SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ayran diyeti nedir, ayran diyeti nasıl yapılır?

Ayran diyeti nedir, ayran diyeti nasıl yapılır sorusu özellikle hanımlar tarafından son günlerde en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. Güneşin kendini göstermeye başlamasıyla, hanımlar yeni diyet arayışlarına girmeye başladılar. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler, beslenme ve diyet uzmanı Emre Uzun'un ayran diyeti ile alakalı yapmış olduğu açıklamaları okuyabilirler. İşte Beslenme ve Diyet Uzmanı Emre Uzun'dan ayran diyeti hakkında her şey…

|

PembeNar Özel - Serpil Dokurel

Beslenme ve diyet uzmanı Emre Uzun

Ayran diyeti nedir, ayran diyeti nasıl yapılır sorusu özellikle kadınlar tarafından internet ortamında çok fazla aranılan sorular arasında yer alıyor. Baharın kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlamasıyla, sağlıklı diyet arayışları, hızlı kilo verme yöntemleri özellikle hanımlar tarafından oldukça merak ediliyor. Ayran diyetinin de sağlıklı diyet programlarından biri olduğunu düşünerek beslenme ve diyet Uzmanı Emre Uzun'a ayran diyeti nedir, ayran diyeti nasıl yapılır, ayran diyeti ne gibi faydalar sağlar sorduk. İşte ayran diyeti ile alakalı tüm bilinmeyenler…

Yoğurdun su ile seyreltilmesi ile yapılan ayran, sağlık açısından oldukça faydalı bir içecektir. Bir bardak az yağlı ayran; 9 gram karbonhidrat 6 gram protein, ve 3 gram yağ içermektedir. Bunlara ek olarak ayran, mikro besin maddesi olarak, kalsiyum, fosfor, riboflavin, potasyum gibi vitamin ve mineralleri de içermektedir.

Ayranın Faydaları Nelerdir?

Ayranın içeriğinde, probiyotik olarak bilinen ve sağlığa faydalı olan bakteriler bulunmaktadır. Probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan ve bize hizmet eden faydalı bakterilerdir. Bu bakterilersayesinde, sindirim sistemini destekler ve bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler. Probiyotikler, sindirimi düzenleyerek, kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi problemleri önler ve giderilmesine yardımcı olur.

Ayran, riboflavin yani vitamin B kompleksi bakımından iyi bir besin kaynağıdır. vitamin B2, hücre içinde enerji üretmeye yardımcı olan enzimlerin aktifleşmesini sağlayan bir vitamin türüdür. Bu durumda, ayran vücut için gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan bir içecek çeşidi haline gelmektedir. Riboflavin, bağırsak faaliyetlerini destekler, vücudu zararlı maddelerden arındırır.

Uykusuzluk, yorgunluk gibi birçok sorunun temelinde B ve B12 vitamini eksikliği vardır. . B vitaminleri anksiyete ve stres semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir, beyinde seratonin gibi hormonların üretimi için önemlidir. B12 eksikliğinde ise anksiyete ile ilişkili hızlı nefes alıp vermenin arttığı belirlenmiştir. Yapılan araştırmalar her gün düzenli ayran gibi süt ve süt ürünü tüketmenin bu etkileri azaltmada etkili olduğunu göstermektedir.

Ayranın diğer faydaları; Kanser riskini azaltır, özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Vücuttaki kolesterol miktarının azalmasına yardımcı olur, LDL kolesterolü azaltır.
Kandaki asit-baz dengesini sağlıklı hale getirir

Ayran diyeti kilo verdirir mi?

Ayran ve kilo kaybıyla ilgili temel iddialardan biri, kalsiyum ile alakalı olan iştahı etkileyebileceği hipoteziyle ilişkilidir. Araştırmalara göre beslenmede yeterli kalsiyum olmadığında beynin gıda alımını teşvik edici etkilerinin olduğu söylenmektedir. Bu durum, kalsiyum kaynaklarına yer vererek önlenebilir.

