Ayak Bileği Şişmesi Neden Olur? Ayak Bileğinin Aşırı Şişmesine Ne İyi Gelir?
Ayak bileği şişmesi; sıvı birikiminden ötürü ortaya çıkan periferik ödem şeklinde isimlendirilen bir durumdur. Sıvı birikmesi, yaralanmadan ötürü ortaya çıkmadıkça acı vermez. Şişlikler, yerçekimi etkisinden ötürü vücudun alt kısmında daha belirgin olma durumundadır. Peki, ayak bileği şişmesi neden olur? Ayak bileğinin aşırı şişmesine ne iyi gelir? İşte detaylar.
Ayak bileği şişmesi; genel olarak kaygılanılmayacak bir konudur. Uzun süreli hareketsiz kalmak, uzun zamanlı ayakta kalmak, yoğun bir gün geçirmek, yeni egzersiz denemeleri gibi durumlar sonucunda bireyin ayağı şişebilir. Ayak şişliği, herhangi bir yan etki gösteriyorsa veya birkaç günde geçmiyorsa doktora görünmekte yarar olabilir.
Ayak Bileği Şişmesi Neden Olur?
Ayak bileği şişmesinin nedenleri;
- Hamilelik: Hamilelik döneminde, kadınların vücudu daha fazla kan üretmesinden ve daha fazla su tutmasından ötürü ayak bileğinde şişmelere rastlanılabilir.
- Ödem: Vücutta aşırı sıvının dışarı atılamaması durumunda oluşur.
- Enfeksiyon: Ayak bileği şişmesine neden olabilecek bir diğer durum enfeksiyondur.
- Yaralanma durumu: Ayak bileğinin şişmesi; burkulma, zorlanma, kırılma gibi durumlarda meydana gelebilir.
- Karaciğer Hastalığı: Karaciğer hastalığında ayak bileği şişmesi ortaya çıkabilir.
- Böbrek Hastalığı: Böbreklerin hastalığı durumunda veya düzgün çalışmaması durumunda kanda tuz miktarı artabilir. Bu durumda su tutulmasına ve ayak bileklerinin şişmesine neden olur.
Ayak Bileğinin Aşırı Şişmesine Ne İyi Gelir?
Ayak bileğinin aşırı şişmesi durumunda yapılabilecekler;
- Soğuk Kompres: Çarpan ya da burkulma durumunda ayak bileği şişmesi yaşanıyorsa, doktor soğuk kompres uygulamasını önerebilir. Birkaç tane buz küpü poşete alınarak ya da temiz bir beze sarılarak şişliğin üzerinde 15 dakika boyunca bekletilmelidir.
- Dinlendirme: Şişmiş olan ayak bileklerinin hızlıca iyileşmesi adına dinlendirilmesi oldukça gereklidir. Uzun bir süre ayakta durmak, çok fazla yürümek, koşmak gibi aktiviteler şişen ayak bileğinin daha fazla şişmesine sebep olur.
- Magnezyum Takviyesi Almak: Hekime görünerek, hekimin önermesi halinde magnezyum takviyeleri alınabilir. Günde 200 ile 400 miligram magnezyum alımı, ayak bileklerinde bulunan şişliğin inmesine destek olacaktır. Fakat kişi kendi başına herhangi bir takviyeyi almadan, hekime danışmalıdır. Magnezyum takviyeler, kalp hastaları ve böbrek hastaları adına hiç uygun değildir. Bunun yanı sıra magnezyum içerikli besinlerin tüketilmesi doğru olacaktır. Magnezyum açısından zengin olan besinler; badem, ıspanak, soya peyniri, bitter çikolata, kaju, avokado ve brokolidir.
- Ayakların Yüksekte Tutulması: Dinlenirken ayakların kalp seviyesinden biraz daha yüksekte tutulması, ayak bileği şişmesine iyi gelecektir.