Ayşen Gruda’nın doktorlarından açıklama!
Türk sinemasının usta oyuncularından olan Ayşen Gruda'nın sağlık durumuyla alakalı doktorlarından açıklama geldi. Ayşen Gruda'nın geçen hafta aniden fenalaşarak Kâğıthane’de yer alan özel bir hastanenin yoğun bakım ünitesine olduğu ortaya çıkmıştı. İşte Ayşen Gruda'nın sağlık durumuyla alakalı doktorlarından gelen son dakika açıklamaları…
PembeNar Özel - Serpil Dokurel
Geçtiğimiz haftalarda aniden fenalaşıp hastaneye kaldırılan Türk sinemasının usta oyuncusu Ayşen Gruda hakkında doktorlarından açıklama geldi. İşte Ayşen Gruda'nın sağlık durumu hakkında son gelişmeler.
Uzm. Dr. Ergün Kasapoğlu: ‘Değerli sanatçımız Ayşen Gruda’nın genel sağlık durumu ne yazık ki pankreas kanserinin son evresinden kaynaklanan sağlık problemleri nedeniyle olumsuz yönde seyretmektedir. Yoğun bakımda takibi yapılan hastamızın durumu ciddiyetini korumaktadır. Süreç hakkında size detaylı bilgilendirmeye devam ediyor olacağız.
Prof. Dr. Oğuzhan Karatepe: ‘Pankreastaki kitleye bağlı olarak mide çıkışı daralmış durumdadır. Bu nedenle ciddi beslenme problemi yaşayan sanatçımızın damardan beslenme süreci devam etmektedir. Beslenmesini artırabilmek ve tıbbi durumunu düzeltmek için gerekli müdahaleleri en güncel bilgiler ışığında yapmaya devam ediyoruz.’
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oğuzhan Karatepe Türk Sineması ve Tiyatrosu’nun duayen ismi Ayşen Gruda’nın hastalığı olan pankreas kanseri ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Pankreas nedir?
Pankreas vücudumuzda sindirime yardımcı en önemli organlardan birisidir. Bu organın iki tane çok önemli görevi vardır. Birincisi sindirim; yani karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sindirimi, ikincisi ise vücuttaki şeker dengesini sağlayan önemli hormonlar üretmesidir.
Pankreas kanseri nedir?
Pankreas kanseri, pankreasın sindirim ya da endokrin dediğimiz hormon fonksiyonlarını yerine getiren hücrelerden kaynaklanan kötü huylu tümörleridir. Bu tümörler pankreasta ya sindirim hücrelerinde ya da hormon salgılayan hücrelerde görülür.
Pankreas kanserinin belirtileri nelerdir?
Pankreas kanseri, pankreasın yerleşim yeri itibariyle çok geç bulgu verir. Hastalar bize genelde ileri evrede başvurdukları için tedavisi gerçekten güçtür. Erken evrede hastalığın tanısını koymak çok zordur. Çünkü pankreasın sindirim ya da hormonla ilgili fonksiyonları bozulduğu zaman sindirim problemleri ya da hormonal bozukluklar karşımıza çıkar. Bunlar uzun süreli hazımsızlık, şişkinlik, diyet yapmadığı halde ani başlayan ve açıklanamayan kilo kaybı, yağlı dışkılama, ishal gibi bozukluklar sindirimle ilgili semptomlar arasında sayılabilir. Pankreas kanserinin diğer bir bulgusu ise; özellikle ailenizde şeker hastalığı yoksa ve ani başlayan insülin kullanımına kadar giden bir diyabet gelişimi söz konusuysa mutlaka pankreas değerlerinin incelenmesi ve check-up yaptırması gerekir.
Pankreas kanserinin tedavisi var mıdır?
Pankreas kanseri erken tanı konulduğunda tedavi edilebilir bir hastalıktır. Yapılan araştırmalarda Evre 1’de olan hastaların yaşam sürelerinin %60-70’lere ulaştığı tespit edilmiştir. Ancak ne yazık ki hastalar bize ileri evrede başvurmaktadırlar. Tedavide en önemli yöntem cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavide pankreastaki tümörü çıkarma ve çevredeki lenf bezlerini temizleme hastalığın şu an için en önemli tedavi yöntemidir. Cerrahide son yıllarda modern tedavi yöntemleri devreye girmiştir. Cerrahi tedavide en önemli gelişme de minimal invaziv dediğimiz laparoskopik yöntemle pankreasın tamamının ya da tümörlü kısmını çıkarmaya yönelik girişimlerdir.