Atopi Nedir? Atopik Cilt Nasıl Anlaşılır? Yetişkinlerde Alerjiye Yatkınlık Neden Olur?
Her insan doğumunda genetik kodlarını beraberinde getirir ve bu genetik kodlar vücudun kimi zaman alerjen olan maddelere karşı ciddi bir yanıt oluşturmasına sebep olur. Bu nedenle kişiler alerjiye yatkın bir şekilde doğabilmektedir. Peki, Atopi nedir? Atopik cilt nasıl anlaşılır? Yetişkinlerde alerjiye yatkınlık neden olur? Sizin için tüm detayları ile derledik.
Alerjiye sebep olan her hastalık atopik değildir. Atopik alerji olarak adlandırılan hastalıklar alerjik astım, alerjik rinit ve atopik dermatittir. Bahsedilen bu hastalıkların en önemli özelliği ise oluşumlarında genetik faktörlerin rolü olmasıdır. Yani çoğu hastanın 1. dereceden olan yakın akrabalarında benzer durumların yaşamasıdır. Bebeklikte meydana gelen atopik dermatit, ileriki zamanlarda aynı kişide alerjik rinit ve sonrasında ise alerjik astım şeklinde görülebilmektedir.
Atopi Nedir?
Atopi terimi, kelime anlamı olarak alerjenlerin sebep olduğu yani alerjik hastalıklara olan genetik yatkınlıktır. Atopik olan kişilerin ailelerinde çoğunlukla alerjik geçmişi bulunur. Özellikle çocuklarda oldukça yaygın bir şekilde gözlemlenen hastalıkların en başında ise alerjik egzama gelmektedir.
Atopiye eğilim, Dünya üzerinde en sık gözlemlenen kronik bir deri hastalığıdır ve oldukça ciddi bir sağlık sorunudur. Bu hastalıkta cilt dış etkenlere karşı oldukça savunmasız bir hale gelir ve cildin doğal olan bariyeri dış etkenlere karşı savunmasız bir hal alır. Kişilerin yaşam kalitesini oldukça düşüren bu hastalık çoğu insanda psikolojik sıkıntılara sebep olmaktadır.
Atopik Cilt Nasıl Anlaşılır?
Atopik cildin en önemli belirtisi ise kronik olarak gözlemlenen kuruluğun sebep olduğu kaşıntı hissi ve sürekli olarak tekrarlayan ataklardır. Atopiye eğilim, genetik olan bir rahatsızlıktır.
Yetişkinlerde Alerjiye Yatkınlık Neden Olur?
Babasında ve annesinde herhangi bir alerjik rahatsızlık olan hastalar atopik olarak kabul edilir ve kimi zaman çocukluk dönemlerinde bazen de yaşamlarının daha ileriki senelerinde alerjik hastalıklarla karşılaşabilirler.
Atopik olarak adlandırılan bir çocuk kesinlikle alerji olacak diye bir netlik yoktur. Alerjik hastalıklar ile alakalı olarak genetik yatkınlık oldukça önemlidir. Fakat diğer bir önemli olan nokta ise çevresel faktörlerdir. Alerjik hastalık gelişiminin oluşmasını önleyebilecek önlemler sağlanırsa kişilerin alerjik hastalıklara yakalanma şansları da azaltılabilir.