Baklanın faydaları nelerdir?
Baklanın faydalarını hiç merak ettiniz mi? Çoğu kişinin sevmediği ve pişerken ki kokusundan rahatsız olduğu baklanın sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Kilo aldırmayan yemekler listesinde birinci sırada olan baklanın faydalarını sizler için açıklıyoruz. Hazır mevsimi de geliyorken, baklanın faydalarını öğrenmeniz sizler için oldukça faydalı olacaktır. İşte baklanın faydaları…
Baklanın faydaları, bahar mevsimin kendini göstermeye başlamasıyla beraber en çok merak edilen sorular arasında yer almaya başladı. Çoğu kişinin kokusundan dolayı sevmediği baklanın sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Baklanın faydaları nedir diye marek ediyorsanız işte sizler için araştırıp bir araya getirdiğimiz baklanın faydaları…
Baklanın faydaları
Baklanın ne kadar yararlı olduğunu hiç merak etmiş miydiniz? Kilo alımı konusunda baklayı kesinlikle endişelenmeden tüketebileceğinizi biliyor muydunuz? Bir ana protein kaynağı olan baklayı artık sofralarınızdan eksik etmek istemeyeceksiniz. İçerisinde doymuş yağ içermeyen ve zengin lif kaynağı olan baklanın faydalarını sizler için açıklıyoruz.
İşte baklanın faydaları…
Kalp dostu
1 fincan bakla içerisine 36 gram çözünür lif barındırır. Yapılan çalışmalar, çözünebilir lif yüklü gıdaların alınmasının, kolesterol seviyelerini ve ayrıca kan şekerinin kontrol altına almasına yardımcı olacağını düşündürmektedir baklanın içerisindeki lifler aynı zamanda, düşük yoğunluklu lipoprotein veya kötü kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.
Kolesterolü düşürür
Baklanın 1 fincan porsiyonundan yaklaşık 40 gram protein alırsınız. Avrupa Klinik Beslenme Dergisi'ne göre, yüksek protein ve yüksek lif bakımından zengin zengin beslenen insanlarda, yüksek karbonhidratlı ve az yağlı bir diyete sahip olanlardan daha iyi sonuçlar görülebileceğini açıklamışlardır. Bakla tüketenlerin kolesterol seviyelerinde bir düşüş olurken toplam yağ kaybı da daha yüksek olmaktadır.
Vitamin ve mineral deposu
Bakla içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırır. Bakla içerisinde magnezyum, potasyum, demir, bakır, fosfor, B1 vitamini ve tiyamin içerir. B1 vitamini, merkezi sinir sisteminizin normal işleyişi için gerekli olsa da, bağışıklığımızı güçlendirmek, kan akışınızı ve kemikleri dengeli ve sağlıklı bir şekilde korumak için bakırda çok önemlidir.
Bağışıklığı güçlendirir
Bakla çok iyi bir manganez ve folat kaynağıdır. Protein ve karbonhidrat insan metabolizmasında çok fazla önemli olsa da folatta kalp sağlığı, bağışıklık sistemi ve kırmızı kan hücrelerinin sentezi için oldukça önemlidir.
Depresyonla mücadele eder
Yapılan araştırmalarda içerisinde amino asit, dopamin barındıran bakla, ruh halini iyileştirmede harikalar yaratabilir. Böylece depresif hallerinizin hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
Hamile kadınlar için bir nimet
Hamile kadınlar demir ve kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Bakla, bir kadının hamilelik ve emzirme döneminde kullanabileceği ideal bir besindir. Bakla demirin % 14'ünü karşılarken, yeterli miktarda kalsiyum minerealini de arttırdığı bilinmektedir. Baklanın içerisinde yer alan lif miktarı aynı zamanda hamilelik döneminde meydana gelen kabızlığı da gidermeye yardımcı olur.
Parkinson Hastalığı Tedavisi
Baklalar, iyi bir levodopa kaynağıdır. Levodopa, Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlarda bulabileceğiniz kimyasaldır.
Baklanın Parkinson hastalığı üzerinde yapılan çalışmalara göre, baklanın Parkinson ilaçlarından daha etkili olduğu ve semptomları daha iyi bir şekilde azalttığı gözlemlenmiştir.
C vitamini kaynağı
Baklalar iyi bir C vitamini kaynağıdır . C vitamini de hepinizin bildiği gibi, çok güçlü bir antioksidandır. C vitaminin antioksidan yapısı vücudunuzdaki serbest radikalleri de ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Baklanın içerisinde yer alan yüksek miktardaki C vitamini yüzdeki kırışıklıkları çeşitli kanser türlerini engellemeye yardımcı olmaktadır. Ham baklanın 100 gramında 1.4 mg C vitamini vardır. Bu da günlük C vitamini ihtiyacı için oldukça önemlidir.
Baklanın faydalarından genel olarak haberdar olduğunuza göre sizlere, baklanın besin değer tablosunu açıklayabiliriz.
İşte baklanın besin değer tablosu