Ayranın kilo kaybıyla ilgili diğer iddialarının bir açıklaması da proteinle ilgisidir. Protein içeriğinden dolayı tokluk sağlar, termojenezi (Vücudun metabolik hızını arttırarak ekstra ısı enerjisi üretebilme reaksiyonu) artırır, kas gelişimini destekler. Ayrıca ayran sıvı formda olduğundan midede hacim kaplayarak daha hızlı doygunluk sağlar ve içeriğinde bulunan tuz, çeşitli elektrolitler ve su sayesinde, dehidrasyon (kuruluk) durumunu ortadan kaldırmaktadır.

Ayran diyeti nedir. ayran diyeti nasıl uygulanır?

Ayran diyeti ile 3 öğün içeriğinde de ayran bulunduran ara öğün kapsamayan son günlerde popüleritesi olan bir diyettir.

Ayran diyetini uygularken; ayranın yağsız ve tuzsuz, hazır yoğurt yerine ev yapımı yoğurttan olmasına dikkat ederseniz daha etkili sonuçlar almanız mümkün. Tatlı krizlerini önlemek ve diyetteki lif miktarını arttırmak adına diyetinizde meyve tüketebilirsiniz. Diyette herhangi bir şeker ürünü bulunmamaktadır. Ayran diyeti 1 hafta boyunca uygulanan bir diyettir. 1 hafta sonunda kişi normal beslenmesine devam etmektedir. Diyette verilen kiloların tekrar alınmaması için yağlı ve şeker içerikli besinlerden kaçınılması önerilmektedir .

Bu diyette günlük 2 – 2,5 litre olmak şartıyla bol bol su tüketilmesi ve beraberinde bitki çayları da önerilmektedir.

Ayran Diyetinin Zararları

Günlük beslenmde ayran tüketiminin bir zararı yoktur fakat, 3 öğün şeklinde uygulanan bu tarz diyetler kişinin bazal metabolizma hız değerinin altındadır. Bazal metabolizma hızının altında beslenmek, kişide ileriki dönemlerde yetersiz beslenmeden kaynaklı baş ağrısı, kan şekerinde ani düşmeler gibi olumsuz etkilerin yanı sıra ; en önemlisi metabolizmanın normal ritmini bozmaktadır.

Bunun dışında ; bazı insanların, bazı proteinlere karşı aşırı duyarlılığı bulunabilmektedir. Ayranın yapısında bulunan probiyotik proteinler de bazı kişilerde alerjik durumlara sebep olabilmektedir.
Gelişme yaşını geçmiş ileri yaşlarda aşırı miktarda ayran tüketilmesi, kalsiyum metabolizmasını çok fazla artıracağı için, böbrekte ve idrar yollarında kalsiyum taşları dediğimiz taşların oluşmasına neden olabilir.

Uzun süre yapılan Ayran diyeti ile fazla miktarda tüketilen ayran demir eksikliği anemisi yapabilir.
Ayranın yapısında bulunan laktik asit, uyku ve yorgunluk hissi verebilmektedir. Bundan dolayı ayran içtiğiniz zaman, aşırı uyku ve yorgunluk hissetmeniz normaldir.

Herhangi bir ilaç kullanımı olan kişiler ise, çok fazla ayran içmeden önce, doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.

Sonuçta ve her şeyden önce, sağlığınızı destekleyen gıdalara odaklanmak önemlidir. Günde üç porsiyon süt, yoğurt, kefir veya ayran tüketilebilir.Meyve ve sebzeleri mutlaka diyetinizde yer verin. İşlenmiş besinlerden kaçınarak su tüketiminizi arttırın. Unutmayın beslenmede çeşitlilik önemlidir. Taze sebze meyvelere ve beslenmede protein, karbonhidrat ve yağ alımını dengede tutmak hem sağlık hem de fit bir yaşam içi her zaman önemlidir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.