SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bademcik Neden Şişer? Bademcik Şişmesini Önlemek İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Grip ve nezle gibi kış hastalıklarının en sık görülen belirtilerinden biri bademciklerin şişmesidir. Dilin arkasında yer alan iki bezenin şişmesi ve ağrıması, aslında vücudun bir savunma sistemidir. Genellikle yutkunmada güçlük, ateş ve halsizlik belirtileri ile birlikte görülür. Bademcik neden şişer ve şişmesini önlemek için nelere dikkat edilmelidir? Merak edilen tüm soruların cevaplarını derledik.

|

Tıptaki adı ''tonsil'' olan bademcikler, bademi andırdığı için bu ismi almıştır. Bazı yerlerde ''boğazlarım şişti'' şeklinde de kullanılır.

Bademcik Neden Şişer?

1- Gribal enfeksiyonlar:

Tonsillerin şişmesine neden olan etkenlerin başında gribal enfeksiyonlar geliyor. Bademcikler, enfeksiyonun akciğerlere inmesini önler. Bu nedenle bu bezelerin şişmesi bir anlamda, vücudun tüm organları hastalık riskine karşı uyarmasıdır.

Uzmanlara göre bağışıklık sistemi hücrelerinin en önemlisi olan bademcikler, zaruri olmadığı sürece kesinlikle alınmamalıdır. Çünkü tonsillerin alınması, vücudun savunma sistemini zayıflatır. Mikropların direkt akciğerlere inmesi ise çok daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.

2- Soğuk algınlığı:

Çocukların bağışıklık sistemi henüz gelişme aşamasındadır. Bu nedenle en ufak bir soğuk algınlığında bile vücut dirençleri düşer. Bu da gribal enfeksiyonlarda görülen belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Sadece çocuklarda değil bağışıklık sistemi zayıf olan kronik hastalar da nezle olduğunda bademcikleri şişebilir.

3- Geniz Eti:

Çoğu hastada geniz eti oluşmasının nedeni vücudun verdiği alerjik reaksiyonlardır. Bazı hastalarda ise iltihaplı dokular vücut tarafından dışarı atılamaz. Enfeksiyonun birikmesi geniz eti oluşumunu tetikler.

Geniz eti hastalığın uyku kalitesini olumsuz etkiler ve yaşan standardını düşürür. Bademciklerin hem şişmesine hem de ağrımasına neden olan geniz etleri genellikle ameliyatla alınır.

Bademcik Şişmesini Önlemek İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Vücut direnci düşük kişiler sık sık grip ve nezle olur. Hastalığın ilerleyen evrelerinde bademcikler şişer ve ateş yükselir. Bunun önüne geçmek için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri havaya göre giyinmektedir. Soğuk ve yağışlı havalarda boyun bölgesi atkıyla örtülmelidir.

Kafanın ve saçların ıslanması da sinüzite ve gribe neden olur. Bu nedenle yağışlı havalarda ya şemsiye kullanılmalı ya da şapka takılmalıdır.

Sadece çok soğuk içecekler değil sıcak içecekler de bademcikleri tahriş eder. Çay ve kahve gibi günlük hayatta sıklıkla tüketilen içecekler, biraz soğuduktan sonra içilmelidir.

Terli terli su içmek de enfeksiyon riskini arttırır. Özellikle spor yaptıktan sonra dört - beş dakika beklenmeli ve daha sonra su içilmelidir. Son olarak asitli içeceklerin yerine bitki çayı içerek bademcik şişmesi önlenebilir.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.