B12 eksikliği zihni etkiliyor ve akıl karışıklığı yapıyor! B12 eksikliğinden kurtulmak için yapmanız gerekenler...
B12 vücut için oldukça önemli olan vitaminlerden birisi olarak bilinmektedir. Vücutta B12 vitamininin eksik olması durumunda ise çeşitli rahatsızlıkların görülebileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Vücut içerisinde B12 vitamini seviyesinin çok düşmesi durumunda B12 vitamini eksikliği görülmektedir. İşte, merak edilen detaylar.
B12 vitamini, hayvansal gıdalarda bulunan bir vitamin olarak bilinir. Et tüketmeyen ve özellikle vegan beslenen kişilerde B12 vitamini eksikliğinin görülmesi söz konusu olabilir. B12 eksikliğine bağlı olarak ise vücutta çok ciddi sorunların oluşması mümkün olabilir.
B12 Eksikliği Zihni Etkiliyor ve Akıl Karışıklığı Yapıyor!
Vücutta bulunan her vitaminin sağlık açısından büyük bir öneme sahip olduğu söylenebilir. Vitaminlerin bulunması gereken miktardan daha alt seviyelerde bulunması durumunda ise eksiklik olduğu ifade edilebilir.
B12 vitamininin eksik olması durumunda çok ciddi nörolojik sorunlara yol açabileceğini söylemekte mümkün olmaktadır. B12 vitamini içeren besinlerin tüketilmesiyle birlikte insan vücudunun dört yıla kadar bu vitamini depolayabilmesi mümkün olmaktadır.
B12 vitamininin vücuda fazla bir şekilde alınması durumunda ise istenmeyen kısmın vücuttan idrar yoluyla dışarı atılması söz konusu olmaktadır. Düzenli bir şekilde et tüketen kişilerde B12 vitamini eksikliği görülmemektedir. Ancak çeşitli nedenlere bağlı olarak et tüketemeyen kişilerin dışarıdan B12 vitamini takviyesi alması gerekebilir.
B12 Eksikliğinden Kurtulmak İçin Yapmanız Gerekenler
Vücudunda bulunması gerekenden daha düşük oranda B12 bulunan kişilerin B12 vitamini takviyesi alabilmeleri mümkündür. Ancak B12 vitamini eksik olan kişilerin öncelikli olarak doğal besinlerden B12 vitaminini alması tavsiye edilmektedir. Ancak hayvansal gıdaları tüketmeyen kişilerin ise B12 vitaminlerinin düşük çıkması durumuna dışarıdan takviye şeklinde vücuda B12 vitamini alınması mümkün olmaktadır.
Hamile ve emziren kişilerin de B12 vitamini alması gerekebilmektedir. Özellikle vegan beslenen ve hiç bir et ürünü tüketemeyen kişilerin dışarıdan B12 vitamini alması gerekmektedir. Ancak böbrek hastalarının B12 vitamin takviyesi kullanması önerilmez.
B12 Vitamini Eksikliği Nörolojik Sorunlara Yol Açıyor
Vücutta B12 vitamininin olması gerekenden daha düşük olarak bulunması durumunda B12 vitamini eksikliğinden söz edilmesi mümkün olmaktadır. B12 vitamininin eksikliğinde ise çok ciddi nörolojik sorunlara karşılaşılabilmesi mümkün olmaktadır. B12 vitamini eksikliği olan kişilerin doğal ve sağlıklı bir diyetle belirtilerden kurtulması da söz konusu olmaktadır.
B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak en fazla görülen belirtilerden birisi de akıl karışıklığı olmaktadır. Vücutta B12 vitamini eksik olması durumunda zihni de olumsuz bir şekilde etkilediğinin söylenmesi mümkün olacaktır.
B12 Vitamini Nedir?
B12 vitamini, vücut için oldukça önemli olan bir vitamindir. Vücut içerisinde hemen hemen her hücrenin ihtiyaç duyduğu B vitamini türünden birisidir. B12 vitamini suda çözünebilen bir vitamin olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda B12 vitamininin yağ asitlerinin ve amino asitlerin vücutta kullanımında ve DNA sentezinde etken bir şekilde rol aldığını söylemekte mümkün olabilmektedir.
Beyin fonksiyonlarının doğru bir şekilde çalışabilmesi içinde B12 vitamini büyük bir öneme sahiptir. Özellikle alyuvar üretiminde ve sinir sisteminin sağlığı için ihtiyaç duyulan bir vitamin olarak değerlendirilebilir. B12 vitaminin bilinen bir diğer adı ise kobalamin olarak ifade edilebilir.
B12 Vitamini Faydaları
Genel olarak vitaminler, vücutta kendi kendine üretilmemektedir. Bazı durumlarda vücutta oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek için vücutta yetersiz miktarda da olsa vitamin üretilebilmektedir. Vitaminlerin vücutta yeterli bir miktarda bulunabilmesi için düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi gerekir.
