Sünnet derisinin altındaki hassas cilt yüzeyinin yıkanmaması sonucunda ter, ölü deri ve bakterilerin deri altında birikmesi iltihaplanmaya yol açabilmektedir. Bunların yanı sıra sürtünen kumaş, idrar yolu enfeksiyonları, iç çamaşırlarını yapımında veya temizlenmesinde kullanılan kimyasal maddelerde balanite neden olabilmektedir. Uyku hapları, ağrı kesiciler ve antibiyotik gibi bazı ilaçlarda balanit hastalığını tetikleyebilmektedir.
Balanit Belirtileri Nelerdir?
Balanit hastalığının en temel belirtileri penis ucundaki şişlikler, ağrılar, kızarıklık ve tahriş olma hissidir. Bunların yanı sıra cinsel birleşme, idrar ve sperm dışındaki akıntılar da balanit nedenleri arasında gelmektedir.
Balanit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Balanit tedavisi farklı olarak yapılabilmektedir. Balanitin neden olduğu sebeplerin belirlenmesi ardından tedavi programı uygulanabilmektedir. Balanit tedavisinde en çok izlenen yol bakteri veya virüs kaynaklı ise mantar karşıtı ilaçlarla veya antibiyotiklerle tedavisinin yapılmasıdır. Eğer kişi sünnet olmamışsa tedavinin ardından mutlaka sünnet işlemi de gerçekleştirilmesi gerekmektedir.