Uygun beslenmeyle yeterli düzeyde vitamin alınamaması durumunda ise vitamin takviyeleri ile vücuda gerekli olan vitaminlerin sağlanması gerekir. İnsan vücudunda sürekli olarak her dakika alyuvar hücreleri üretilmektedir. Alyuvar hücrelerinin üretilmesi için ise B12 vitamini gereklidir. Aynı zamanda insan vücudunda folik asidin emilmesine de yardımcı olmaktadır. Bu şekilde ise depolanan enerjinin salınmasını sağlar.
DNA'nın oluşturulmasında ve düzenlenmesinde de B12 vitamininin önemli bir etkisi bulunmaktadır. Vücutta aşırı dozda B12 vitamini bulunması durumunda ise herhangi bir zararlı veya toksik bir durumla karşı karşıya kalınmadığı söylenebilir. Günlük olarak alınması gereken B12 vitamini ise kişinin durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
Nasıl B12 Vitamini Alabilirim?
Vücuda B12 vitamini almak için iki farklı seçenek bulunmaktadır. Birinci yöntem doğal besin maddelerinin tüketilmesiyle mümkün olurken ikinci yöntem ise dışarıdan vitamin takviyelerinin alınması olarak ifade edilebilir.
B12 vitamini hayvansal nitelikli besinlerde ve özellikle et de bulunan bir vitamin olarak bilinir. Bitkisel ürünlerde ise B12 vitamini hiç bulunmamaktadır. Bu nedenle vegan tarzında beslenen kişilerin B12 vitamini eksikliğine karşı dikkatli davranması gerekir. B12 vitamininin en çok bulunduğu besinler ise;
Et,
Süt,
Peynir,
Yumurta olarak ifade edilebilir.
B12 Eksikliğinin Neden Olduğu Sorunlar
B12 vitamininin neden olduğu sorunların oldukça ciddi olabileceklerini söylemekte mümkündür. Özellikle B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak;
Bağışıklık sisteminin zayıflaması,
Kansızlık,
Hafıza problemleri,
Unutkanlık görülebilmektedir.
B12 vitamini eksikliği özellikle nörolojik anlamda sorunlar oluşturabilmektedir. Kişinin akıl karışıklığı yaşaması veya zihinsel bir takım sorunlar yaşaması B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak görülebilmektedir.
B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri
B12 vitamininin vücutta eksik olması durumunda kişide bir takım belirtilerin ortaya çıkması söz konusu olmaktadır. Vücuda yeteri miktarda B12 vitamini alınamaması durumunda ise B12 vitamini eksikliği görülmektedir. Vitaminin eksikliğine bağlı olarak özellikle beyinde ve sinir sisteminde geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabileceğini bilinmektedir.
B12 vitamini seviyesinin vücutta, normalden daha düşük bir oranda bulunması durumunda bile hafıza problemleri, yorgunluk, akıl karışıklığı ve depresyon gibi belirtilerin ortaya çıkabilmesi mümkündür.
B12 eksikliğine bağlı olarak oluşabilecek bir diğer belirtiler ise; kabızlık, iştahsızlık ve buna bağlı olarak oluşan kilo kaybı olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda el ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma gibi belirtiler de oluşabilmektedir.
Kimlerde B12 Vitamini Eksikliği Görülebilir?
B12 vitamini eksikliği özellikle vegan beslenme düzenine sahip olan kişilerde yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Aynı zamanda diyetlerinde hayvansal gıda bulunmayan kişilerde görülebilen B12 vitamini eksikliğinin çeşitli durumlarda da görülmesi mümkün olabilmektedir.
Hamilelik süreci ve sonrasında emzirme döneminde de B12 vitamini eksikliği görülebilmektedir. Cerrahi işlemlerle ince bağırsağı kısaltılmış olan kişilerde de B12 vitamini eksikliği görülebilir.
Pernisiyöz anemisi olan kişilerde de B12 eksikliği görülmesi söz konusu olabilmektedir. Besinlerin emilimini azaltan çeşitli rahatsızlıklara sahip olunması durumunda da B12 vitamini eksikliğinin görülmesi mümkün olabilmektedir.
B12 Vitamin Takviyesi Alınması
B12 vitamini, hayvansal gıdalarda ve özellikle et de bulunan bir vitamindir. Ancak çeşitli nedenlerle et tüketemeyen kişilerin de dışarıdan takviye olarak B12 vitamini alması gerekmektedir. B12 vitamininin vücutta eksik olması geri dönüşü olmayan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Bu durumda ise vücutta B12 vitamininin eksik olması durumunda, vitaminin dışarıdan takviye olarak alınabilmesi gerekmektedir. Hayvansal gıda kaynaklarını tüketemeyen bireylerin veya vücutta B12 vitamininin emilmesi konusunda zorluk yaşayan kişilerin de dışarıdan B12 vitamini takviyesi alması gerekebilmektedir.
B12 vitaminlerinin genel olarak ağızdan takviye şeklinde alınması eksikliğin giderilmesinde yeterli olmamaktadır. Genel olarak vitamin takviyelerinin ağızdan veya burundan sprey şeklinde alınması tercih edilmektedir. B12 vitamininin eksik olması durumunda ise vücuda doğrudan enjekte edilebilmesi de mümkün olmaktadır.